Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Vilken kabinväska är bäst?

Inlägget innehåller annonslänkar

Jag har haft samma handbagage hur länge som helst, minns inte ens varifrån väskan kommer eller när jag skaffade den. Det är egentligen lite konstigt med tanke på hur mycket jag rest genom åren och hur ofta jag släpat runt på den här inte alls optimala väskan. Men den har ju funkat, fram tills nu när den början bli sliten och hjulen börjar ge upp. Nu är jag på jakt efter en ny och bestämde mig för att om jag ska köpa ett nytt handbagage, så ska jag köpa det bästa handbagaget. Så vilken väska lämpar sig egentligen bäst?

vilken kabinväska är bäst

Topp 17 bästa kabinväskor – bäst i test 2023

Jag har kollat närmare på sju olika märken och jämfört sjutton olika kabinväskorna för att komma fram till vilken som är bäst och vilka som är mina personliga favoriter. Låt oss ta en närmare titt!

Vill du ha mer information om vad du bör tänka på när du väljer kabinväska och handbagage så hittar du mer information längre ner i inlägget, om t.ex. vilken storlek som är bäst, hur många hjul och om det är bäst med en hård eller mjuk väska.

Fyra väskor från Epic

Det här är ett väskmärke som ofta får bra betyg och som hamnar högt placerade i olika bäst i test-listor. Jag har själv en stor resväska från Epic som följt med mig världen över sedan 2012. Dessutom är den väldigt lätt, och det är styrkan även hos dessa kabinväskor.

» Se alla väskor från Epic här

epic kabinväska

Jag tycker inte Epic har de snyggaste kabinväskorna, men känner ändå att det lutar åt en Epic pga. allt annat som jag tycker är så bra med dem. Här är mer specifik info om de olika modellerna, listade i prisordning (billigast till vänster/först ut):

Epic POP 6.0 – 999 kr (en av de lättaste kabinväskorna!)
Vikt: 2.7 kg
Storlek: 
55 x 40 x 20cm, 39 L

För att vara billigast bland de fyra väskorna väger den lite och det är vad som fångar mitt intresse. Dessutom har den fått bra betyg i olika tester. Enda nackdelen är att garantitiden bara är 5 år, istället för 7 år som de andra Epic-väskorna.

Epic Phantom SL – 1990 kr
Vikt: 2.9 kg
Storlek:
 55 x 40 x 20cm

Påminner om den fjärde väskan, men en enklare, billigare och tyngre variant.

Epic GTO 5.0 – 2299 kr (en av de lättaste kabinväskorna!)
Vikt: 2.6 kg
Storlek: 
55 x 40 x 20-23cm, 40-44 L

Den här väskan fångar mitt intresse, den är något lägre än de andra väskorna men den går också att expandera och göra lite större – vilket är en funktion jag gillat på min tidigare kabinväska.

Epic Phantom Bio – 1979 kr (MIN FAVORIT ⭐️ och en av de lättaste!)
Vikt: 2.3 kg
Storlek:
 55 x 40 x 20cm, 37 L

Här har vi min favorit! Den är nämligen inte bara lättast och smidigast, utan också den bästa väskan ur miljösynpunkt. Såhär beskriver de den: “… en vidareutveckling av den populära Phantomserien med ambitioner om att skapa och producera produkter som är mer hållbara. Det nya materialet heter BioLite och tillverkas i Sverige av industriellt hampaberikat komposit vars egenskaper är både lättare och starkare än traditionell polypropen samt har en lägre miljöpåverkan.”

Fyra väskor från Samsonite

Jag tycker Samsonite gör bland de snyggaste väskorna. Och de presterar bra i många tester. Men de ligger också i en ganska hög prisklass, vilket gör att det kan kännas som ett motigt alternativ. Det beror helt enkelt på hur mycket du är villig att investera i din kabinväska.

» Se alla väskor från Samsonite här

bästa kabinväskan samsonite

Samsonite Neopulse Spinner är slutsåld, men en liknande väska är:
Samsonite Hi-Fi – 2599 kr (en av de lättaste kabinväskorna!)
Vikt:
2.3 kg
Storlek: 
55 x 40 x 20cm, 39-45 L

Garanti 5 år.

