Jennifer sandström

Otippade jobb jag drömmer om

Igår tog jag och Lisa en superlång och skön söndagspromenad längs stranden här i Haag där hon bor just nu. Vi hann avhandla massvis av olika ämnen och när vi tillsist slog oss ner på ett sufrigt café i slutet av stranden så pratade vi just om det här med att “sadla om”. Vi är båda precis i början på våra karriärer men har väldigt svårt att se att vi kommer göra samma sak livet ut. 

Jag har väldigt nyss bestämt mig för att satsa på mitt företagande men kommer med stor sannolikhet att vara anställd någon gång i framtiden igen. There is a time and place for everything osv. 

När jag fyllde 18 fick jag  mitt första jobb. Och som jag hade väntat och längtat efter det. Sedan dess, den där veckan i mars 2010, har jag knappt varit en dag arbetslös. Jag jobbade extra på en hamburgerkedja och fick samma sommar ett jobb inom hemtjänsten – ett jobb som kändes väldigt bra. Medan jag pluggade var det där jag sommarjobbade och i Jönköping hade jag också ett par extrajobb under studietiden.

Som barn tyckte jag att läraryrket verkade fantastiskt. Det gör jag fortfarande. Men jag tror det fanns ett driv i mig som såg begränsningar som lärare – kanske också ekonomiska begränsningar trots att jag egentligen inte haft pengar som största mål? Att bli frisör har också passerat i mina tankar, jag praoade på en frisörsalong och tyckte det verkade så himla trevligt.

Det här är några jobb som jag kanske romantiserar lite just nu men ändå har någon sorts dröm om att få pyssla med åtminstone ett litet tag. Kanske gör jag det en dag, eller så tar det sig uttryck i andra former eller förblir drömmar. Vi får se.

3 otippade jobb jag drömmer om


Jag skulle älska att jobba på förskola med barn – det måste vara otroligt givande. Människan är så fascinerande när den växer upp, ett litet barn som lär sig och gör sig redo för livet. Och tänk att nästan varje dag få följa med in i fantasiernas gränslösa värld? Har förstås också tänkt tanken om att åka iväg som aupair både en och två gånger.

☆ Jag skulle älska att driva ett bed&breakfast – och ta hand om alltifrån marknadsföringen till att fixa frukost och se till att rummen är tipptopp och gästernas behov tillgodoses. Och att vara den där värden som gör det där lilla extra. Bjuder på hemliga tips om staden och sånt.

☆ Jag har alltid haft en, förmodligen något överdrivet, romantiserad bild av att äga ett café. Att bli kompis med stammisarna som kommer förbi och vill ha sitt kaffe på ett visst sätt eller alltid beställer en och samma kaka. Ta fram nya spännande smaker och bjuda på något som inte alla andra caféer har i sina sortiment. Och såklart ha det bästa wifiet och uttag på många platser.


Vilka otippade jobb drömmer du om?

FÖLJ:

25 svar

 1. Jag är på väg att förverkliga min otippade dröm – att bli Personal Trainer <3 Inte långt kvar nu! Jag började studierna i januari och har två närstudieveckoslut kvar, ett i november och ett i december.

  1. Wow, vad häftigt! Snyggt jobbat Yvonne :) kommer det bli din heltidssysselsättning framöver också?

   1. Tack! :) Nån heltidssysselsättning är inte aktuell för min del, eftersom jag är delinvalidpensionär efter två längre sjukskrivningar för burnout. För närvarande jobbar jag 40 % som universitetslärare och 10-20 % med gruppträning och individuella kunder. Jag skulle gärna se att det blev tvärtom så småningom, alltså mera tränings- och PT-jobb och sen kanske lite undervisning och forskning mellan varven :)

 2. De flesta tror att jag drömmer om att jobba med något inom träning men det gör jag absolut inte och har aldrig gjort. Jag har alltid älskat flygbranschen och vill fortsätta jobba där men med mer beslutanderätt hur kabiner och servicekoncept ska utformas. Innan önskade jag prova på som flygvärdinna och det har jag gjort, sitta i kassan på ICA skulle jag kunna tänka mig för en dag då jag aldrig jobbat i kassa just på ICA skulle också kunna tänka mig att testa på jobbet som drottning!

  1. Intressant – med tanke på ditt passionerade träningsintresse :) Men kul att du hittat hem så i ditt jobb!

 3. Ett sånt roligt inlägg, inspo!!
  Jag har en inre dröm om att någon gång arbeta som radiopratare eller programledare, jag gillar ju att leda så det hade varit himla kul att få leda ett eget program. Hehe!

