Jennifer sandström

Visst är det skönt att inte bry sig?

“Jag är inte där ännu i min moral”, svarar en kompis när frågan kommer upp. Som om ens moral är en konstant faktor, orubblig och omöjlig att förändra. Enligt min moral bryr jag mig inte tillräckligt om miljön eller världen, så frågan angår inte mig. Lättvindigt och nonchalant, inga skuldkänslor, inget dåligt samvete.

Visst är det skönt att inte bry sig?

En människa måste ju få leva lite (läs också: lev hur jävla mycket du vill). Eller snarare, en människa måste få konsumera, och inte bara lite, utan jämt. Man ska ju få känna sig fin, kunna fly vintermörkret, och passa in i de sällskap man rör sig. Alltid nya, fräscha kläder, ett hem som ser exakt ut som i tidningarna och ständigt en ny resa utanför Europa inbokad. Men hey, du köper ekologiska tomater från Spanien och har ju faktiskt nästan helt slutat äta kött. Applåder. Grattis och varsågod, nu kan du leva vidare med gott samvete, du har gjort ditt för miljön och klimatet.

Man kan ju inte bry sig om allt, det är så komplicerat och alla andra reser och shoppar ju och det är ingenting vi kan lägga på individens axlar, det där får staten fixa. 


Vet du vad som stör mig mest med det här? Det är att man inte vill bry sig och inte orkar, så istället blundar man. Låt någon annan lösa det där. Istället för att ta action och göra någonting. Istället för att vara en medveten konsumtent. Det är vad vi behöver, medvetna konsumenter som bryr sig och efterfrågar bra grejer. Tänk vad vi, tillsammans, faktiskt kan sätta i rullning.

Det här kan du som vill bli mer medveten göra:

 • Följ bra konton på Instagram som sprider vettig fakta på ett sätt som är lätt att ta till sig:
  • Spark Sustainability och på hemsidan kan du också testa ditt egna avtryck och påverkan på miljön i deras carbon donut.
  • Klimatklubben – som också har en facebook-grupp.
 • Rata black friday och stötta istället White Monday.
 • Fundera över dina egna konsumtionsvanor och hur du lever ditt liv. Var lägger du dina pengar? Vad är viktigt för dig, när och varför handlar du, hur tänker du när du handlar och hur har det en påverkan på miljön och klimatet? Vad kan du förändra i just ditt liv för att leva mer klimatsmart?

Så, skicka nu det här inlägget till en kompis som inte bryr sig och få hen att bry sig kanske åtminstone liiiite mer. Jag vill påstå att det är mer okej att agera “dåligt” om du åtminstone är medveten om ditt vals påverkan och om du är en del av den här diskussionen, vågar prata om det och lyfter frågan.

It's kind of fun to do the impossible – let's make this world a better place, together.

FÖLJ:

12 svar

 1. Jag gillade klimat-donuten. Tycker själv jag är ganska dålig för miljön trots lokalproducerat, second hand köp, mycket tid på cykel etc. har det där svenska dåliga samvetet (jag skrev on tidigare i veckan) och känner en stress att jag borde göra mer.
  Låg på typ hälften av en medel nordisk människa i mitt värde. Undrar om tyskar har mer eller mindre? Kände mig stolt iaf då!

  1. Vad intressant! Tänker att du ändå reser ganska mycket, men kanske inte mer än medel? :)

 2. Huvudet på spiken på slutet tycker jag med det där om man gör ett dåligt val/beslut att man är medveten om att det är just ett dåligt/sämre alternativ.
  Ska kolla in klimat donuten, tack för tips!

 3. Fast jag blev besviken på Klimatklubbens grupp på Facebook. Diskussionerna där handlade mest om att få folk att skämmas så mycket som möjligt istället för att inspirera till kreativa och smarta sätt att vara klimatsmart på. Tro fan det att folk inte vill, eller rentav gör tvärtom, när andra med pekpinnar hela tiden kommenterar hur fel man gör och vilken dålig människa man är.

  Lite som i politiken. Berätta inte vad jag inte ska rösta på, berätta VAD jag ska rösta på. Tala inte om för mig hur dåliga val jag gör för miljön, tala om för mig hur jag ska bättre rätt istället.

  1. Ja jag gick just själv med och har bara hunnit läsa lite. Men finns en risk med så står grupp att det är svårt att hålla det på en bra nivå också. Tycker du kan lyfta frågan/problemet i gruppen – om du orkar! :)

   1. En annan resebloggarkollega lyfte den och… tja, det mynnade inte ut i något mer än “Okej, jag hör (inte) vad du säger men admin har ju godkänt tråden så…”. Den nivån vete fan om jag vill supporta. :)

    1. Jag tycker att enemilia.se gör det där väldigt bra. Hon skriver om att förändring måste komma från glädje – inte shaming. Och att det egentligen gäller all typ av förändring. Jag gick också med i klimatklubben – och sedan gick jag ur lika snabbt igen.

 4. Intressanta tankar Jennifer! Jag tycker i och för sig att en person som aktivt har gjort ett val att köpa ekologiska tomater och nästan helt har slutat äta kött förtjänar just en applåd och en klapp på axeln. En sådan person har förmodligen reflekterat över meningen “Vad kan du förändra i just ditt liv för att leva mer klimatsmart?” som du skriver ovan, och tagit ett steg i en riktning som kanske inte alls var självklart för något år sedan. Vem vet vilket nästa steg blir?

  (Och ja, +1 cred till Emilia!)

  1. Ja absolut! Tänkte mer på det här med att man då med gott samvete bara struntar i resten. Fast det kanske iofs är bättre än att gå runt att ha ångest? ;)

  2. Och ekologiska tomater från Spanien var lite ironiskt, syftar till att många stillar sitt samvete med att tro att de gör smarta val, när det i själva verket kanske inte alls är smart. Typ som diskussionen plastpåsar vs. tygkassar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.