Jag gillar den här väskan då den är lätt och rymlig (den har ett par liter mer utrymme än de andra väskorna). Tycker även den lite mer kantiga designen är fin, påminner om Rimowas väskor. Men det som drog ner intrycket för mig är de röda detaljerna vid hjulen och handtaget på sidan (ja, här är vi petiga).

Samsonite Lite-Shock – 4699 kr (en av de lättaste kabinväskorna!)
Vikt: 1.7 kg
Storlek:
55 x 40 x 20cm, 36 L

Garanti 10 år.

Utseendemässigt inte min favorit, men gillar förstås den lätta vikten. 1.7 kg, lättare kabinväskor än så går inte att hitta, tror jag?

Samsonite Cosmolite (limited edition) är slutsåld, men en liknande modell:
Samsonite Lite-Cube – 5199 kr (en av de lättaste kabinväskorna!)
Vikt: 2.2 kg
Storlek: 
55 x 40 x 20cm, 36.5 L

Garanti 10 år.

Den här är ganska snygg och lika lätt som väskan ovan och egentligen inte mycket dyrare. Prislappen är visserligen ganska hög redan men om jag skulle välja mellan Lite-Shock Spinner och Cosmolite så skulle mitt val falla på denna.

Samsonite Lite-Cube DLX spinner – 5899 kr (en av de lättaste kabinväskorna!)
Vikt: 2.3 kg
Storlek:
55 x 40 x 20cm, 36.5 L

Garanti 10 år.

Ett riktigt lyxigt alternativ på kabinväska, vilket priset också tyder på. En nackdel är dock att det är är den tyngsta bland alla fyra Samsointe-väskor. Det drar ner betyget.

Tre bra kabinväskor från olika märken

American Tourister Soundbox –  1699 kr (en av de lättaste kabinväskorna!)
Vikt: 2.6 kg
Storlek: 
55 x 40 x 20-23cm, 35.5-41 L

Garanti 3 år.

Är man ute efter en billig kabinväska kan det här vara de bästa alternativet. Men garantitiden är å andra sidan ganska kort och när jag känt på väskan i butik så upplevs den som lite plastig. Jag är därför tveksam till hur ekonomiskt det är ifall man tvingas köpa en ny väska efter ett par år? Men väskan är lätt och har i alla fall fördelen att den går att expandera.

Titan Xenon – 2399 kr (en av de lättaste kabinväskorna!)
Vikt: 2.5 kg
Storlek: 55 x 38 x 20cm, 36 L

Garanti 7 år.

Titan är ett annat märke som precis som Epic ofta gör bra ifrån sig i tester som görs på olika väskor och ett märke som går att lita på, med den långa garantitiden känns det också tryggt.

Thule Subterra –  3599 kr
Vikt: 3.44 kg
Storlek: 55 x 35 x 20cm, 33 L

Garanti 5 år. 

Thule erbjuder många sportiga kabinväskor och även denna är en sportig modell i vattentätt material och med ett ytterfack (något som de flesta hårda modeller saknar).

Tre väskor från Delsey

Jag gillar egentligen Delsey-väskorna till utseende och vikten känns helt okej, även om den dyrare modellen blir lite väl tung. Vad som drar ner betyget är dock de tester jag läst där Delsey-väskorna inte klarat falltesten bra, de fick ganska snabbt flera sprickor medan Epic, Samsonite (ovan) och Titan (nedan) klarade fall betydligt bättre. Men, om du nu inte kommer checka in din kabinväska särskilt ofta gör det ju ingenting om den inte är stöt-tålig, det är främst för väskorna som ska slängas runt på olika bagageband och utrymmen som behöver det.

» Se alla väskor från Delsey här

Delsey kabinväska

Delsey Segur är slutsåld, men den här är liknande:
Delsey Moncey – 2099 kr
Vikt: 2.7 kg
Storlek: 
55 x 40 x 20cm, 40 L

Garanti 5 år. 

