Jennifer sandström

Popcorn-tips.

Bästa popcorn-tipset – med eller utan popcorn-maskin

Det råkar vara så att både jag och min sambo älskar popcorn. Dessutom älskar vi att göra popcorn hemma, själva, popcorn på plattan och alltså utan mikrovågsugn. Julia tipsade också om att man kan äta popcorn med dipp – och det har jag faktiskt inte provat. Bara popcorn med själva dipp-kryddan. Jag tycker popcorn är det bästa snackset, och det känns rätt fräscht också, eller hur? Bra alternativ till chips. Jag tycker om chips också men tror min mage som är lite känslig är mindre förtjust i det.

Till alla popcorn-älskare där ute, gör er redo för här kommer världens bästa popcorn-tips för er som vill göra goda popcorn hemma!

Biopopcorn hemma utan popcorn-maskin?

Om man inte vill investera i en popcorn-maskin utan vill få till riktigt bra biopopcorn hemma just nu i denna stund? Då har jag några tips.

Såhär får du goda hemmagjorda biopopcorn:

 • Poppa popcorn på plattan – skippa de färdiga påsarna som du lägger in i mikron
 • Häll till exempel rapsolja i grytan samtidigt som du hettar upp pannan, det ska täcka botten, så lagom mycket ungefär. Du lär dig efter några gånger.
 • När det börjar ryka lite vet du att det är tillräckligt varmt och då kan du hälla i en deciliter popcornkärnor
 • Du kan egentligen hälla i kärnorna på en gång också redan innan det blivit varmt
 • Sätt genast på locket och låt de börja poppa
 • Skaka grytan lite då och då och lätt på locket för att släppa ut lite rök och lätta lite på trycket
 • Använd samma regel som när du poppar popcorn i mikron: när det blir 2 sekunders mellanrum mellan poppningarna är de klara!
 • Ta av från plattan och låt svalna lite

Knepet för extra goda popcorn som du poppar hemma:

 • Smält smör (funkar med vanligt bregott eller smör som du lagar mat med)
 • Häll det över popcornen och rör om, här får du prova dig till lagom mängd
 • Använd valfri dippkrydda enligt smak (alltså sån dipp-påse som man blandar med gräddfil, den funkar utmärkt som popcornkrydda)
 • Och salta enligt smak

Biopopcorn hemma med en popcorn-maskin

Den här popcorn-maskinen! När jag visade bilden på den (bilden nedan) för Mumin så ville han ha den genast. Men jag stoppade honom tackolov. För, det är lite jobbigt att ha massor av köksmaskiner när man inte har plats? Typ en “smoothie-maskin” när man lika gärna kan använda en stavmixer som är mycket smidigare. MEN om man har plats, eller bara älskar popcorn: så finns den att köpa HÄR!

Och det kan hända att vi slår till i framtiden när vi har ett större kök.

popcorn maskin

Det är perfekt för dig som vill äta popcorn hemma men tröttnat på att göra popcorn i kastrull eller gryta på plattan eller tycker det är tråkigt med mikro-popcorn.

Mer om min dag

Lördag osv. Vi har en lugn dag här i Åbo. Jag städade hela lägenheten (som var fett stökig) medan T var och handlade. Och sen har jag mest läst min bok (till en engelska uppgift), 150 sidor som känns som en evighet. Grejen är att jag älskar att läsa, boken är till och med bra och spännande, men steget att ta upp boken och börja läsa är alltid så långt. Måste komma in i det där. Just det, när vi vaknade såg vi klart en film vi började se igår. Den danska filmen Klassefesten som de tydligen gör en finsk kopia på nu. Rätt rolig och sjukt awkward film. Lite à la the Hangover.

