Jennifer sandström

Två saker jag gjort för att kunna driva företag

Första året som egenföretagare är kanske generellt inget år som gör en rik. Det var även min inställning när jag bestämde mig för att driva eget på heltid istället för vid sidan om mitt heltidsjobb. Jag gick förvisso ner i timmar på min anställning stegvis, men att till slut gå över helt och hållet var ändå ett stort steg.

För att inte tvingas bli desperat (efter jobb och pengar) och för att inte känna stress så är det egentligen två saker jag gjort för att kunna driva mitt företag.

* Jag såg till att ha en buffert innan jag sa upp mig. Sparpengar på kontot, skulle klara mig flera månader utan någon inkomst. Det är något jag verkligen kan rekommendera. Samtidigt har målet alltid varit att inte behöva använda sparpengarna, de var helt enkelt en buffert (som säkerhet) och inte kapital jag absolut ville använda i mitt företag.

* Jag är medveten om mina utgifter. Jag äter inte ute särskilt ofta, har ingen fancy frisyr, shoppar inte mycket (varken kläder eller annat dyrt som t.ex. skönhetsprodukter), dricker inte mycket alkohol, har inte prenumererat på varken Netflix eller Spotify förrän nyligen, tänker på att varje gång jag tar metron till stan kostar det 8,40€ tur och retur. Alla kostnader räknas.

Många kanske skulle det kalla uppoffringar, eller kanske tänka herregud hur kan man leva så!!! Men för mig är det här inga konstigheter. Spendera inte mer än du drar in, och det här året har jag jobbat på att leva min dröm: det är liksom värt allt! Dessutom vet jag att det är temporärt och gud vad man lär sig uppskatta pengarnas värde.

Att driva företag handlar alltså om att kunna göra något och få betalt för det. Och visst kan man dra ned på sina kostnader och således inte behöva fakturera lika mycket. Men mitt mål har från starten varit att jag ska kunna fakturera en sådan summa att mitt företag är lika lönsamt som om jag skulle vara anställd. Jag tror nämligen att detta är möjligt utan att jobba ihjäl mig eller ta uppdrag som inte känns 100%-iga. Att ha sparade pengar ifall något krisar är dock guldvärt för ens egna välmående och därför något jag rekommenderar.

Men, kanske du tänker, du berättade ju att du fakturerat 40 000 en månad? (Och jag har faktiskt lyckats komma upp i det två månader den här hösten!) Överlag i år har jag dock fakturerat 22 000 kr i genomsnitt per månad (lite förvirrande siffra då det är med moms men jag också fakturerat många företag utomlands som då är utan moms). Så, nej, inte jättemycket pengar. Täcker typ mina utgifter. Och ja, som sagt, jag har inte superhöga utgifter.

Plus att pengarna som kommer in i ett företag är inte vad som hamnar i ens egna ficka, det har jag skrivit mer om i det här inlägget: utgifter som egenföretagare.

FÖLJ:

10 svar

 1. Men jaaa! Jag använder alla mina pengar på resor och mat (och skumpa!), men är annars inte speciellt slösig. Shoppar typ aldrig smink, väldigt lite kläder (ännu mindre blir det säkert nu tack vare klädlånegrejen) och äger ändå min bostad (eller ja en tredjedel då). Men har liksom aldrig brist på pengar, och då drar jag nu ändå inte in några jättesummor heller. Tror vi har ganska liknande pengafilosofi. Förutom att jag då konsumerar mer skumpa än du! ;)

  1. Alltså nu insåg jag att jag nog äger hälften av min bostad med tanke på hur mycket värdet ökat sen jag köpte för sju år sen, så hurraa! Men fortfarande 13 år amortering kvar, haha. Jag förstår att ALLA tycker det här är sjukt intressant!

 2. Så bra inlägg, jag är ju så himla sugen på att börja trappa upp mitt företagande nästa år för att börja se om det skulle kunna flyga framledes. Jag har generellt väldigt lite utgifter precis som du (shoppar inte, äter inte ute osv), så jag vill tro att om jag skulle börja få fart på det hela så skulle jag våga börja trappa över från mitt fasta jobb 😊 men bara tanken är svinläskig!

  1. Taaack Jacqueline! Och jag förstår dig verkligen, det är en läskig tanke! Men tänk på vilket skyddsnät du har, och sen är det bara att hoppa! <3

 3. Sitter i funderingarna att göra något liknande, fast troligen blir det parallellt med nuvarande jobb.
  Vilka lesson learned har du dragit sen du blev egen företagare?

  1. Hej och förlåt – jag har helt missat din kommentar! Jag började också parallellt med min anställning innan jag gick över på heltid som företagare! :)

   Hm oj, bra fråga, det finns nog några stycken. Att det är bra att ha tålamod, mycket får man genom kontaktar, men om det “inte händer något” så har man inte lagt tillräckligt med tid på försäljning ;) Och att det är svårt att få till en bra rutin att jobba hemifrån i en liten lägenhet, det funkade drygt ett år, men nu är jag väldigt tacksam över att ha en kontorsplats!

  1. Åh men tack Josefine! Det har varit en kämpig start (fått hålla hårt i de intjänade kronorna) men är skönt när det börjar gå lite bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.