Delsey Turenne – 3599 kr (snyggast och lättast!)
Vikt: 2 kg
Storlek: 
55 x 40 x 20cm, 35 L

Garanti 10 år.

Delsey Chatelet Air är slutsåld, men den här är liknande:
Delsey ST Tropez – 3499 kr (även denna är bland de snyggaste!)
Vikt: 3.15 kg
Storlek: 
55 x 40 x 20cm, 38 L

Garanti 10 år.

Tre kabinväskor från Brics

De här väskorna från Brics tycker jag har en säregen stil som antingen känns lite mysig/gammeldags eller också lite exklusiv. Framför allt den sista modellen känns mer exklusiv med tanke på prislappen. Brics Bellagio har tjusiga detaljer i läder och sägs vara en favorit bland kändisarna, om man nu tycker att sånt är intressant i valet av vilken kabinväska man ska köpa.

brics kabinväska

Brics X-travel –  1699 kr (en av de lättaste kabinväskorna!)
Vikt: 2.5 kg
Storlek:
 55 x 36 x 23cm, 40 L

Brics Capri – 2499 kr
Vikt: 2.9 kg
Storlek: 55 x 40 x 23cm, 43 L

Brics Bellagio –  4249 kr
Vikt: 3.2 kg
Storlek: 55 x 38 x 20cm, 36 L

Alla Brics kabinväskor har en garantitid på 5 år.

Och vilken är snyggast?

Egentligen skulle jag säga att kravet på en snygg kabinväska är ytterst sekundärt. Men när man ändå är i behov av att köpa en ny väska kan det ju vara trevligt att välja en man tycker är fin. Här tycker jag dock det handlar mycket om ens egna personliga stil och vad man föredrar.

Personligen gillar jag både Delseys Turenne och Chatelet Air – de känns lite lyxiga och exklusiva. Tycker också att Epic-väskorna är ganska okej, de är stilrena och simpla, och gillar särskilt den dyrare modellen Phantom Bio. Men har väldigt svårt för deras logga. Tycker den skulle kunna vara mer diskret.

Vad gäller färger är jag väldigt inne på svart men skulle också kunna tänka mig en vit, antingen Chatelet Air eller Phantom Bio.


Vem är vinnaren – vilken väska väljer jag?

Efter denna noggranna research och mycket funderande så tror jag att mitt beslut kommer landa i den här väskan, i vitt. Det känns som ett bra val med tanke på hållbarhetsaspekten, dess lätta vikt och tjusiga design.

 • Väskan är med sina 2.3 kg bland de lättaste kabinväskorna som finns på marknaden
 • Den tillverkas med ett hållbarhetstänk av material som har en lägre miljöpåverkan
 • Måtten går inom ramarna för storleken på handbagage som även budget-flygbolagen tillåter
 • Epic presterar bra i olika tester och jag har själv haft en Epic-resväska som hållit i många år
 • Och väskan i vitt känns som ett härligt och snyggt alternativ till alla andra mörka alternativ

Den enda nackdelen är att väskan inte går att expandera. Men jag tror att jag får lära mig att leva med det. Och för behov av en större resväska får jag helt enkelt införskaffa en i storleken mellan, det är något jag saknat för de lite längre resorna (1-2 veckor) men som inte kräver en stor resväska.


Så valde jag:

Förutom att jag har haft samma kabinväska länge så har kodlåset slutat fungera på både den och på min större resväska. Känns halvbra, vill gärna ha ett fungerade TSA-lås så det går att checka in väskorna på alla flyg.

Det finns några fler krav jag har i min jakt på den bästa kabinväskan: 

 • Den måste vara en kabinväska som väger lite.
 • Den måste ha fyra hjul och vara lätt att dra.
 • Den får gärna vara snygg.
 • Det är också bra om väskan går att expandera.
 • Gärna producerad på ett så hållbart sätt som möjligt.

Tips för att hitta en kabinväska som passar dig:

En bra sida som jag använder mig av för att hitta bra resväskor och smidigt beställa hem är den här – kika in och hitta en väska som passar dig.

