Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Podcast eller ljudbok?

Igår blev jag så himla arg när jag var påväg till jobbet med mina apostlahästar (så roligt ord). Jag hann under de 30 minuterna byta podcast 3 gånger för att jag aldrig hittar en podcast som är tillräckligt bra. Jag älskar Värvet – Kristoffer Triumf, du är bäst på så många vis! – men det blir lite tröttsamt att lyssna endast på intervjuer med diverse kändisar. Dessutom vill jag i så fall helst lyssna på någon jag redan känner till eller som är riktigt inspirerande. Och varje gång jag vill lyssna på en podd händer samma sak, jag letar och letar, skrollar och lyssnar, blir alltid lika besviken och så får mina öron fortsätta leva med tystnaden.

Så när jag frågade på jobbet – har ni tips på någon bra podd? Blev svaret: ljudböcker. Och herregud – jag tror att ljudböcker verkligen kan vara svaret, jag tror att det kan bli min räddning! Jag känner nämligen att om jag ska promenera fram och tillbaka till jobbet så vill jag passa på att utnyttja/ta till vara på tiden och lyssna på något bra/berörande/inspirerande/lärorikt osv.

» Prova lyssna på ljudböcker gratis här

På bussen in till stan öppnade jag sedan direkt kanske Sveriges mest populära app för ljudböcker, skapade konto, lämnade kortuppgifter utan att tveka och kastade mig över första intressanta boken jag såg, det råkade vara Det är något som inte stämmer av Martina Haag (kommer skriva mer om den här boken, den väcker så många känslor och tankar!). Som jag redan lyssnat 2.5 timmar på, mer än halva boken. Det måste vara en ganska kort bok? Känns nästan overkligt att det endast skulle ta fyra och en halv timma att lyssna på en hel bok.

25e92cba3f7eec30c1d83304105bf51b
Bild.

Mitt minus med ljudböcker har alltid varit att jag somnar på en gång – men kanske inte om boken är tillräckligt spännande? Ikväll klarade jag både av bussen och att ligga i soffan och lyssna utan att somna. Känns som att det kan fungera den här gången.

Ett annat minus är en fast kostnad per månad. Fasta utgifter ska man passa sig för. Är väldigt bortskämd med låga månadskostnader och inga lån. Å andra sidan kanske det kan vara värt det? De tusentals kronorna jag lagt på Spotify under alla år har definitivt varit värt det och kanske ingen summa jag någonsin skulle valt att lägga som en engångssumma.

Anyway…

Lyssnar ni på podcasts eller ljudböcker?

böcker
Fysiska böcker fyller ju dock en så fin funktion som dekoration. Älskar böckerna vi har såhär i vår tv/bokhylla. 

FÖLJ:

16 svar

 1. Jag älskar podcasts och avskyr ljudböcker. Vill läsa böckerna, hålla de i handen för att få en sån riktigt fantastisk känsla.

  Filip och Fredriks podd är den jag lyssnar på regelbundet och som jag tycker är fantastiskt underhållande

  1. Jag vet Julia!! Du tipsade mig om den och jag har faktist lyssnat en del på dem :) Men det blir också lite enformigt, haha…

 2. Jag har också svårt för intervjuformatet i poddar. Därför slutade jag lyssna på Olof Lundhs fotbollspodd och även Better Bloggers-podden (som inte höll tillräckligt bra kvalitet i mina öron). Jag vill ha seriöst babbel mellan ett par-tre personer, det fungerar bäst för mig, och helst inga jättekändisar. Fotboll och teknik blir det, plus nya resepodden såklart med Resfredag och Livet från den ljusa sidan.

  1. Ljudet är också så jäkla viktigt! Jag förstår att det kanske är svårt när man är ny, inte tjänar pengar på podden och kanske är lite av en “amatör” – men vem orkar lyssna på något med kasst ljud när man är van vid högklassigt? :) Jag har några bloggare som poddar som jag inte hunnit testa ännu… Får ge dem ett försök!

 3. Den blå hästen gillar jag som älskar historia, mysigt format, informativ och lagom tempo. Hatar när poddar blir flamsiga!

  P3 dokumentär är också en bra podd, institutet på P3 en annan favorit (men den kan bli lite flamsig). Filosofiska rummet (P1) och spanarna är också bra som podd.

  Kan du tänka dig att lyssna på engelska har BBC bra dokumentärer och serial säsong ett är fortfarande typ det bästa jag har hört i podd-väg.

  1. Försöker lite smått med engelska, men det krävs ju lite mer koncentration helt klart :) Tack för tipsen! Och håller med – flamsiga poddar, nej tack.

 4. Lyssnar en del på poddar. Har lyssnat igenom samtliga avsnitt av Skeptikerpodden, samt nästan alla avsnitt av Radio Houdi, om religionskritik, skepticism och en del annat (kan tänka mig att framförallt den sista in är för alla, det kan bli lite för raljerande ibland. Och är man troende (religiös, new age eller dyl. passar det nog inte heller)). Nyaupptäckta poddar är Kvalificerat hemligt (om konspirationsteorier, rekommenderas starkt!), Kvack (nyheter från ett skeptiskt perspektiv) och En förbannad podd (om böcker och andra kulturella grejer, på ett lättsamt sätt).

  Ljudböcker har jag svårt för, klarar inte att hålla koncentrationen uppe. Undantaget är under bilfärder, när vi åkte till och från fjällen senast (totalt ca 10 timmar i bilen fram och tillbaka) lyssnade vi på ljudböcker vilket funkar bra, särskilt för mig som inte klarar att läsa i bilen utan att bli illamående.

   1. Ooh vad bra =)

    Tog du aldrig det eller har du betalat av? Några tips? Kan du inte skriva lite om Helsingfors också om vad som är värt att besöka?

 5. Jag somnar åxå, kan bara lyssna när jag kör bil (jag går ju mycket men behöver höra var hundarna är, kan bara lyssna när de är kopplade och tja, jag går mest i skogen där de är lösa).

  Funderar på att ha en månads abbonnemnag under semester då jag tenderar att köra ganska många mil…

  Poddar har jag inte riktigt fastnat för, det fungerar lixom inte riktigt för mig. Sommarprat däremot lyssnar jag alltid på alla.

  1. Sommarprat ja, de glömmer ju alltid bort! Där kan man hitta gamla godingar som jag inte hunnit lyssna på :) De är oftast bra.

 6. Ljudbok alla gånger! Jag läser gärna “riktiga böcker” när jag sitter hemma / på bussen / flyget etc men ljudböcker är perfekt när man rör på sig eller inte har händer fria. Jag lyssnar framför allt när jag är ute och springer :-)

  1. Att springa samtidigt låter som en utmaning – får kanske öva lite först, tänker att det blir jobbigt att koncentrera sig på det fysiskt tunga och att samtidigt lyssna ;) Men jo, kan nog hålla med om att jag gillar att läsa vanligt om man har händerna fria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.