Jennifer sandström

Nu är det på riktigt.

Man köper inte en bok för 37 € (370 SEK) för “skojs skull” eller för att man “kanske får användning för den”. Köper man en bok för 37 € så vet man att det är på riktigt, att man har gått all in för att ta sig igenom boken. Även om det är en bok med namnet Sun Suomi – Finnish for beginners.

finnish for beginners

Galet, tänker många? Jo, jag också. Men jag lovade i vintras att om jag flyttar till Finland igen ska jag åtminstone ge det en chans att lära mig finska. Det finns dessutom i blodet och finska mormor Ellen skulle spricka av lycka om jag lärde mig åtminstone mer finska än vad någon av hennes döttrar kan (vilket är ett ganska lätt mål).

Jag är faktiskt också lite less på att vistas i länder där jag inte förstår språket och inte kan göra mig förstådd ens med de simplaste fraserna.

Ännu mer på riktigt (och lika galet) är det när jag sitter här en lördagskväll och pluggar i min 37 euros finska-bok.

learn finnish

Okej hörni, önska mig lycka till! Och kom gärna med några tips på hur man lär sig finska eller ett språk om ni har några sådana. :) 

De språk jag har pluggat innan är fyra år tyska och två år spanska, jag var dock aldrig särskilt helhjärtad i mina språkstudier så vet själv inga bra knep egentligen. Men boken jag köpt, Finnish for beginners, verkar ganska bra; det är beskrivningar på engelska med och många övningar av vardagliga och användbara fraser. Gillar att det finns något på engelska med till skillnad från boken Suomen mestari, min pojkvän sa att det skulle vara den bästa lära sig finska-boken – men jag följde min instinkt och köpte den här andra!

Visar det sig fungera får jag väl så småningom investera i ytterligare en språkbok!

Nähdään! Vi ses!

FÖLJ:

17 svar

 1. You can do it!!! Det enda du behöver är att tro på dig själv, och kanske lite att jag tror på dig. Och vet du vad? Det gör jag!!! När jag kommer på besök vill jag allt höra lite finska ❤️

 2. Det hjälper ju alltid att kunna språket där man bor! Och även om man bara lär sig lite så är det ju alltid väldigt användbart. Finska verkar svårt, men det är ju ingen anledning att inte ge sig på det. Heja, heja!

  1. Precis! Varje ny sak jag lär mig ska jag se som en seger – behöver inte lära mig hela språket på en gång! ;)

 3. Lycka till! :) Finska är tyvärr inte det lättaste språket att lära sig, själv pratar jag långt i från flytande fast jag bott här hela mitt liv.. Men man klarar sig nog på svenska också som tur :)

  1. Joo, man klarar ju sig med svenskan – det är fördelen med Finland till skillnad från att typ flytta till Tyskland :)

 4. Åh , vad roligt att läsa om er resa och allt annat som händer som jag inte längre kan höra på lunchrasterna! Såg att någon hade kommenterat om duolingo redan, men vill också tipsa om det för att det är så bra! Övar sååå mycket franska med det just nu och det går verkligen framåt :)

  1. Åh hej Jessica – glad jag blev att du skrev! Och jaaa men duolingo finns inte för finska – tyyvärr. Men jag har hittat massor av andra hjälpmedel. Går du på franska-kurs också? Kul att det går framåt! Och har ni hittat boende osv? :) Kram!

 5. Jag har tänkt köpa “finska för nybörjare 1” till sambon senast i julklapp (han menar att han kan börja plugga finska efter studierna, jag menar att det är smartare nu än när man heltidsarbetar). Du har dock tur – du är ju där och utsätts för språket! :) Bästa tipset är att utsätta dig för språket. Våga använda det du kan, även om det ibland kan bli tokigt. Kan din pojkvän eller hans vänner prata lite finska med dig? Försök gärna också hitta musik du kan lyssna på – det kan göra underverk med ens uttal :) Lycka till!

  1. För mig tror jag dock att det är lättare att plugga ett språk medan jag jobbar. När man pluggar är det så mycket studier ändå så att språket kanske mer bli en sak i mängden och mer något man “måste göra”. Fast vi får väl se, jag har ju inte börjat jobba ännu… Men det är sant, älskar att vara i landet och lära mig- det underlättar absolut! Och ja min pojkvän är överlag en väldigt bra språk-student så han hjälper mycket :) Och den finska musiken gillar jag ju också! Tack!

 6. Radio, tv, tjuvlyssna på bussen, musik, skaffa finska vänner … Även om många säger att finska är ett svårt språk (det tycker jag också) tror jag man kan upptäcka att det är ett ganska vackert och spännande språk också!

 7. Hej Jennifer!
  Hur gick det för dig att lära sig finska? Jag är i en rätt lik situation som dig, har nyss flyttat till Helsingfors för kärleken och vill försöka ge mig på det där med att lära mig språket. Men det är verkligen inte lätt. Har du några tips så här några år senare?

  Tack för hjälpen!

  1. Hej Anna! Vad kul att du frågar. Jag har tragglat på och gått totalt 3 grundkurser i finska. Suomi A1 heter först, den finns det uppföljningskurser som alla följer bokserien Suomen Mestari 1, 2 och 3. Kurs ett och två är första och andra halvan av bok 1 osv.

   Det har gett mig bra grammatiska grunder som känns nödvändiga för att fatta hur språket egentligen funkar. Jag har avskytt de kvällskurserna… men de har varit väldigt värdefulla!

   Sen lyssnar jag mycket på finsk musik, tvn står ofta på med finska program osv. Borde kanske skriva ett mer utförligt inlägg om detta 😀

   Men har låtit det få ta sin tid och satsat på att lära mig lite i långsam takt för att det inte ska bli för övermäktigt.

   Idag kan jag förstå en hel del, fatta sammanhang och så, prata litegrann i ganska basic nivå. Men jag är sååå glad att jag förstår en del, det underlättar livet en hel del i Finland – att man känner sig mer delaktig ☺️

   I somras hade jag tänkt gå en veckas intensivkurs på Hanaholmen men den ställdes in… kanske nästa sommaren! Och funderar på att ta hjälp av en privatlärare för att få mer anpassad hjälp och inte gå en kurs där fokus är att lära sig all grammatik perfekt.

   Önskar dig i alla fall massa lycka till – ha tålamod!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.