För mer info om vad man ska tänka på när man väljer väska och vilka kabinväskor som vunnit bäst i test, fortsätt läs…

Min nuvarande väska – redo att bytas ut då den är tung och klumpig, och framför allt: sliten (hjulen rullar nog inte många kilometrar till).

Mjuk eller hård kabinväska – vad är bäst?

2012 så lärde jag mig att resväskor i hård plats inte är särskilt bra – tanken är att de ska kunna ta emot stötar och skydda innehållet. Men, de går också lätt sönder. Det hände mig med min stora resväska när jag flög hem från Kanada – då fick jag en i mjuk plats som han på Arlanda sa var mycket bättre, och den har jag fortfarande. Den är av märket Epic och har hållit sig riktigt bra förutom att kodlåset slutade fungera när väskan var låst så jag var tvungen att kapa dragskedjshållarna.

Så eftersom hårda väskor kan gå sönder är det bättre med resväskor som är mjuka, eller i liksom mjuk/böjbar plast, det har min Epic-väska. Men när det kommer till kabinväskor gör de ingenting om de är av hårt material eftersom de inte ska kastas omkring i ett väskutrymme. Om du däremot tror att du kommer checka in din kabinväska emellanåt kan det vara klokt att välja en med mjukare skal.

Och kom ihåg om du har en mjuk väska, då måste du se till att packa ömtåliga saker bättre i väskan så att de inte utsätts för stötar från utsidan.

Resväska med 2 eller 4 hjul?

Mitt nuvarande handbagage har bara två hjul, min större resväska har fyra hjul – och jag har gillat det senare. Tycker det är skönt att kunna dra väskan fram på fyra hjul istället för att slita den bakom sig på bara två hjul.

En nackdel med väskor som har fyra hjul är förstås att det finns fler hjul som potentiellt kan gå sönder och behöva lagas. Men det har inte hänt min väska på 6 år nu, och den har rest mycket… :)

Vilken storlek på kabinväskan ska man ha?

Bästa storlek på kabinväskan är definitivt de mått som majoriteten av flygbolagen accepterar: 55 x 40 x 23cm. Om du vill kunna flyga med budget-flyg som RyanAir och Vueling bör du dock inte ha en större väska än måtten 55 x 40 x 20cm.

Jag behöver ett handbagage för flygresor där jag inte checkar in något bagage och alltså vill ta den ombord på planet. Men sen skulle jag behöva en mellanstor resväska för de resor där väskans storlek inte spelar någon roll men jag inte behöver packa så pass mycket att jag behöver fylla en stor resväska. Till exempel när jag åker med färja eller tar tåget upp till Gällivare. Detta är något jag saknar i dagsläget och det kommer nog få bli mitt nästa köp. Problemet med för stora väskor är nämligen att allting lätt åker runt i väskan och det finns en risk att ömtåliga saker går sönder.


Det är värt att göra lite research inför sitt väskköp! Som du märker finns det också flera prisklasser, och det är ingen garanti att den dyraste också är den bästa väskan. Själv kommer jag satsa på kvalité som håller länge och en lätt väska för att kunna få med så mycket som möjligt i handbagaget.

Läs också:
» Endast handbagage – packa smart
» Packa necessären inför resan

» Smarta tips för att förbereda sig inför resan

kabinväska

Dags att ta farväl av den här godbiten som nu börjar vara rejält sliten efter att ha följt med på mina resor kors och tvärs sen 2010. 

Vad för typ av handbagage reser du med? Kabinväska, ryggsäck eller mindre handväska?

