Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Restaurant Day.

I lördags var det dags för Restaurant Day igen – eller “restaurangdagen” om man vill vara svensk! Ni kanske redan känner till det eller minns att jag nämnt det tidigare när jag besökte det för första gången i Åbo i augusti förra året och senare även under november i samma stad. Det är alltså dagen då vem som helst kan sätta upp ett stånd och sälja sin egna mat – alltså ha öppet sin egna lilla restaurang för en dag. Trots att det var ungefär nollgradigt samlades massvis av människor dels för att sälja sin mat från alla möjliga olika länder och dels för att vara där och få ta del av den!

restaurant day helsingforsrestaurant day helsinki

Restaurant Day sker 4 gånger om året (hurra för events som dessa som inte bara träffar årligen utan varje säsong!) och kommer ursprungligen från Finland där det också idag är störst även om det spridit sig över Europa, som ni kan se på kartan här nedan som visar alla restauranger som var med den här gången, från hemsidan. Dock inte en enda representant i Sverige? Det skulle jag vilja se att vi fick någon ändring på! :-)

Restaurant Day is the world’s biggest food carnival and happens worldwide four times a year.

Restaurant Day map

Det svåraste är nog att välja vad man vill smaka på bland all spännande mat som presenteras under en dag som denna och särskilt i en stad som Helsingfors. Jag minns att det var lite färre stånd och besökare i Åbo, eftersom det är en mindre stad. Men vi beslutade oss tillsist för lite turkisk kebab. De var så roliga de här snubbarna! Annat som det fanns mycket av var asiatiskt i olika former och falafels. Men också finska specialitéer.

restaurant day turkisk mat

Sen fanns även ett stort gäng glada spanjorer på plats och vi var så glada när vi hittade churros! Men deras churros vad populära och hann ta slut – så istället för att vänta på de nya som de gjorde (det var för kallt för att vänta utomhus…!) så provade vi en annan spansk sötsak. Det är baguette-bröd som doppats i ägg och mjöl och sedan friterats och för att slutligen badas i socker – lite som fattiga riddare helt enkelt. Extremt goda!

Restaurant Day spanish

Men som sagt, graderna var väldigt få och efter att ha letat runt bland restaurangerna utomhus och även ätit utomhus så var vi rätt nedkylda. Det enda rätta var att leta upp närmsta café och beställa in något värmande! Närmsta café råkade i det här fallet vara Starbucks, populära Starbucks alltså. Det är alltid kö till det här i Helsingfors och merparten är unga tonårstjejer som sitter med jackorna på och dricker någonting ur takeaway-muggar, hehe. “Coolt”. Julia råkar dock älska allt som är amerikanskt, så hon älskar Starbucks och jag har faktiskt inget emot det. Jag är bekväm och gillar att “veta vad jag får”. Kaffe är jag dessutom sjukt okräsen när det kommer till, Starbucks som något litet och hippt café – same good shit! Precis som Coops kaffe-kampanj i Oslo också visade i höstas.

Om inte annat så har Starbucks i Helsingfors sjukt bra läge. Gillar att sitta vid de här stora fönstren och kika på allt som händer utanför.

Det var starten på vår lördag – mycket fin sådan! Så himla mysigt att ha Julia här och få visa henne lite delar av Helsingfors och Finland som hon inte hunnit se tidigare.

FÖLJ:

7 svar

    1. Ah yeah, too bad! Next one is in end of February. Well – it means you have to make another visit in the summer and time it!!

  1. Men gud! Hade jag vetat detta, hade jag lätt åkt dit. Gudars vad roligt! Älskar turkisk mat btw! Mmmmmm!

    Förresten här är ett tips! Du gillar ju fina grejer och märkesprylar precis som jag.
    Jag har gått med i en undersökningssite där varje undersökning ger poäng att handla märkesvaror för. Allt från Kähler till Georg Jensen kan man plocka ut för poängen. Det är helt gratis och man kan få ihop till så jäkla mycket fint. Hittade länken här där det finns mer att läsa om det. Rekommenderar starkt! http://goo.gl/BepLJk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.