Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Jul i Helsingfors.

I helgen har många juleljus hängts upp. På jobbet ställde vi upp en gran i fredags som vi är redo att pynta och nu på fredag har vi julfest eller “lilla jul” som de kallar det här i Finland, pikku joulu. I stan har julbelysningen också tänts och det är massvis med lampor och granar och dekorationer som pryder stan.

Vi råkade hitta till en julkör som stod och sjöng vid den här kyrkan i Helsingfors igår eftermiddag när vi var inne i stan. Det var hur mycket folk som helst som började jobba på julstämningen. Kallt var det också. Alla verkade frysa och det kändes lite som en vintermarknad i Gällivare, skillnaden är väl att det var någon minusgrad här och i Gällivare brukar vara under minus 20. Lite mysigt i vilket fall.

Det var även någon sorts parad med gamla brandbilar och ännu mer folk stod uppradade längs gatorna för att titta på den och någon orkester som marscherade förbi. Brandbilar? Det kändes ganska irrelevant för ämnet förutom möjligtvis färgen. Ibland börjar man undra här om det är något som är en självklar tradition för Finland eller om det är en tillfällighet. Vi undrade också om de alla stod och vänta på att julbelysningen skulle tändas – det kanske också är en tradition att man samlas söndagen innan första advent och gör? Vad vet vi…

Stockmann har såklart laddat upp för julen ordentligt. Visst ger det en härlig känsla?

En härlig känsla trots att det är denna tid på året som uppmuntrar till mer konsumtion än någonsin. Årets julklapp misstänks bli välgörenhet samtidigt som artikeln säger att julhandeln kommer slå förra årets och därmed slå rekord, igen. Gör de inte alltid det dessa julhandlar? Och tydligen uppgavs dubbelt så många män som kvinnor fortfarande vilja ha en fysisk gåva. Intressant skillnad…

Häpp redo för en ny vecka nu och dags att gå till jobbet! Ni får fler bilder och höra om helgen senare :-)
Puss!

FÖLJ:

2 svar

  1. Yay, pikku joulu! I hope the lights are still up in Helsinki in the beginning of Jan so I can see them, I loved them so much last year.

    The fire brigade were in front of the Tuomiokirkko last December, doing a thing to show how flammable Christmas decorations can be, and how to put them out. I stood and watched for a bit, to learn the dangers, not to swoon over handsome Finnish firemen, no, not at all ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.