FÖLJ:

23 svar

 1. Jag har två stycken från Titan, en i mellanstorlek och en stor för längre resor. Tycker att de är super! Köpte nyligen en ny kabinväska från Samsonite i den lägre prisklassen, som kostade 1500 kr. Mycket pengar ändå förvisso men den kommer förhoppningsvis vara med ett bra tag. Den är expanderbar så i “tyg” vilket är praktiskt när man vill öppna den snabbt för att ta ut eller lägga i något utan att behöva fläka upp hela väskan. Den är på två hjul förvissp. Känns inte alltid så skön att dra om innehållet är tungt men så är det ju med alla väskor överlag, hehe. Jag tycker att fyra hjul tar sådan onödig plats, plus att jag kan ställa ifrån mig denna på bussar och tåg utan att den rullar iväg.
  Jag köpte min i butik på Accent men det borde vara den här: https://www.samsonite.se/spark-sng-upright-expandable-55cm–black/87549-1041.html

 2. Jag har en superliten Samsonite kabinväska med fyra hjul/spinner (ej hård), liten just så att jag ska kunna resa med den även på de mindre planen. Dock har jag faktiskt fått lämna ifrån mig även den ett par gånger på flyget Amsterdam-Göteborg?!
  Sedan gillar jag LeSportsacs tote bags i tåligt nylon, har en stor som kan fällas ner så den ser mindre ut men expanderar till att rymma precis hur mycket som helst. Den brukar jag förvara under stolen framför… och förlorar oftast mitt eget fotutrymme pga det… Har även ett par av deras handväskor och gillar dem skarpt på resor. Kan ju förvaras i den stora tote bagen på planet. (Ett annat märke som jag har en av är Baggallini, och det märket verkar också bra. De har mycket i RFID (stöldsäkert för ens kort) om man gillar det.) Viktigt är ju att axelremmarna inte förstör kläderna man har på sig…
  Annars så gillar jag hårda resväskor, men tycker att de som säljs nu inte är tjocka nog. Och avskyr stora resväskor med… bara blixtlås som håller ihop dem?!?

 3. Jag, sambon och treåringen delade på ett handbagage sist som bestod av en ryggsäck. Men då hade vi checkat in en väska. Så himla smidigt med ryggsäck. Förstå gången jag använde det men definitivt inte den sista. Reser jag med kompisar blir det en vanlig, tung men fungerande, kabinväska.

 4. Jag har två kabinväskor. En mjuk Samsonite ryggsäck men där har min bärbara dator för lite utrymme så det blir knökigt, speciellt i säkerhetskontrollen när datorn skall ut ur väskan.
  I höstas fick jag en annan ryggsäck av märket Benzi och den är bra. Den går att bära, ha på ryggen och rulla på två hjul. Väger strax under 2 kg. I den kan man placera datorn så att den är lätt att ta ut och lätt att sätta tillbaka. Många olika fickor och fack så man kan dela upp godset utan att behöva riva ut allt.

 5. vad smart med en vit väska, risken för att någon ska ta fel är ju minimal. dessutom skönt att aldrig behöva oroa sig när man åker lågprisflyg. det kommer bli ett urbra val tror jag! jag har den större varianten av epic gto 4.0, så alltså ingen egentlig kabinväska att ta med som handbagage. är supernöjd! (åker jag med bara handbagage har jag en gammal militärväska i svart canvas som funkar riktigt bra, jag packar lätt).

  1. Jaa jag har insett detta när jag haft en rosa resväska. Lätt att hitta :) En mardröm att checka in en svart väska liksom, haha. Däremot undrar jag lite hur smutsig den vita väskan kommer bli..

   Kul att du också har en Epic! Jag skulle kunna tänka mig någon typ av bag som handbagage men haaatar att behöva bära så undviker det helst ;)

 6. Just hemkommen från Litauen konstaterar jag att min kabinväska behöver bytas ut efter lång och trogen tjänst, var ju helt perfekt med detta inlägg! Haft en röd av märket epic i tyg som är expanderbar. Lutar åt en med fyra hjul framöver, men kommer nog hålla mig till epic, tycker de jag haft håller bra. Vill gärna ha i en färg som sticker ut, de gånger man ändå av nån anledning behöver checka in bagaget. Lättare att snabbt hitta på bagagebandet.

  1. Jaa kul att du också upptäckt det fina med att ha en något mer unik färg, och att du också är fäst vid Epic :) Båda väskbutikerna som jag länkar till här ovan säljer Epic-väskor, tips om du vill beställa!

