Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Svar på frågor om Nya Zeeland, Kanada och att vara utbytesstudent

Har inte haft tid att svara på dessa frågor innan, så here we go!
Har ni fler frågor, bara ställ dem i kommentarsfältet, jag svarar så småningom! :)

“Jag vill veta om det är dyrt att bo och leva i Nya Zeeland. Är priserna dyrare än i Sverige osv? Vart hittade ni campingvanen och vad kostade den att hyra? Jag och min pojkvän ska till NZ i Januari och vara borta någon månad, så hade varit toppen att få så mycket tips om landet som möjligt :)”

Japp, det är dyrt på Nya Zeeland. Allt kostar, till och med wifi liksom. Ibland kan man ha turen att hitta ett Mc Donalds som har gratis wifi. Allting är lite dyrare på grund av valutakursen också efter krisen i Europa osv, tyvärr. Att hyra bil och campervan är dock betydligt mycket billigare än hemma. Jucy hyrde vi campervanen ifrån (kolla där så kan du välja datum osv och se vad priset landar på!) och Ace har också bra deals! Alkohol är också lite billigare än hemma. Annars så är det väldigt mycket turisternas land, det är lätt att ta sig runt och hitta information över allt, man behöver inte planera så mycket i förväg. En bra sida är GrabOne, där lägger de hela tiden om nya deals! Vi köpte bland annat skydive därifrån för halva priset och jag vet många som köpt “hyra bil vouchers”, så spana in! Jag kan skriva en liten NZ-guide senare om du vill ha lite tips om vart man bör åka osv?

“Samma med Kanada, hur var det? Dyrt? Hur var människorna? Vad har varit bäst? Osv osv. Tack på förhand!”

I Kanada var allting lite billigare och när man reser bor man lika gärna på billigt hotell hellre än på hostel för prisklassen är densamma. Hostel på Nya Zeeland är nog dock fortfarande billigare där. Människorna både i Kanada och på Nya Zeeland är enormt trevliga. 

Nya Zeeland har varit en “större” upplevelse skulle jag vilja säga, då jag fått uppleva betydligt mer annorlunda kultur och natur på ett helt annat sätt än i Kanada. Jag har rest runt hela landet och fått en uppfattning om något jag inte hade en aning om innan! Kanada är liksom mer likt Sverige än vad Nya Zeeland är, även om jag inte kan sätta fingret på exakt vad. Sen så har jag mött betydligt mer folk här och det har varit kul att bo i en storstad med många platser att resa till i närheten, till skillnad från Kanada där staden var ganska liten, vi var färre utbytesstudenter och jag hängde inte särskilt mycket med kanadensare. På Nya Zeeland har jag liksom hängt mycket med utbytesstudenter men även kiwis, bott med kiwi-tjejer och dejtat kiwi-killar, haha.

“Vad har du fått för bra erfarenheter av att vara utbytesstudent?”

Jag har i alla fall inte fått några dåliga erfarenheter! Alla erfarenheter man samlar på sig under en utlandstermin är bra erfarenheter enligt mig. Och det är det absolut bästa jag har gjort! Det är svårt att säga exakt vad man lärt sig men jag tror jag fått ett helt annat perspektiv på världen och Sverige framför allt. Jag vet att inte allting kretsar kring Sverige, så som det lätt bli att man tänker när man bor där och aldrig ser något annat. Det gör att man får ett större perspektiv och jag tycker det är positivt! Man får liksom en annan och bättre förståelse för andra människor och andra kulturer när man inser att vi alla är så lika men samtidigt så olika. Samtidigt har jag insett hur bra Sverige är och det gör att jag uppskattar det på ett helt annat plan än vad jag kunnat göra innan.

Jag har också lärt mig att man absolut inte ska vara rädd för att resa ensam! Det är det bästa man kan göra, man växer så otroligt mycket som person, lär sig saker om sig själv och man träffar massvis med nya vänner! Man lär sig verkligen att stå på egna ben. Och jag har nog lärt mig att allting alltid löser sig, det är väl vad man generellt lär sig när man reser. Stressa inte över saker och var inte så orolig!

Det är en annan sak om Nya Zeeland, jag tycker man känner av ett helt annat lugn här än hemma i Sverige/Europa och i Amerika. Människor i allmänhet känns mer avslappnade och lugna. BIG LIKE!

“Vad är de tre absolut bästa sakerna med Nya Zealand som man inte får missa?”

Den är svår… Men om jag fick åka till Nya Zeeland och bara göra 3 saker så skulle jag åka till Queenstown, sen till Abel Tasman Park och ta färjan över till Wellington (då räknas det som samma sak, haha) och även besöka Waitomo Caves på nordön!

Några fler underbara saker är Waiheke Island utanför Auckland, Raglan surfer”staden”, Franz Joseph Glacier, Dunedin, Kaikoura och att bila runt hela sydön är väldigt vackert!

Jag skulle hoppa över Milford Sound, Cape Reinga (nordligaste punkten), Rotorua (man kan bada i varma källor i Taupo istället) och Christchurch.

Och två platser jag inte hunnit se som jag tänker komma tillbaka endast för är Coromandel och Tongariro Crossing!

FÖLJ:

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.