Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Travel hangover och att packa upp resväskan.

Jag var inte riktigt säker på hur det skulle kännas att komma hem, hem till Finland igen. Det här är liksom första gången jag upplever något liknande. Det här är min första sommar-semester någonsin, där jag varit borta några veckor för att sedan återvända till samma gamla vanliga vardag. Skulle det kännas som en vanlig travel hangover eller vad hade jag att vänta mig?

Att komma hem

Jag visste inte hur det skulle kännas, för jag vet inte hur det känns när man varit och rest i tre veckor och kommer hem igen.

Hur brukar det vara, för mig? Det brukar vara så att det blir sommar och jag är mitt emellan någonting. Det började 2012, då jag kom hem från Kanada och efter ett par sommarmånader i Sverige åkte vidare till Nya Zeeland. 2013 hade jag pluggat klart och gav mig iväg på äventyr i Indien. 2014 hade jag precis avslutat mitt internship i München och bestämde mig för att se om kärleken i Finland kunde leda till något så jag flyttade till Åbo. 2015 hade jag precis bott ett halvår i Göteborg när jag fick ett jobb i Helsingfors och flyttade hit. Och tänk att allt finns dokumenterat här?! (Sorry för allt länkande men ni kan allt klicka er vidare om ni är nyfikna på någon särskild period.)

Hur kändes det nu då, att komma hem? Tja, det kändes nog lite såhär:
travel hangover efter resa

Travel hangover?

Ja kanske lite, och det är helt okej, det har man upplevt förr.

Enligt sägen verkar det dessutom vara lite så det ska kännas att “komma tillbaka från semestern”. Vad vet jag? Vad säger ni? Dessutom är jag gräsänka nu, och det är verkligen på gott och ont, men mer om det en annan dag.

Att packa upp resväskan

Det jag imponerade på mig själv mest med, var att packa upp mina resväskor direkt! Alltså oh my god – det har seriöst ALDRIG tidigare skett! Jag kavlade upp ärmarna (eller ja, hade bara linne på mig för Finland var sommar-varmt) och bara gjorde det! Det tog ett par timmar att få i ordning allt. Särskilt skönt med tanke på att jag kom hem till det hem som vi lämnat så städat och fint (så som man alltid bör lämna sitt hem när man ska ut och resa) – vilken harmoni!

travel hangoveratt komma hem

Gick dessutom och handlade och gjorde middag – ännu ett moment att imponeras över.

Kände mig som en ny och lite bättre människa, en sån som packar upp väskan direkt efter hemkomst, en sån. Det kan jag leva med att vara, mer än gärna. En sån som får saker gjorda liksom. Vi får väl se hur länge det håller i sig.

Och jag måste säga att det trots allt var en skön känsla att komma hem! Jag drunknade faktiskt inte alls i ångest, trots att jag livskrisade lite. Det var skönt ungefär tills jag var tvungen att gå och sova, ensam.

3 frågor till er:

 1. Hur tycker ni det känns att komma hem från en resa?
 2. Är travel hangover något ni känner igen er i?
 3. Packar ni upp direkt eller låter ni väskan ligga ett par dagar/en vecka?

travel hangover resa
På en strand vid Lake Tahoe, Kalifornien, sommaren 2016.

FÖLJ:

28 svar

 1. 1. Oftast väldigt skönt, trots allt. Jag gillar min vardag.
  2. Oh ja! Måste alltid ha minst 3 resor inplanerade för att hålla den undan.
  3. Ligger kvar tills jag märker att min man börjar bli helt galen på att jag aldrig tar tag i det… Tar ca en vecka. Sen ytterligare minst en innan jag packat upp den. :)

  1. Minst 3 – jag gillar det, det gör det absolut lättare att deal with vardagen också ;) Haha, du kanske kan outsourca uppackningen till honom?

 2. 1) Tomt och som vanligt på samma gång.
  2) Ja, speciellt när jag kommer från några favvis platser som US, Hong Kong, Singapore.
  3) Alltid, det absolut första jag gör när jag kommer hem – allt tvättbart går rakt ner i tvätten oavsett om det använts eller inte och resten tillbaks på sin plats.

