• Nu är det på riktigt.

  Man köper inte en bok för 37 € (370 SEK) för ”skojs skull” eller för att man ”kanske får användning för den”. Köper man en bok för 37 € så vet man att det är på riktigt, att man har gått all in för att ta sig igenom boken. Även om det är en bok med namnet Sun Suomi – Finnish for beginners.

  finnish for beginners

  Galet, tänker många? Jo, jag också. Men jag lovade i vintras att om jag flyttar till Finland igen ska jag åtminstone ge det en chans att lära mig finska. Det finns dessutom i blodet och finska mormor Ellen skulle spricka av lycka om jag lärde mig åtminstone mer finska än vad någon av hennes döttrar kan (vilket är ett ganska lätt mål).

  Jag är faktiskt också lite less på att vistas i länder där jag inte förstår språket och inte kan göra mig förstådd ens med de simplaste fraserna.

  Ännu mer på riktigt (och lika galet) är det när jag sitter här en lördagskväll och pluggar i min 37 euros finska-bok.

  learn finnish

  Okej hörni, önska mig lycka till! Och kom gärna med några tips på hur man lär sig finska eller ett språk om ni har några sådana. :) 

  De språk jag har pluggat innan är fyra år tyska och två år spanska, jag var dock aldrig särskilt helhjärtad i mina språkstudier så vet själv inga bra knep egentligen. Men boken jag köpt, Finnish for beginners, verkar ganska bra; det är beskrivningar på engelska med och många övningar av vardagliga och användbara fraser. Gillar att det finns något på engelska med till skillnad från boken Suomen mestari, min pojkvän sa att det skulle vara den bästa lära sig finska-boken – men jag följde min instinkt och köpte den här andra!

  Visar det sig fungera får jag väl så småningom investera i ytterligare en språkbok!

  Nähdään! Vi ses!

  Följ:
  Jennifer Sandström
  Jennifer Sandström

  En personlig blogg om resor, företagande, marknadsföring, skrivande, böcker, foto och annat som rör vardagen i Helsingfors (ibland i Gällivare och Göteborg) och på resande fot.

  15 Kommentarer

  1. 29 augusti, 2015 / 22:07

   Jag använder mig utav Duolingo (tror jag det heter), en app för mobilen. Trots att franska är skitsvårt har inte grammatik gått in!

   • jennifer
    Författare
    31 augusti, 2015 / 07:44

    Det fiiiiinns inte för finska :( Men har en del andra appar!

  2. Julia - lever livet i en ryggsäck
   29 augusti, 2015 / 23:27

   You can do it!!! Det enda du behöver är att tro på dig själv, och kanske lite att jag tror på dig. Och vet du vad? Det gör jag!!! När jag kommer på besök vill jag allt höra lite finska ❤️

   • jennifer
    Författare
    31 augusti, 2015 / 07:45

    Åh gulle duuu! Lovar det med handen på mitt hjärta!!! :) <333

  3. 30 augusti, 2015 / 05:31

   Det hjälper ju alltid att kunna språket där man bor! Och även om man bara lär sig lite så är det ju alltid väldigt användbart. Finska verkar svårt, men det är ju ingen anledning att inte ge sig på det. Heja, heja!

   • jennifer
    Författare
    31 augusti, 2015 / 07:46

    Precis! Varje ny sak jag lär mig ska jag se som en seger – behöver inte lära mig hela språket på en gång! ;)

  4. 30 augusti, 2015 / 12:32

   Lycka till! :) Finska är tyvärr inte det lättaste språket att lära sig, själv pratar jag långt i från flytande fast jag bott här hela mitt liv.. Men man klarar sig nog på svenska också som tur :)

   • jennifer
    Författare
    31 augusti, 2015 / 07:48

    Joo, man klarar ju sig med svenskan – det är fördelen med Finland till skillnad från att typ flytta till Tyskland :)

  5. Jessica från STS :) :)
   30 augusti, 2015 / 14:29

   Åh , vad roligt att läsa om er resa och allt annat som händer som jag inte längre kan höra på lunchrasterna! Såg att någon hade kommenterat om duolingo redan, men vill också tipsa om det för att det är så bra! Övar sååå mycket franska med det just nu och det går verkligen framåt :)

   • jennifer
    Författare
    31 augusti, 2015 / 07:49

    Åh hej Jessica – glad jag blev att du skrev! Och jaaa men duolingo finns inte för finska – tyyvärr. Men jag har hittat massor av andra hjälpmedel. Går du på franska-kurs också? Kul att det går framåt! Och har ni hittat boende osv? :) Kram!

  6. Johanna
   30 augusti, 2015 / 16:05

   Jag har tänkt köpa ”finska för nybörjare 1” till sambon senast i julklapp (han menar att han kan börja plugga finska efter studierna, jag menar att det är smartare nu än när man heltidsarbetar). Du har dock tur – du är ju där och utsätts för språket! :) Bästa tipset är att utsätta dig för språket. Våga använda det du kan, även om det ibland kan bli tokigt. Kan din pojkvän eller hans vänner prata lite finska med dig? Försök gärna också hitta musik du kan lyssna på – det kan göra underverk med ens uttal :) Lycka till!

   • jennifer
    Författare
    31 augusti, 2015 / 08:00

    För mig tror jag dock att det är lättare att plugga ett språk medan jag jobbar. När man pluggar är det så mycket studier ändå så att språket kanske mer bli en sak i mängden och mer något man ”måste göra”. Fast vi får väl se, jag har ju inte börjat jobba ännu… Men det är sant, älskar att vara i landet och lära mig- det underlättar absolut! Och ja min pojkvän är överlag en väldigt bra språk-student så han hjälper mycket :) Och den finska musiken gillar jag ju också! Tack!

  7. 30 augusti, 2015 / 19:43

   Radio, tv, tjuvlyssna på bussen, musik, skaffa finska vänner … Även om många säger att finska är ett svårt språk (det tycker jag också) tror jag man kan upptäcka att det är ett ganska vackert och spännande språk också!

   • jennifer
    Författare
    31 augusti, 2015 / 08:04

    Bra tips ja! Tack!! :)

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


  Söker du efter något?