Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

På en skoter ut i lappländska fjällvärlden

Hur det såg ut i veckan när vi hoppade på skotrarna och åkte ut i den snötäckta vildmarken. 

Skoterturer, att packa ihop ett gäng på ett par skotrar och ge sig iväg bort mot öppna vidder, det är ett intresse många här uppe har. Och jag fattar varför. Det är så fint att kunna fara fram över snön och upp på bergstoppar som annars är svåråtkomliga. Så stannar man där någonstans, när man hittar den där platsen i lä som ligger nära en sjö så det går att pimla. Solen skiner nästan alltid och trots att den knappt gjorde det denna dag så fick våra kinder lite färg.

När man kommer fram plockar man upp veden och gör en brasa, för nu börjar det bli dags för lunch. Man tar fram falukorv, mackor, till och med hamburgare den här gången, varm oboy och mormors kanelbullar till efterrätt med en kopp kokkaffe om man har tur. Vi var lite lata och nöjde oss med snabbkaffe. På fjället är det inte så noga, trots allt.

Träden blir allt mindre ju högre upp man kommer och visst imponeras man av hur de kämpar sig igenom de tuffa vintrarna. 

Min mamma, i princip uppvuxen på skotrar och bland fjällen. 

Vi började vår skoterfärd under tisdagsförmiddagen från Tjautjas och satte av mot fjället Kibble (som är lite oklart hur det egentligen stavas). Det visade sig vara lite trixigt att hitta skoterleden då det snöat dagarna innan och ingen kört upp spåret sen dess. Vissa stunder kändes det verkligen som att vi trevade oss fram lite i blindo och det kändes som ett under att vi tillsist hittade rätt och ungefär en timma senare nådde fram till sjön uppe bland de vita bergskullarna.

När maten grillats och ätits upp är det alltid någon som blir lite rastlös och då passar det utmärkt att borra upp ett par hål och pimpla lite. Vi hade också med oss pulkor och sprang uppför backarna som vi sen åkte nedför, det är ett bra sätt att hålla uppe värmen när man börjar bli lite kall. Här ovan kämpar min moster med att komma igenom isen med isborren.

Äntligen igenom isen och vattnet flyger omkring när borren dras upp.

Maggot för att locka fisken. 

Kusin Simon som nyss var en busig liten unge och nu är snart 14, herregud.

Min moster och mamma, det sägs att vi tre är väldigt lika.

Och här sitter jag med ett pimpelspö i handen och njuter av stillheten.

Vi fick några rödingar, men de var pyttesmå fiskar och fick hoppa tillbaka ner i vattnet.

Supercoola kusin Felix 17 år VS kanske-inte-lika-cool-men-väldigt-söt mamma… :-)

Rimfrosten på björkarna, kollar ni lite noggrannare kan ni se att all frostig snö/is är liksom till vänster om grenarna, det blir nog så när det blåser hårt.

↑ Det var på den här supersnabba Polarisen som jag fick sitta bak på under hemresan. Och jäklar, när vi svischade fram över isen i nästan 100km/h, då fick man känna att man levde – vilken adrenalinkick. På en sån skoter, i en sån fart, är det också bäst att man griper tag med sin armar som en koala allt vad man orkar runt personen framför, annars flyger man nog ganska snabbt av.

Och när vi var nöjda så begav vi oss hemåt igen på eftermiddagen. Det är aldrig så fint att få komma in och ta en varm dusch som efter en tur ute i vinterlandet.


Ps. Om du inte vill missa några inlägg eller spara inlägg du gillar så får du gärna följa mig på Bloglovin' eller gilla min Facebook-sida.

FÖLJ:

14 svar

  1. Haha, ja – det syns liksom att vi är släkt ;)
   Hmm, bra fråga, kan den ha varit någon meter? Jo jag är lite sugen på att komma upp hit igen till sensommar/hösten.
   Hoppas du hade en fin påskhelg du med!

 1. Åh något annat du kan berätta är hur man klär sig bäst i fjällen // hon som frös ihjäl på Island en gång haha..

  1. Ooooh, det här känner jag att jag skulle kunna bygga ett inlägg på! Kan avslöja att bästa tipset nog är att försöka röra på sig om man känner sig lite kall ;) Gör några burpees så ska du se att värmen går upp något, hehe.

 2. Åh, vad härligt det ser ut! Jag har bara varit en gång till (finska) Lappland, och det var… 1978? Kanske dags för en ny tur :)

  1. Det vore verkligen läge för en ny tur Yvonne! Jag skulle också vilja besöka några av finska sidans guldkorn… :)

  1. Ja, så himla perfekt tid att åka hit upp just nu. Följde upp skoterturen med lite skidåkning också såklart ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.