Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Den vanligaste frågan jag får när jag hälsar på i min hemstad

Det har gått snart sju år sedan jag lämnade den här stan, Gällivare, för nya äventyr. Det var sju år sedan som jag packade ihop mina saker i en bil och körde 150 mil söderut, till Jönköping. Och jag visste nog egentligen redan då, att jag inte hade tänkt återvända hem anytime soon. Det känns som om alla gamla vänner och bekanta här hemma också förstod det ganska snabbt, för jag har sällan fått frågan när ska du flytta hem? Som annars brukar vara en klassiker till folk “som lämnar”.

↓ Sommaren 2010 när jag, 18 år gammal, flyttade hemifrån. Herregud så ung, och rödhårig. Om man känner sig vilsen och osäker i livet kan det alltid vara fint att tänka tillbaka på när man var 18 och verkligen var just det.

Däremot finns det en fråga som bekanta och folk jag inte träffat på 2-3 år ställer till mig när vi ses.

“Vars bor du nu då?”

På härlig norrländska. Och den frågan kan jag faktiskt förstå. Inte ens lite närmare vänner verkar ha lyckats hålla koll på var i världen jag befinner mig. Sen om det beror på att jag faktiskt flyttat runt en del eller om det snarare bara är människors ljuvliga ignorans och självupptagenhet, det är svårt att säga ;-)

Jag har trots alltså bott i Helsingfors i snart 2 år (en halv evighet) och kan väl tycka att dessa vänner och bekanta på ett eller annat sätt borde snappat upp det. Men sen förväntar de sig säkert att jag flyttar på mig mest hela tiden och då är det ju faktiskt en rimlig fråga att ställa, vars bor du nu då? Kanske skulle det underlätta om jag typ skrev in staden där jag bor i mitt Facebook-namn? “Jennifer Sandström Helsingfors”.

Det är här jag bor, i Helsingfors. Finlands huvudstad. Och den här vita gigantiska domkyrkan är deras mest kända landmärke, typ. You should know!

Något som däremot etsat sig fast hos många är min tid i Indien, att jag “flyttade” dit och faktiskt bodde där ett tag. Det är väl sånt som fastnar, som är lite mer unikt, galet och exotiskt. För även om jag gillar Finland, så tycker fortfarande de flesta svenskar att det är ganska ointressant. Och vi tenderar ju att filtrera bort sådant som inte riktigt intresserar oss.

FÖLJ:

18 svar

 1. Modigt att resa iväg så ung! Jag tror att de du pratar med kanske sitter där i sina stugor och tänker “oj vad häftig Jennifer är som vågar bo i ett annat land”, men helst av allt vill de inte låtsas om att de tycker det.
  Jag var 24 år när jag flyttade utomlands första gången och kan nog intyga att jag var ganska förvirrad, bortskämd och ovetande om hur världen fungerade då. Nu är jag bara förvirrad, men det lär sitta i tills jag dör ;)

 2. Jag flyttade utomlands när jag var 19. Utomlands i mitt fall var från Vänersborg till Härnösand. Även jag ung, bortskämd och förvirrad. Över hur den där tvättmaskinen egentligen fungerade. Men jag lärde mig tillslut, även om jag fortfarande får skäll för att jag blandar ljus och mörk tvätt… ;)

  Men. Efter 15-17 år på drift så börjar folk sluta fråga när jag ska flytta hem. De verkar inse att det liksom inte är någon större vits. Det tog sin tid men det var nästan värt det.

  1. Hahaha. Du är för go! Ljus och mörkt brukar gå bra att blanda, tills när det en gång går lite mindre bra ;)

 3. Jag kunde inte vänta EN DAG till på att flytta till Stockholm efter studenten. Ändå drömmer jag nu, mååååånga år senare, om att faktiskt flytta “hem” till Karlskrona igen. Jag blir då aldrig nöjd!

  1. Det där med att aldrig bli nöjd ja, det är ju också en bekant klassiker. Vad är det som främst lockar hemma i Karlskrona nu? :)

 4. Det är tio år sedan jag besökte min hemby, och nu är det fyra sedan jag besäkte Sverige. Jag var arton när jag drog, och alla visste att jag inte skulle komma tillbaka. Den vanligaste frågan jag fick på den tiden jag fortfarande dök upp i hembyn ibland var nog Vart är du på väg nu då?

 5. Jag vill bara flytta hem-hem när jag är ledsen… Jag flyttade ju utomlands för 18 år sedan, halva mitt liv ju! Fast det kanske är fusk att flytta från svensktalande utomlands till Sverige?

  1. Haha nja, du måste ha upplevt skillnader trots att språket är detsamma! Men det är klart, i mångt och mycket känns ju Finland knappt som utomlands heller.
   Och vad intressant – det måste finnas någon grundtrygghet kvar i ditt hem-hem? :)

 6. Själv smådrömmer jag om att flytta till ett något varmare land under vinterhalvåret … Ibland. Fast oftast är jag nöjd att resa för att sedan komma hem och inse att jag, hur roligt det än är att resa, tycker om att komma hem igen.

  1. Den känslan, den är himla fin ändå! Du får se till att förlänga semestern lite under vinterhalvåret ;)

 7. Åh vad kul att du är från Gällivare , det visste jag inte! Jag är från Grankulla men flyttade till Gällivare när jag var 15 år. Jag hade då samma situation som du men tvärtom, alla här från Helsingfors frågade mig flera gånger vart jag riktigt bor. I början sa jag alltid Gällivare men efter ett tag började jag säga norra Sverige eftersom ingen kom ihåg Gällivare haha. Nu har jag flyttat tillbaka till Finland så behöver inte tjata om Gällivare mera ????

  1. Nej men vad lustigt – det är inte många som flyttar till Gällivare i tonåren liksom. Hur hamnade du där? Och har du varit tillbaka något sedan du flyttade därifrån? :) Kul att du skrev, tack Corinne!

 8. Tänk, jag får samma fråga – det roliga med det är att jag efter tio-ish år flyttat till en by precis bredvid den jag är uppvuxen i, strax utanför Gränna – och ofta träffar jag folk som frågar vart jag bor nu, eller hur det är i London – för det var där jag bodde mina första år iväg från hemmakrokarna.
  Slås för övrigt om att jag nästan inte kan någonting om Helsingfors, en huvudstad i ett grannland borde man ju ha bättre koll på!

  1. Haha herregud liksom – där har väl London fastnat då eftersom det är mer exotiskt ;) Du bor i ett himla vackert område!
   Och ja – Helsingfors är jättefint, kan verkligen rekommendera en weekend här. Ska förresten försöka få ihop ett inlägg med tips för just Helsingfors, känner också nästan ett ansvar att utbilda mina läsare eftersom det är som du säger, man vet inte så mycket som svenska oftast! :)

 9. Jag flyttade till Gällivare för 6,5 år sedan. Får fortfarande frågan varför i hela friden jag flyttade hit? Haha.

  1. Haha! Så lustigt. Men jag blir också nyfiken… ;) Varifrån flyttade du? Det är lite som när jag berättar att jag bor i Finland så vill svenskarna ofta ha en förklaring…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.