Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Varför jag inte vill ha ett “vanligt jobb”

Jag har alltid haft en stark vilja. Inte varit rädd för att kliva fram och bestämma, när jag känt att det varit viktigt. Jag har inte heller varit särskilt förtjust i meningslösa lagar och regler. Att man ska jobba ett visst antal timmar är ett exempel på en regel som jag har svår att förhålla mig till. Det är ingen som är effektiv under åtta arbetstimmar på ett kontor – varför har vi inte smartare sätt att arbeta på? Det är på gång, men sånt tar förstås tid att förändra, det förstår jag.

Jag ogillar också tanken på att vara låst, att någon annan bestämmer var jag ska befinna mig och när. Att jag inte kan röra mig fritt i världen. Eller att bara ha ett visst antal semesterveckor – och att dessutom behöva planera dessa långt i förväg, och behöva någons godkännande. Jag har inte haft jättemånga klassiska sommarsemestrar, egentligen bara en sommar (haha…) men minns att jag tyckte det kändes nästan klaustrofobiskt. #thetypicalmillennial?

Och även om jag kan drömma om ett vanligt jobb igen, ibland läser jag igenom jobbannonser och tänker åh vad kul!! så kommer tankarna till slut fram till det faktum att jag skulle behöva gå någonstans varje dag, och bara ha semesterveckor. Inte vara fri. Och ungefär när den insikten når mig släpper jag alla spännande jobbannonser och återgår till mitt fria företagarliv.

Jag vill jobba mer tillsammans med företag, det vill jag (men det kan jag göra som egen!), och om jag ska ta en anställning igen måste det var ett företag som är supermodernt och erbjuder maximalt med frihet. Jag har lagt ner själ och hjärta i typ alla anställningar jag har haft och antagligen jobbat som mest där jag haft som lägst lön. Jag vill liksom ge allt av mig själv i vad jag än gör, men då vill jag också ha min frihet.

Frihet för mig handlar inte om att jobba mindre, utan att ha makten för att kunna bestämma själv när, var och hur.

Fast om vi ska vara ärliga, vem vet hur jag känner om ett år eller två? Eller om ett drömerbjudande landar i min inkorg någon dag? Jag är ju inte den som tackar nej till nya äventyr. Och kanske blir till och med friheten tråkig till slut.

Läs mer om företagartankar och drömmar:
Vad ska man göra om man inte vet vad man vill göra?
Hur vågar man ta steget mot sin dröm?
Slumpen och drömmarna tog mig hit

FÖLJ:

23 svar

  1. Härligt – du driver väl också eget och pysslar med en hel del olika saker men på dina villkor? :)

 1. Känner igen mig och funderar mycket på hur JAG ska kunna skapa en friare tillvaro för mig själv. Det är inte helt lätt men jag hoppas komma fram till något till slut.

 2. Jag älskar att jobba men tycker också att företag måste vara flexibla för att vara moderna, och att ledarskap och styrning måste ske på annat sätt än baserat på arbetstimmar och location.
  Men, tror allra mest på företag som skapar miljöer där man som anställd vill vara, nästan jämt. Där man kan träffas, där kreativiteten frodas, där man kan sitta skönt och avskiljt – beroende på vad man behöver för tillfället.

  Snart blir jag egen. Men, vill vara på bra företag som egen. Inte själv.

  1. Kreativa och trivsamma arbetsplatser är nog också ett viktigt steg i det hela ja! :)

   En spännande tid du har framför dig Lisa!! <3

 3. Kan verkligen relatera till detta. Har nog haft känslan av ”det är inte det här jag ska göra egentligen” på alla mina arbetsplatser, men jag har inte vågat ta steget att starta eget ännu. Nu jobbar jag i en helt fantastisk bokhandel här i Dunedin, och även om jag tycket om jobbet i sig jättemycket så är det samma känsla som innan – att jag inte riktig trivs med att ha bestämda tider, en chef som håller koll på en, etc. Hur som helst, grymt av dig att du har vågat satsa på det du vill göra! 😊

  1. Vad spännande att du går i liknande tankar! Du får försöka starta vid sidan om ifall du har möjlighet. :)

 4. Jag håller helt med dig om att friheten är oerhört viktig. Det är den för mig med. Dock trivs jag med kontoret så länge jag inte behöver sitta på samma plats 5 dagar i veckan. Det gör mig galen.

 5. Åh just den friheten kan jag drömma om, fastän jag redan nu har ett ganska så flexibelt jobb. Kanske jag någondag joinar dig i egenföretagarnas land ;) Tycker förresten det är så intressant att läsa dina tankar och funderingar angående detta!

  1. TACK Corinne – övertygad om att du kommer joina mig åtminstone delvis till en början, här i egenföretagarnas land. Det ser jag fram emot! <3

 6. Jag håller helt med! Även fast jag både är företagare och anställd så har jag det mest flexibla jobbet jag kan be om. En perfekt mix helt enkelt :) Jag tror precis som du drömmer om att du vill jobba med mer företag – att det är framtiden. Att man kommer köpa in tjänster istället för att anställa nytt folk. Billigare för företagen också! Heja dig!

  1. Ja en bra poäng i att det kan vara enklare för företagen att ta in personer när behov finns och inte behöva anställa någon på en heltidstjänst bara för att – som kan bli väldigt dyrt.
   Och så härligt att du har en mix som du gillar med både företagande och som anställd! :)

 7. Åh, är exakt likadan. Gillar knappt att jobba halvtid som jag gör nu, meeeeeeen det börjar lösa sig :) Vet inte om jag någonsin kan vara helt vanligt anställd, men som projektanställd, absolut!

 8. Håller så med dig. 8h arbetsdag – i sträck ingen människa är produktiv så. Jag har inga problem med mängden, men med lite pauser emellan så att man får ut något vettigt av timmarna. Själv märker jag att så fort jag “får gå hem” från jobbet, alltså att klockan passerat XX på eftermiddagen – det är då jag börjar bli riktigt produktiv, för då släpper liksom den där känslan av att man måste göra saker. Vill verkligen starta något eget. Men det är baske mig inte så lätt att komma på något bra!

  1. Superintressant ju! Just det som är lite problematiskt om man är som du och kommer igång på kvällarna men har ett “vanligt kontorsjobb”. Du får ta det steg för steg om du funderar på att driva eget! Och testa dig fram! <3

 9. JA! JA! JA! Jag känner så igen det där att vilja själv välja hur ens vardag ser ut. Jag tycker så mycket om att ta det lugnt på morgonen och sen starta min dag. Det är det bästa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.