Jennifer sandström

Varför jag lyssnar på ALLA sommarprat

Peppe skrev ett intressant inlägg om sommarpraten tidigare i sommar. Hon menade att hon är trött på formatet, trött på individens berättelse, det väldigt vinklade, och sugen på mer reportage med övergripande perspektiv.

Jag kan förstå det och jag är till och med beredd att hålla med. Vissa personliga berättelser kan vara berörande, roliga, mysiga, hemska eller trevliga att lyssna på – som ett tidsfördriv medan man går på en promenad. Men de bästa sommarpraten tycker jag är där någon har kunskap att dela med sig av, eller ett liksom större syfte och vill förmedla något till världen.

Då tänker jag till exempel på biologen som pratade om insekterna, advokaten om rättssamhället, och Emma Frans (!) som är en av mina favoriter så här långt.

Peppe tycker också att sommarpraten inte är lika spännande längre eftersom det finns en mängd välproducerade poddar idag, som liksom tar deras plats litegrann. Men där måste jag invända och argumentera för vad en av kommentaren på inlägget också påpekade “Fördelen med formatet är ändå att man råkar höra det man inte valt.”

Det är därför jag inte bara lyssnar på några utvalda sommarprat utan lyssnar på ALLA. Och om du ska lyssna på något sommarprat i år – välj någon du inte känner till, någon utanför din bubbla!

De flesta sommarprat går förresten bra att lyssna i speed 1.5x som man kan välja åtminstone i iPhone-appen!

Jag kommer bli den sista som går kvar med vanliga hörlurar när alla andra har airpods, inte för att jag skulle ha något emot dem – men man kan ju inte byta ut ett par fullt fungerande hörlurar bara för att!

Och tips relaterat till detta. I sommarpraten väljer ju de som pratar ut typ sina absoluta favoritlåtar, och det blir alltså en samling vitt skilda men väldigt bra låtar inom olika kategorier. Dessa finns givetvis samlade i en lista på spotify – jag lyssnar på den nu i sommar och plockar samtidigt ut mina favoriter.

FÖLJ:

14 svar

 1. Det här var en intressant vinkling. En orsak till att jag gillar sommarpratarna, och ibland föredrar dem framom poddar är just musiken. Blandningen av prat och musik. Låtvalen som prickar så rätt, eller annars bara är jättebra.
  En annan orsak är blandningen av personer, endel lyssnar jag på lite halvhjärtat på men kanske musiken är toppen, eller så suger båda och då spolar jag.
  Men jag väljer alla, just för att jag vill ge alla en chans. Inte dissa någon på förhand.
  Jag älskar personliga historier, endel ger lite bredare perspektiv, andra är ganska ytliga.
  Men det stör inte, hör till dem som gillar formatet. Har nu lyssnat på samtliga på radio Vega, medan jag inte hunnit längre än till Jocke Lundin. Så är väldigt, väldigt nyfiken på Emma Frans!

  1. Jag tycker det är väldigt nice i appen för de svenska sommarpraten att de inkluderar små snuttar av musiken ändå – det blir ganska långt om man ska lyssna på hela låtarna men tycker de små smakproven ger en tillräckligt! :) Och alltid intressant att se vad för musik de väljer ut. Tycker Anna Rosling Rönnlund hade lite otippad musik!

 2. Tnx för tipset om Spotifylistan. Jag lyssnar annars på versionen utan musik och då kan det vara intressant att efteråt lyssna på musiken. Jag har långt ifrån lyssnat på alla avsnitt. Jag har mina favoriter men ger också de andra en chans en tio minuter. Har det inte lossnat då så hoppar jag den gången, kanske jag återvänder. Fördelen med Sommarpratet är att jag upplever att många poddar har för mycket dösnack medan Sommarpratat bara inflickar med jämna mellanrum vem de är.
  Jo, Emma Frans var bra!

  1. Det är segt om man inte fastnar de första 10 minutrarna, det håller jag med om. Igår lyssnade jag på ett sådant och gick till slut över i speed x2 för att orka lyssna klart det, haha!

 3. Bra poäng! Är otroligt imponerad över att du lyssnat på alla. (själv blev jag tipsad om att lyssna på Lyssnarnas val och tyckte att diskussionen kring adoption var otroligt intressant)

  1. Inte lyssnat på alla ÄN, men så småningom ;) Jaa, det var ett väldigt intressant perspektiv – och viktigt!

 4. Håller helt med, sommarprat är otroligt viktiga och intressanta! Många verkar tycka att musiken gör hela grejen (dvs spinner vidare på historien, kompletterar pratat) men jag håller inte med haha. Är för ivrig eller för lat för att orka lyssna igenom låtarna, tar altid det ljudspår där låtarna fattas eller är typ 5 sek långa. :)

 5. Jag är också en som gärna lyssnar på alla sommarprat i följd och då är musik givet. När sommarpratarna ger av sina favoritlåtar känner jag mig hedrad att få ta del av dom. 🤗 Och håller verkligen med dig, att lyssna på alla bjuder på många överraskningar. Man hittar nya synsätt och ämnen man inte visste att man gillade. Sen tar det mycket energi av hjärnan att VÄLJA (tänk bara hur länge man bläddrar på streamingtjänster för att hitta en film…) så då är det lika bra att låta SR bestämma ordningen! Jag blev mycket positivt överraskad av Björn Runge. Hans röst var magisk att lyssna till!

  1. Så bra poäng det där med att slippa välja. Det är därför jag så sällan lyckas lyssna på någon podd, det finns så många att välja på, haha.

   Och är det sant att du gillade Björn Runge? Jag har antecknat att han var otroligt självupptagen, haha….

 6. Jag försöker åxå lyssna på alla! Fast det blir inte i ordning och inte ett om dagen. Men innan året är slut brukar jag vara klar med dem iaf. Tycker precis som du att det är det där med att lyssna på något jag egentligen inte valt själv som är det bästa. Att lära sig något nytt om någon ny, eller av någon ny.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.