Jennifer sandström

Saker jag inte visste om Umeå

Det som är spännande med att besöka nya städer som ligger nära är att man oftast tror sig ha en bild av staden och hur den ska var. En bild som kan visa sig vara helt fel och plötsligt blir man överraskad. Umeå till exempel. Jag har passerat på E4:an, känner folk som bor där och flyttat dit. Vet att det är en populär studentstad, har hört talas om björkarna. Men någonstans där tar också min kunskap slut. En stad i norr, hur mycket kan det finnas att upptäcka?

Det är en ganska trist inställning och ibland kommer jag på mig skälv med att tänka samma sak när jag träffar nya människor. Fördomar dyker snabbt upp och när vi tänker ”vi har knappast något intressant att prata om” finns en risk att man går miste om ett superspännande samtal med någon. Ställ en fråga, och tro inte att du vet svaret. Samma sak vill jag säga när det kommer till de städer som finns hemma i Sverige, eller de städer som finns i grannlandet – boka en weekend till en plats som du aldrig tänkt att du ska besöka. Vandra fritt på nya gator och se vad du upptäcker.

Jag upptäckte hur sjukt trevliga umeborna är. Jag var nästan i chock. Det här är liksom en öppen och varm del av Norrland, så som vi inte alls är vana att se norra Sverige.

En man kommer fram till oss. En gammal man. Jag pratade med killarna här borta och de säger att vi har åkt på en blåsning idag. Samtidigt som han pekar bort mot männen i gula jackor som står och arbetar. Vi bara tittar på honom, helt oförstående och undrar febrilt vad det är han försöker ha sagt. Innan han tillslut, efter en ganska lång tyst väntan förklarar ja det blåser ju så idag. Vi skrattar gott och vandrar vidare med ett stort leende på läpparna och inombords. Och det sätter liksom tonen för min upplevelse av Umeå. Någon som kommer fram till en, bara för att dra ett skämt, en blåsig vårdag i början på april.

En butiksägare låter mig låna butikens egna toalett som egentligen inte är för kunder. Folk är avslappnade, glada, skämtar längs med promenadstigarna, känns öppna. På restaurangerna jag besöker jobbar även utländsk personal, en har bott här flera år och pratar nästan perfekt svenska, en annan tar beställningar på engelska och det funkar hur bra som helst.

Jag visste inte heller att restaurang- och hotellutbudet var så spännande. Förutom den unika upplevelsen kring att bo på ett gammalt fängelse så blev jag nyfiken på Stora Hotellet, Clarion, och Elite som ligger i en gammal skolbyggnad. Stora hotellet har också afternoon tea på söndagar. Men bästa restaurangupplevelsen fås på Rex.

Mer om matupplevelsen på Rådhuset Rex i ett eget inlägg senare.

Afternoon tea på Gotthards ska dock inte underskattas det heller.

Alla pratar om hur fint det är på sommaren. Och visst kan jag ana det. Staden som jag redan anser vara vacker, jag ser framför mig hur den blommar och kommer till liv med alla sina björkar och alla de uteserveringar och människor som kommer poppa upp längs gator, på torg, och vid älven. Men jag tycker att det är kul att besöka platser även utanför sommaren, att känna in en stad även om den inte är sitt vackraste jag. Det är ju det som är verkligheten.

En annan sak som överraskad mig som inte är särskilt förtjust i shopping var just stadens butiker. Trots moderna shoppingkomplex fanns en liksom mysig känsla över shoppingen i Umeå. Och vad som förhöjde detta var givetvis en väldigt välsorterad Röda Korset där jag fyndade tre plagg. Ett annat måste är butiken Eljest som ligger intill Visit Umeå.

Promenerade långt längs Umeälven och hamnade i Umedalen. Älskade de rosa byggnaderna.

Sveriges Radio har också besökt Umeå och listat lite annan spännande kuriosa om staden med titeln 9 saker du kanske inte visste om Umeå. Det är en stad som växer, en kommun som Vill mer, och det verkar vara en lyckad kombo.

Umeå är känt som björkarnas stad, men vet du varför det finns så många björkar i Umeå?

 


 

Gilla min Facebook-sida för fler inlägg och inspiration om resmål i Norden.

FÖLJ:

20 svar

 1. Umeå är en så mysig stad. Många från Österbotten som åker över på dagskryssningar och miniweekends numera också när båtresan bara tar 4 h. :)

  1. Jaa det var en himla smidig båtresa! Och tydligen majoriteten finska gäster. Tycker svenskarna kan åka över hit till Finland också ;)

 2. åh, mitt gamla Umeå! bodde ju sex år i staden, känns oerhört hemtamt att se dina bilder. de rosa byggnaderna på Umedalen är vackra och där har jag varit på praktik (BUP huserar i delar av lokalerna). Att promenera längs Umeälven är ju för övrigt ett underbart tidsfördriv.