 3. 1) jag blir alltid förvirrad när jag varit hemma i Sverige och kommer hem till Tyskland. Då har jag ledsamhet i kroppen och längtar tillbaka till Sverige i några dagar. Från vanlig semester så tycker jag ofta det känns skönt att få duscha i min egen dusch och bearbeta allt jag upplevt.

  2) kanske svarade lite på fråga två under fråga ett också men jag har nästan alltid lite traven Hangover, löser det genom att direkt börja drömma om nya resor.

  3) är grymt seg på att packa upp väskor. Vi pratat inte dagar till den är helt upplockad.

  1. Förstår vad du menar – från ett hem till ett annat hem liksom.
   Haha skönt att höra att det finns fler som brukar låta väskorna ligga ett tag…

 4. Hej Jennifer! Jag kommer från en lite annan resevinkel så jag ska fösöka svara så gott jag kan!
  1. Hem för mig är vart jag sover och det har kommit från att jag flyttat så mycket i mitt liv. Sedan 1.5 år tillbaka har jag inte haft en permanent adress mer än på ett papper, så det har förstärkt den egenskapen. Däremot så kan jag känna stark samhörighet och att jag längtat efter dem med familj och vänner när jag träffar dem, men det är oberoende av vilken plats de bor på.
  2. Ah, den hände 2014 efter att vi precis kommit tillbaka från en backpacking-månad i Thailand. Jag hade en euforisk känsla när vi landat i Sverige och helt plötsligt började se olika framtidsscenarion framför mig. Gjorde misstaget att visualisera mig med Svensson-livet och det kändes som om jag skulle kvävas. Fick inte luft och P fick trösta/försäkra mig om att vi hade samla planer för framtiden :)
  3 Packa upp resväskan snabbt gör jag på alla platser som vi sover på för att få känslan att “vi bor här” just nu. Ingen skillnad på Sverige eller någon annan del av världen.

  1. Hej Ulrika! Tack så mycket för din kommentar. Såå intressant att få höra ännu en vinkel av det hela – och från en väldigt annorlunda livsstil :)
   Gillar tanken om att packa upp för att känna sig mer hemma – kanske smart att till och med ha med lite bilder eller liknande att hänga upp.

 5. Att komma hem är väl en komplicerad blandning av glädje över att återse sitt hem och sin vardag och sorg över att resan på något outgrundligt sätt redan är slut.
  Ju mer uppkopplad man är på resorna desto mindre av den sköna känslan av att komma hem, eftersom man digitalt varit hemma helt tiden, också. Man har haft kontakt med alla, vet precis vad som hänt både privat och på jobbet.

  Jag har seriös hangover som jag botar med en ny inplanerad resa och med att reseblogga.
  Att skriva om resan är ju så sjukt kul att det nästan ibland kan mäta sig med själva resandet. Fast bara näsan.

  Packar upp gör jag inom något dygn. En av de få hushållssysslor som jag faktiskt gillar är att tvätta… :-)

  1. Ja, det där med uppkoppling är intressant. Jag har total radioskugga i sommarstugan, inte ens SMS når mig. Det är avkoppling och nedkoppling på samma gång!

 6. Roligt inlägg! Jag har varit alltför länge i Finland nu, men det blev ju en hel del pendlande för min del mellan Finland och Teneriffa under typ ett par år..

  1 & 2 Oftast är det lite trist, fast beror kanske på typ av resa. Oftast har det kännts ganska ok ändå. Senast jag lämnade Teneriffa var oerhört jobbigt, det har aldrig förut varit så jobbigt att återvända till Finland, fast det var inte riktigt en travel hangover, utan snarare saknad av dåvarande pojkvän och omvänd kulturchock typ (http://mariasmemoarer.com/2015/september/att-vara-tillbaka-i-finland-3.html

  3. Jag tror aldrig jag packat upp direkt..! Första dagen packar jag bara upp det jag behöver i min dagliga vardag, sen packar jag upp lite vartefter jag orkar. Kan ta nån vecka innan allt är bortplockat.. :D

  1. Jaa det är helt klart en speciell grej när man kommer hem från en sådan typ av “resa” – tell me about it…. Läste ditt inlägg också från september, kan föreställa mig att det måste ha varit tufft. Sen så tar det ju, precis som du skrev, liten stund att vänja sig.

