Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Slakthuset i Helsingfors.

Helsingfors vart vackert igår. Helsingfors är egentligen alltid vackert. Vi strosade genom staden, frös om fingrarna och kände julkänslorna krypa in i kroppen.

helsingfors vinter

helsingfors julstämning

Jag vet inte om det är något man säger varje år, men känns det inte som om julen börjat tidigt i år? Jag vet i och för sig inte hur det varit senaste två åren eftersom jag spenderade november-december 2012 i Australien och förra året bodde i Indien. Det kanske är en ny trend som successivt vuxit fram? Inte mig emot, himla mysigt ju. MEN, jag ogillar egentligen hur affärerna hetsar (eller snarare på ett listigt vis lockar) till konsumtion. Ett ämne som också är återkommande vid varenda högtid där butikerna utnyttjar tillfället att sälja mer till max. Nåväl, det är en helt annan diskussion. Jag njuter av julmyset, ljusslingorna, människorna i vinterjackor och med rosiga kinder, dricker glögg, lägger mina pengar på mat och klappar lite på alla kläder och prylar men låter dem ligga kvar. Visst den där julgranskulan med ett kartmotiv var jättefin, men jag klarar mig lika bra utan den.

Chailatte hör också vintermyset till. Och igår fick jag en sådan serverad på ett annorlunda vis. Rooibos chaite i en kopp, mjölk och chai-syrup i egna koppar som man fick blanda ihop själv.

helsingfors café

chai latte café helsingfors

Caféet med namnet mbar var urmysigt. Lite hipstercoolt. Låg nära Kamppi i den lite retro byggnaden som är så fin! Lasipalatsi heter byggnaden, glaspalatset, tjusigt.

Sedan hoppade vi på den orangea metron ut till Fiskhamnen där man hittar Slakthuset, eller Teurastamo som det heter på finska. Ett gammalt slakthus i Helsingfors, som numera renoveras och utvecklas till ett coolt område för restauranger. Gillade konceptet massvis. Var rätt lugnt där ute, nästan ödelagt. Men kan tänka mig att det är enormt poppis om somrarna!

teurastamo restaurang

teurastamo helsingfors

slakthuset ho's

Vi besökte Ho's Food, en kinesiska restaurang. Och där hängde den här tavlan på väggen, hur cool?? Och denna mat serverades. Vi insåg i efterhand att man mår sådär av ganska fett mat. Dessutom fick vi friterade bananer till efterrätt med glass till och det är ju cirka hur gott som helst. :-))

ho's food slakthuset

Var en fin lördag. Inne i stan hade de också någon designmarknad som vi besökte. Och kikade genom skyltfönstrena till X-mas Garage, en typ pop up-butik som säljer inredningsprylar och fint som kan vara bra julklappar. Apro på konsumtionshetsen liksom. Haha. Nejdå, de såg ut att ha rätt coola saker, men de öppnade tyvärr först idag. Och idag sitter vi hemma. Dricker glögg, såklart. Och jag ska skriva en essay plan till min engelskakurs. Senare får vi kanske testa hur det känns att springa på snö, eller så blir det bara en promenad. Vi får se.

Puss och kram på er i alla fall, njut av er söndag! Om en vecka är det 1:a advent :-)

FÖLJ:

5 svar

    1. Bra fråga! Alltså, nej det gör jag inte. Jag börjar alltid med engelska i butiker och liknande – ibland frågar jag om de pratar svenska men de svarar ofta lite skamset “english”. Men man klarar ju sig bättre med svenskan i Finland än vad man gör till exempel i Tyskland eller Spanien. Så relativt bra, men inte helt. Matvaror och sådant står alltid på båda språken och det är jag oerhört tacksam över!! :)

  1. Vilken fin dag det ser ut att ha varit! O håller med om att julen kommer tidigare o tidigare; nästan i tidigaste lagret för min smak. Samtidigt, bättre att den kommer tidigt så man får njuta av den länge o ändå kan städa ut den lagom efter nyår… Gillar inte då julpyntet får hänga kvar för länge!

    Haha, på tal om ChaiLatte måste jag berätta en anekdot: jag dricker inte kaffe. En dag för ngt år sedan var jag o fikade med en kompis, smakade på hens ChaiLatte o tyckte den smakade gudomligt! Sedan gick jag stolt som en tupp runt o sagt att jag lärt mig dricka kaffe… Nämligen ChaiLatte… Tills ngn vänlig skäl uppmärksammade mig om att ChaiLatte inte är kaffe… utan te… ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.