  Stora Hotellet har jag bott på när jag var på kurs i höstas, rekommenderas!

  1. Åhh – hoppas du trivdes under dina 6 år. Upplevde du också att staden var öppen? Hur var det att flytta dit liksom?
   Nästa gång vill jag bo på Stora hotellet ;)

 3. Jag och min man har bott på Elite flera gånger, superfint verkligen! Galen takhöjd i rummen och fin restaurang, helt klart tummar upp! De rosa byggnaderna på Umedalen var mentalsjukhus förr i tiden :) Nu är det mest omgivet av lite konstig konst (såg du hästen på toppen av skorstenen? haha) och en restaurang, Le Garage, som ska vara riktigt bra!

  1. Åhh. Det kommer nog stå mellan det och Stora hotellet vid nästa eventuella besök! ;) Och jaa jag fick höra det om mentalsjukhuset, lite lustigt för jag kan tänka mig att Umeborna har en annan känsla av området medan man som ny kan tänka bara ”Åhh vad fint”. Haha alltså skulpturerna var lite förvirrande och hälften var liksom gömda i snön. Så nej jag måste ha missat hästen :D

    1. Haha se där, en häst uppe på tornet! Verkligen underhållande konst :D Nu måste jag ju tillbaka hit och passera den här hästen för att få höra den gnägga…

  1. Jaaa, när allting blomstrar! Jag vill definitivt komma tillbaka under sommaren någon gång :)

 4. men åh, nu blev jag riktigt sugen på en weekend i Umeå :) För mig är det bara några timmar på färja från Vasa så är jag där liksom. Nån gång i sommar eller till hösten kanske!

  1. Det tycker jag du ska göra!! När var du senast där? Och har du provat buffélunchen på båten?? :)

   1. Jag var någon gång för länge sen som tonåring och för något år sen bara över med färjan och då bilade vi direkt ner till Stockholm genom Höga Kusten. Har aldrig gjort någon egentlig sightseeing i Umeå och buffélunchen har jag heller inte testat, är den att rekommendera? :)

 5. Varför Umeå kallas björkarnas stad? År 1888 så drabbades Umeå av en stor brand som ödelade stora delar av Umeå, När så staden byggdes upp igen anlades breda esplanader som brandskydd och planterades björkar som skulle hindra eldar från att hoppa från hus till hus. Umeå är en vacker stad. Växte upp där och saknar Umeå.

  1. Ja det var väldigt intressant att få höra den här berättelsen! Jag vet inte hur välkänt det är för folk utanför Umeå? Och var bor du nu någonstans? :)
   Det var också spännande att besöka Vasa efter några dagar i Umeå, den staden brann ju också ner bara några år senare och man har faktiskt lånat Umeås stadsplanering.

   1. Hej. Jennifer. Trevligt att du tyckte om Umeå. Jag bor i Kungsbacka ,Halland. Har mina syskon och alla släktingar i Umeå. Min morfarsfar Otto W Wretling startade ett möbelvaruhus /Snickeri hette då Hermanssons. Wretlings är en känd äldre släkt i gamla Umeå, många skulpturer finns i staden som Wretling gjort och många av de byggnaderna som jag tror du såg har nog blivit ritat och konstruerat av en Wretling. Ibland blir man hemma blind, ser inte saker och ting som andra ser,Ska njuta och ta tillvara alla platser som jag inte sett när jag åker upp till Umeå på besök. Vi Norrlänningar är verkligen trevliga, mysiga.

 6. Kul att du fick en trevlig vistelse i Umeå. Jag blev förvånad över det du skrev, att du nästan var i chock över att det är öppet och varmt, inte alls vi är vana att se norra Sverige. Vad menar du? Har du åkt runt i norra Sverige och vad var det som gjorde att du upplevde det stängt och kallt? Min upplevelse är nog att norra delen av vårt land varken är kallare eller varmare än de södra delarna. Vi är väl som folk är mest, trevliga alltså :)

  1. Ah nej, menade nog inte att folk generellt är otrevliga i norr. Är själv uppvuxen i Gällivare. Men tänker mig att stereotypen av norr är mer det lite tystlåtna och lite mer till sig själva – även om folk kan vara trevliga blev jag överraskad över att folk var liksom JÄTTEtrevliga, pratglada och skojiga. :) Någon sa att det kunde bero på att många är inflyttade till Umeå, och det kanske väger in i hur en stad och människorna i den formas?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.