 7. Kul inlägg :)

  Drabbas alltid av det, speciellt om man bott någon annanstans och fått nya vänner. Det är liksom ingen där hemma som vill dela ens stories så som om man åkt med vänner… Jobbig känsla. Är en separationsångesttjej dessutom. Och flera av mina närmsta kompisar har jag träffat resande.

  sen är jag typ aldrig redo att åka hem från andra semestrar heller, hehe ;) Bara från Hastings jag varit GLAD att komma hemifrån..

  Som gravid försvann alla reseplaner och drömmar, nu är det dags att göra plats för nya resedrömmar fast med barn. Kommer däremot dröja. Och… Det känns bra. Hela livet har jag längtat efter just denna känslan! Att trivas här, inte vilja fly iväg.

  Hälsningar från myggiga skogs-Finland!

  1. Din kommentar fick mig att le Johanna :) Jag har nog också en del separationsångest, trots att jag borde vant mig nu. Och jag ska nog låta min rastlöshet ta mig till några fler länder – sen kommer jag kanske en dag få uppleva en sådan känsla som du beskriver jag också, det låter himla fint!
   Kram från inte lika myggiga stads-Finland ;)

 8. Komma hem från en resa är kul i 10 minuter sen vill jag vända om igen. Mår dåligt över det i veckor. Och när jag är borta rätt länge som denna sommaren kommer jag också må lite dåligt över det sista veckan eller så. Vet inte varför det är så? Borde va skönt att få komma hem och slippa flänga och leva i en ryggsäck. Men det har sin charm!

  Jag packar dock alltid upp väskan direkt. Det är det första jag gör. Sen beger jag mig till mataffären.

  1. Haha “kul i 10 minuter” – känns som typiskt Julia!!! Och ja det har nog sin charm – särskilt när man är, som du nu, på platser där man trivs! <3

 9. Jag kom hem igårkväll efter semestern, var visserligen hemma en vecka i mitten, men har annars varit borta sedan slutet av juni. Klart det är lite ångest, men tack o lov gillar jag mitt jobb och särskilt i augusti så att börja igen efter semestern är faktiskt ganska roligt.

  Men det är väldigt tomt och tyst i lägenheten, en helt annan och mycket tråkigare tystnad än när man är ensam i sommarhuset som jag ändå varit stora delar av semestern, eller när jag haft familjen runt mig.

  Det där med att packa upp på en gång kom strax efter att jag fyllt 30 :) Innan dess kunde väskorna stå i hallen i veckor medan man klev och snubblade över dem. Numera har jag ofta förutseende nog bokat tvättid samma kväll eller kvällen efter jag kommit hem, och väskorna packas helst upp samma dag som hemkomsten. Fast igår prioriterade jag att duscha så väskorna är inte riktigt uppackade ännu, jag har ju faktiskt jobbat idag och inte hunnit!

  1. Vad härligt att höra Åsa! Att du tycker det är fint att komma hem igen :) Var är det ert sommarhus ligger? Låter ljuvligt att spendera sommaren så.
   Efter 30… Om väskan inte packas upp på en gång vid nästa hemkomst kan jag alltid ha efter 30 som ett mål ;)

 10. Jag tror tyvärr aldrig jag känt känslan “Oh vad skönt att vara hemma igen” som jag vet många i min närhet gör.. Jag vill alltid stanna längre när jag är iväg.. kanske inte just på den platsen jag är men jag hade hellre åkt någon annanstans än hem..Tycker man får tillräckligt med vardag ändå ;) Jag vet att jag vill ha min grund i Sverige, men hade gärna varit borta längre delar av året än nu :P Så ja, jag har alltid travel hangover! Och nej, jag packar aldrig upp väskan direkt.. Kanske i undermedveten protest över att vara hemma igen ;P

  1. Tack Anna för din kommentar och att du länkade vidare! Jättefint och välskrivet inlägg du knåpat ihop på ämnet, riktigt bra tips! :) Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.