 4. Ämneslärare på gymnasienivå! Men vågar inte, känns som att det krävs mer auktoritet än jag besitter. Och att inte vara så… jag analyserar människors beteende för mkt känner jag. Jag hade velat undervisa i historia och religion, kanske samhällskunskap och psykologi. Men helst historia och religion. Jag tänker dock att så många i de åldrarna för det första kanske inte besitter den erfarenheten av livet så att de har förståelse för att det är mer än bara kungar och Jesus korsfästelse… eller något sånt. Och för det andra är det så många som ogillar de ämnena och jag är rädd att jag inte hade haft orken/energin att lyckas engagera såpass mycket att ngn började brinna för det så som jag gör. Visst, till en början hade jag nog haft det, men känner jag mig själv rätt hade jag nog tyckt att det var oerhört jobbigt om inte varenda själ hade känt att wow – det här är såå intressant.

  Sen ska jag inte sticka under stol med att det ekonomiska spelar in det också, även om jag – precis som du – inte vill tänka så. Men att investera så mkt tid (och csn-lån) i en utbildning och känna allt det ovan kring det hela… det känns inte rätt. Men jag har ett långt liv framför mig, kanske ändrar jag mig?

  1. Intressanta tankar Sanna! Auktoritet är ju något lärare ofta vinner på att ha – för de som inte har det verkar det vara lite kämpigt.
   Exakt det du säger om att många ogillar de ämnena – där tänker jag att man som engagerad lärare kan gå in och på rätt sätt med små medel lyckas skapa intresse hos eleverna. Det hade jag älskat att lyckas göra!
   Förstår helt ditt resonemang dock – men ja, man ska ju aldrig säga aldrig ;)

   1. Ja precis, jag hade också älskat att lyckas skapa det engagemanget, men är osäker på om jag faktiskt skulle lyckas. En har ju också en läroplan att följa antar jag (eller ja, så är det ju) så en kan inte ta upp vad som helst. Vår religionslärare på gymnasiet var dock väldigt duktig på att engagera oss i lite mer filosofiska och politiska diskussioner, och visa på olika strukturer, när religionen används på ett negativt sätt som kanske egentligen inte är förenligt med religionen i sig (vi fick se filmer om Iran-Irakkriget, pratade mycket om terrorism, och självklart gällde det inte bara en religion utan flera, etc.). Jag älskade det, men jag var politiskt aktiv på gymnasiet och hade väl en därigenom ett annat perspektiv än flera klasskamrater.

    Men oavsett, tanken finns hos mig.
    Och just det – jag hade också velat bli deckardrottning, haha. Men jag skriver inte såå bra! Är dock sugen på att gå en skrivarkurs.

    1. Jaa det har du rätt i. Det kan nog vara tufft emellanåt. Tänker att det kan vara lärarbrist också att det kan påverka en i arbetet.

     Oh, deckardrottning – spännande! Äsch då, jag tror att man utvecklar sitt skrivande – eller kan göra det om man verkligen går in för det, så att gå en skrivarkurs är ju ett jättebra första steg! :)

 5. Förskollärare eller barnskötare känns nog mest som en mardröm för mig, haha. Men däremot att driva en camping har vi varit sugna på! :) Sedan skulle jag nog kunnat tänka mig att jobba med kommunikation, om jag som ung hade förstått att det fanns såna yrken ;)

  1. Haha härligt att man kan ha så olika uppfattning – men kanske har du en mer realistisk syn på det än jag? ;) Ni skulle nog passa bra som campingägare du och Peter! Och kommunikation, det påminner ju en hel del om det du gör i och med bloggen tänker jag :)

 6. Jag är ju utbildad förskollärare, två år jobbade jag innan jag tröttnade haha. Jag gillar iofs att jobba med barn men jag tyckte inte att förskolans värld gav rättvisa förutsättningar. Alldeles för mycket barn för att jag ska hinna ge varje barn det jag vill och alldeles för stressigt. Au-pair kanske är bättre. ;)

  Jag drömmer om lite allt möjligt haha men pilot vore ju häftigt! Och för några år sedan så drömde jag och en kompis om att starta en egen camping som skulle ha “moviestar” tema haha. Eller varför inte en vara en badstrandstestare? :D

  1. Det kan nog vara rätt slitsamt på sikt också. Men jag minns de fantastiska förskollärarna jag hade som barn, hur de hade jobbat och jobbade med det hur länge som helst och alltid var lika pigga och glada! Kanske har villkoren blivit sämre och barnen ökat med åren…

   Wow, pilot! Det känns så coolt. Och också svårt att bli, eller? Gillar annars badstrandstestare – a girl gotta dream… ;)

 7. Jag är utbildad förskollärare och älskar att jobba med barn. Jag har jobbat som legitimerad förskollärare i snart 6år. Vi arbetar i små barngrupper och det är hur skönt som helst. Max 5 barn per vuxen.

