Jennifer sandström

På allas läppar

Det går i vågor. Och morgonen är lättast. Ljusets lugn och förhoppningarna som kommer med en ny dag. Kvällen är tyngre, mörkret känns obehagligt och med regnet som piskar utanför försvinner alla rationella tankar. Men han finns vid min sida och vartenda sms jag skickar och tar emot – och alla telefonsamtal – hjälper liksom, det lugnar, precis som morgonljuset. Ett avsnitt av auktionssommar, en ljudbok och en headspace-meditation för “switching off”, sen kan jag somna.

Foto: Amanda Mattsby

Det är också som om jag förberett mig på det här. Böckerna jag läst den senaste tiden ger mig den påminnelse vi alla behöver nu.

Det här är ingenting nytt

När jag läser ”Mina drömmars stad” ger den mig ett lugn, en påminnelse om all skit den här världen gått igenom och hur tufft livet var på 1800-talet (och då hade vi i Norden inte en susning om vad som samtidigt pågick i andra världsdelar, i alla fall inte i realtid).

För vi måste komma ihåg att vår mänsklighet har genomlevt sjukdomar, kriser och krig. Det är sådant som påverkat oss i alla tider och som ständigt är närvarande, om än inte i våra egna trädgårdar. Och vi är bättre rustade än någonsin för att klara av det här.

Det finns all anledning att sitta lugnt i båten, och att göra just det bokstavligen. Stanna hemma om man kan och följ de råd som WHO ger.

Corona är ingen ond kraft som drar förbi i syfte att utrota allt i sin väg. Det är ett virus som utnyttjar varje chans det får och vi har varit ganska generösa med att välkomna viruset in i våra hem.

Och vad det handlar om nu är att platta till kurvan – om vi kan se till att spridningen inte sker för snabbt och undvika att allt för många blir allvarligt sjuka samtidigt, då kan sjukvården klara av detta betydligt bättre.

Det handlar inte om ifall DU inte är rädd för att bli smittad, vilket du inte bör vara om du inte är i en riskgrupp, men att låta det vara din främsta och enda tanke är ignorant. Det handlar om att ta sitt ansvar, för samhället.

Och samtidigt som allt detta sker får klimatet en chans att andas, medan ekonomin kravlar i kvicksand. Det kommer slå hårt, men också det kommer vi att ta oss igenom.

Foto: Amanda

Min egna upplevelse

Jag är själv inte förvånad över utvecklingen och bokade redan för två veckor sen av den resa jag skulle åkt på i helgen, till Österrike. Vill man förstå bättre matematiken och logiken bakom hur spridningen sker kan man kolla den här videon.

Funderade också på hur länge det skulle dröja innan en själv skulle komma i kontakt med det snabbt spridande viruset. Det skulle inte dröja allt för länge visade det sig. Mitt i natten onsdag till torsdag fick vi ett sms från vårt gym som fått uppgifter om att någon smittad befunnit sig där dagen innan.

Läkarens order var “ni kan gå till jobbet om det är okej för jobbet”. Och min killes jobb sa “stanna hemma ett par dagar”. Men med tanke på hur situationen utvecklades under gårdagen ser det ut som om distansjobb kommer vara lämpligt för alla som kan de närmsta veckorna.

Det är rimligt att hålla sig lugn – och rimligt att ta de försiktighetsåtgärder som är möjliga i förebyggande syfte. Alltså att stanna hemma om man kan och inte röra sig i folkmassor eller onödiga sociala sammanhang.

Ta hand om er själva och varandra <3

FÖLJ:

8 svar

    1. Ja, kollar man på ett längre tidspann så är det väl just den här sortens händelser som mer eller mindre hör till.

  1. Klokt skrivet och resonerat. Jag tänker ungefär på samma vis. Även detta kommer vi ta oss förbi. Viktigast nu är att ta ansvar och visa hänsyn. Något som borde varit självklart tidigare under influensatider. Men innan corona var det många smittospridare som tog flyg/kryssningsfartyg, gick i affärer, åkte kollektivtrafik och gick till jobbet utan att tänka på hur och vad de spred till andra.

    Bästa vore om alla riskgrupper isolerade sig medan vi övriga friska blir sjuka och skapar flockimmunitet. För de flesta människor utvecklar det sig i förkylningssymptom eller en vanlig influensa. Men det blir kanske svårt att göra verklighet av.

    1. Tack Christine <3 Och ja det är onekligen en svår ekvation att lösa. Länderna gör vad de kan och anser vara bäst, men vem vet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.