Laddar mest inför 1:a advent i morgon (hehe). Fick tips om ett bra recept på tomtegröt (älskar ordet) som man kan göra med Jasminris i ugnen! Här hittar ni ett recept på risgrynsgröt i ugn. De kallar förresten alla advents-helger här i Finland innan julafton för “lilla jul”. Så gulligt. Förutom att laga tomtegröt så ska vi göra pepparkakor utan pepparkaksformar… Är nyfiken på hur det kommer gå. Åh jag skulle vilja se någon julig film också – tips mottages tacksamt!

Och apropå hur inlägget började, med mitt tips på att poppa popcorn hemma, så ville jag alltså ge er mitt tips på mitt favoritsnacks. Jag älskar POPCORN och äter just nu det 1-2 gånger i veckan. Vi har ingen mikro så vi gör dem på plattan (super enkelt och så gott). Poppar, saltar och häller på smältsmör (mums). Har sneglat lite på popcornkryddorna man kan hitta i vissa butiker… Men inte orkar investera i det. I veckan provade jag dock att blanda popcornen med dipp-krydda! Alltså ni vet dippmix man ska blanda med gräddfil. Och det blev awesome.

poppa popcorn hemma


Den här skylten gjorde jag och mina mates till vår student 2010. Vad äter man popcorn i? SKÅL! Fortfarande min bästa “skål-ramsa”. 

FÖLJ:

17 svar

 1. En blender/smoothie-maskin är ju så smidig! Speciellt dem som du mixar direkt i själva flaskan och sen bara skruva på korken!

  Och min matberedare är typ det bästa jag äger! Behöver aldrig riva, hacka eller mixa något.

  Mvh hon som har alldeles för många köksmaskiner och använder varenda en! ;)

  1. Haha men matberedare räknas i alla fall in i köksmaskiner man behöver och bör ha! ;) Men vadå i flaskan och sen skruvar på korken?!!! Är den inte jobbig att rengöra då? Hehe, det minns jag att den vi hade hemma när jag var liten var.

 2. Här uppe i Österbotten har vi bara lilla jul första advent, inte varje helg innan julen. När jag bodde i Skåne firades lilla jul dagen innan julaftonen.

 3. Vaaa, har det gått inflation i Lilla jul??? På Åland (åtminstone för 15 år sen när jag bodde där…) var Lilla jul endast, ENDAST, lördagen före första advent. Då var det marknad, lillajulgran och en liten klapp kunde man få.

  1. Hahaha verkar som att jag missuppfattade det lite. Är nog som PJ säger här ovan. Det är första advents helgen eller lördagen innan, precis som för 15 år sedan. Men det verkar vara en finlandssvensk sak? För Mumin verkar inte särskilt bekant med det – och därav missförståndet :)

 4. Om ni nöjer er med runda pepparkakor kan man använda ett glas eller en kopp :) Och har man inte ens kavel kan man rulla en rulle av degen, lägga den i kylen och så skära tunna skivor av den.

  1. Så smart! Tack för tipset. Vi har ju ingen kavel insåg jag nu… Men det roliga med pepparkaksbaket är ju att göra lite innovativa former… Så tror vi kör på fri hand och ser vad det blir ;)

 5. Lillajul som firas lördagen innan första advent är nog en finlandssvensk grej. Däremot firar finnarna “pikkujoulut” (= också lillajul iofs) när som helst i veckan mellan första advents helgen och julafton (men brukar oftast lämnas till helgerna eftersom det oftast ingår alkohol ;)). Förekommer mest kanske bland jobbkompisar, klasskompisar och vänner! Åtminstone är det så jag har uppfattat det efter några års sällskapande med en finne :D

  1. Precis! Finnarnas “pikkujoulut” är mer en benämning för en julfest, medan finlandssvenskarnas lillajul är lördagen innan första advent. Det hade kanske störst betydelse när man var barn, då en tomtenisse kastade in en liten julklapp och smällde i ytterdörren :)

 6. Gud vad sugen jag blev på popcorn nu haha! Mitt tips är grillkrydda – passar så HIMLA bra till popcorn!! (Iofs tar jag grillkrydda på i princip allting.. Bästa kryddan! :D)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.