  1. Vad kul att höra Naima! Och fint att ni har små grupper och att det fungerar så bra – det verkar som om det inte är så på alla platser?

 8. Jobbar ju som kommunikatör idag och har ännu en lång väg kvar, har ännu inte fixat en heltidstjänst utan jobbar 50% på två. Men jag har länge drömt om att bli astronaut, har alltid fascinerats av rymden! Fast har insett att man måste vara något av ett mattegeni för att bli det, så jag får istället tjäna en massa pengar och köpa min resa upp istället.

  1. Ändå nice att du lyckats fixa två 50%-iga – kanske det blir lite omväxling i arbetet? :) Men kan tänka mig att det vore skönt med en heltidstjänst också. Hang in there, förhoppningsvis hittar du något snart!

   Astronaut ja – jäklar, det är ju inga jobb (som i alla fall inte ännu) växer på träd ;) Snart kanske biljettpriset droppar lite också, bara att fortsätta spara tills dess! Följer du Renata Chlumska?

 9. Lärare var ju alltid mitt drömyrke och det ör många stunder idag – på rätt arbetsplats, med rätt kollegor, 60% – som jag har mitt drömjobb. Förskola skulle jag nog älska äääännu mer! Kanske någon gång för att slippa betygshets. Fast… då har jag ju nya studier framför mig. Tror förskolelärare (med utbildning i bagaget) är mycket mer givande än att vara Au pair – just med tanke på utbildningen.

  Jag älskar planering och jag älskar att en till en sitta med elever (men mer excel och planering). Gillar att strukturera. Bibliotekarie på stadsbiblioteket eller Kåken med inriktning mot barn och ungdomar, det hade nog varit helt perfekt för mig. Synd att jag trodde bibliotekarier var dammiga förr…

  (Synd med bara 1år CSN kvar.)

  1. Rätt arbetsplats och rätt kollegor, det kan vara ganska avgörande för många jobb ja – på gott och ont. Har haft uuunderbara kollegor på de flesta platser men också upplevt lite problematiska arbetsplatser och gud vad det kan förstöra en alltså.

   Kanske ska man vara lite strukturerad by nature för att passa för läraryrket i och för sig? :D Jag är inte jättebra på det där med ordning och reda.

   Du kanske kan läsa på halvfart…? ;)

 10. Jag drömmer om precis samma jobb! Jag drömmer om att driva ett eget cafe som sommarjobb. Typ att jag skulle få ta över någons cafe över sommaren. Det kanske förblir en dröm, vad vet jag, men det låter så himls härligt!

  Och angående läraryrket så pluggar jag faktiskt till det. Jag minns att jag i somras kommenterade här på din blogg, och att du då skrev väldigt fina och stärkande ord. Jag printscreenade ditt svar till och med för det var så fint☺ och det gav mig modet att börja studera till mitt drömyrke. Så nu är jag inne på första terminen som blivande gymnasielärare i matematik. Stundtals känns det fortfarande overkligt, och jag hatar att jag i bland tvivlar så mycket på mitt yrkesval (är perfektionist och vill känna att jag kan mitt yrke till 100% men samtidigt är medveten om att det kommer uppstå situationer då jag kanske inte kan hjälpa elever eller har inget svar på tal..) men äsch, samtidigt har jag drömt om att bli lärare ända sedan jag var liten och nu är jag äntligen på god väg att bli det.
  Jag vet inte vad jag ville med den här kommentaren, mer än att tacka för dina ord från i somras och för det här fina inlägget som fick mig att tänka på mina drömmar som jag har. 😊

  1. Ohhh – gillar att du har samma drömmar! Och fantastisk idé om att bara ta över caféet över sommaren – då kanske man hinner bli less lagom till det är dags att lämna över det igen? ;)

   Så fantastiskt kul att höra det Elisa! Vad glad jag blir att du hörde av dig igen också och berättade hur det blev. Det kommer bli bra – det är ditt drömyrke och det finns inget att tvivla över. Du kommer ha ett betydande jobb och vara med och se till att utbilda framtidens människor <3 Lycka till med plugget!

   Och tack för att du följer bloggen - känner mig så tacksam över att få en sån här kommentar från en läsare som du :) Kram!

 11. Jag skulle vilja driva någon form av e-handel eller arbeta med något inom marknadsföring. I nuläget arbetar jag med barn på dagis och det är nog ett riktigt roligt om än krävande arbete.

  1. Spännande drömmar Christina – det är nog inte alls omöjligt?? :) Förresten, ni uppe i Vasa, kallar ni det också för barnträdgård? :D Det är ett av de roligaste orden jag hört sen jag kom till Finland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.