 7. Hej Jennifer,

  Riktigt bra inlägg om jakten på den perfekta resväskan och jag tror du valt en riktigt bra väska. Har själv i stort sett aldrig köpt annat än Epics sortiment och är överlag väldigt nöjd, med tanke på att de täckt av en stor del av jordklotet med mig. :)
  Har i dagsläget en ljusgrå Epic Phantom. 👍🏻
  När det gäller just hjulen på en väska, så tycker jag (av min erfarenhet) att man också ska titta på kvalitén på själva hjulen. Ex. kullager, riktning och ljud. Jag upplever där att Samsonite har bäst kvalité på hjul. Jag tycker som du, det beror på hur mycket pengar man känner att man kan och vill lägga på en kabinväska.
  Åter igen, bra inlägg!

  1. Hej! Tack för din kommentar! Vilket bra tips om att kolla närmare på hjulen. Det kan ju vara en bra idé att gå in i butik också och se hur väskan faktiskt ser ut :)

   Och superkul att höra att det är fler som är nöjda med Epic!

  1. Oj men du, jag letar fortfarande den perfekta ryggsäcken… Så nu gav du mig en idé 😉 Problemet är nog att jag vill att min ryggsäck ska vara så mångsidig, den har inte ett lika tydligt syfte som typ en resväska.

   Vad har du för behov av din ryggsäck??

 8. Det jag letar efter är en resväska med ett topplock, dvs. Med ett enskilt fack för datorn så säkerhetsproceduren går så mycket smidigare.
  Frågan är om någon av dessa har det?
  Bara ett tips :)

  1. Jag gillar också det för att lätt kunna komma åt tex skrivblock eller något annat. Men det är sant de flesta kabinväskor saknar det. Den från Thule har det dock, den sista väskan här ovan! :)

 9. Jag har en vanlig standard svart kabinväska, slät yta så att jag kan göra klassiskern och sätta dit klistermärken från alla olika städer vi besöker :)

 10. Jag älskar Primarks mjuka billiga fyrhjuliga IT-väskor. Den minsta väger 1,6 kg o har en massa praktiska fack. Köpte en supersnygg ljusblå med Parismotiv ( i Paris). Har mellanstorleken med London-motiv (köpt i London). Min stora hårda Samsonite med NewYork-motiv köpte jag i…just det NewYork :-).

 11. Tack Jennifer för ett jättebra skrivet inlägg.

  Bra val av resväska. Köpte själv nästan samma Epic resväska ganska nyligen och är väldigt nöjd. Tror du valt en toppen modell. Har nästan samma resväska själv. Min resväska heter också Phantom men ville ha en i en lila kulör vilket jag hittade hos en butik som heter Väskan på https://www.xn--vskan-gra.com/resvaskor Jag och min man är ute och reser väldigt ofta och älskar skalgarantin på just den här resväskan. Tänk på att spara kvittot ifall din kabinväska skulle gå sönder så ersätter leverantören en ny väska. Flygplanspersonalen som hanterar resväskornna är ju så oerhört våldsamma och det är skönt att slippa bråka med flygbolaget ifall olyckan skulle vara framme. tack för en fantastisk blogg för övrigt. Med vänliga hälsningar Lisa

  1. Tusen tack själv Lisa! Kabinväskorna från Samsonite ovan finns bland annat hos Väskan.com! :)

   Bra tips om att spara kvittot för att ha kvar garantin för resväskan. Och visst ska man också anmäla direkt på flygplatsen om man upptäcker att väskan gått sönder när man hämtar ut den efter att ha flugit?

 12. Tack för genomgången nu när man själv letar efter en ny kabinväska, men jag upptäckte ett fel i texten. Epic Phantom SL väger inte 2.9kg som du angett, utan 2.2 kg så t.om 0.1kg lättare än BIO! Den är även testvinnare och verkar generellt mycket omtyckt.
  Skillnaden mot BIO är svår att se men jag förmodar att BIO är nyare och producerad mer med miljön i åtanke, annars verkar de vara identiska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.