Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Helgen och Finlands märkliga glöggvanor

Vad är det för dag idag? Dagarna flyter ihop lite för mig. En onsdag känns som lördag, en söndag som en torsdag. Jag gissar att det ändå är ett bra betyg på att jag gillar de flesta av veckans dagar. Senaste dagarna har jag jobbat undan massor av grejer och förberett packning inför morgondagens resa – är så pepp på att åka söderut till Alpernas vintriga och vackra landskap. Berättar mer om det i morgon.

Helgen som var, ni kanske är nyfikna på hur den såg ut?

I söndags hängde jag hemma hos Veera och jobbade i ett par timmar. Blir så motiverad av hennes driv och höga mål. Sen träffade jag några andra finlandssvenska bloggare för lite glöggmys.

Senatstorget inne i stan är särskilt julmysigt, åt lunch här i förra veckan.

Och alltså vi måste prata lite om Finlands lite underliga glöggvanor. Det finns egentligen tre stycken.

  1. Det är vanligt förekommande att man blandar glögg med glöggkoncentrat – alltså som en saft som blandas ut med vatten.
  2. Det är också vanligt för att få vad vi vanligen kallar “starkvinsglögg” att man helt enkelt blandar vanlig glögg med rödvin. De gör det till och med på caféer! (Kan inte säga att jag är jätteförtjust i just detta…)
  3. Man dricker glögg ur liksom tekoppar. Jättestora muggar. Små glöggkoppar som vi har i Sverige, det existerar inte här.

Men hey, jag kritiserar inte. Bara observerar… :)) Jag har en gång dissat den finska lucian, och det gör jag inte om (och upplevelsen av lucian här i Helsingfors förra året var ändå mysig, i år missar jag det och det känns lite trist, älskar ju lucia).

Bloggare på knytkalas-glöggmys, med gigantiska glöggkoppar. Malin, Blanca, Kugge, Jennifer, Corinne, Daniela och Caroline fanns på plats. 

I lördags hade jag och T hemmakväll. Vi såg på en så underlig italiensk film på Netflix, 5 star Christmas. Otroligt italiensk. Nästan svår att hänga med i samtalen pga. de pratade så snabbt. En märklig komedi som var lite tvivelaktig emellanåt. Men tycker alltid det är lite kul att se något som är annorlunda.

Till middag åt vi förresten kastanjer till förrätt och sen sallad med halloumi. Sallad är en så fantastisk mat, går att variera i oändligheten.

Kastanjer som rostades på en hög salt i ugnen. 

Och i fredags hängde jag hemma hos Corinne. Hon lagade sjukt god ärtpesto. Jag hade inte ätit det innan! Här kan du läsa hennes recept på ärtpesto med örter. Jag tog bilen dit och älskade hur snabbt det gick att köra hem sen + att vår lilla twingo bara behöver betala halva parkeringsavgiften. Yay.

Vi hörs i morgon. 

FÖLJ:

6 svar

  1. Hehe, punkt tre beror nog helt på vem som bjuder – i min familj har vi iaf alltid druckit glögg ur teeny-tiny glöggkoppar som endast används för detta ändamål. Glöggkoncentrat köper vi iofs inte heller. :)

  2. Har inte ens hört talas om glöggkoncentrat, så jag antar det är nåt de sysslar med i södra Finland isf. Brukar varken blanda glögg med vin eller sprit, men det förekom när jag studerade i Åbo i festsammanhang, då skulle ju allt, även varm choklad, vara spetsat med nåt ;) Glögg med vin är ju nästan som tyskarnas glühwein för övrigt. Hos mig funkar det att dricka glögg både ur små glas och muggar, man tar vad man har. Men helst inte jättestora muggar.

    1. Det brukar ju finnas skillnader mellan norr och söder och finländare och finlandssvenskar så är kanske så 😅 Jaa precis, känns som om det påminner lite mer om glühwein faktiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.