Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Okej – såhär röstar jag

På söndag är det val – vad röstar du på?

Jag har läst och svarat på kommentarer till mitt tidigare inlägg på ämnet: att berätta vad man röstar på. Och känner att, såklart att jag kan stå för mina åsikter, såklart att jag öppet kan dela med mig. Jag har en tro som jag är övertygad om, politik är bara mycket mer komplext än så.

Jag har vuxit upp i en familj där nyheterna på radion alltid stod på, där det inte bara fanns en men två-tre dagstidningar i brevlådan varje morgon och där min några år äldre bror som fyraåring pratade om världspolitik. Jag har pluggat ekonomi. Jag driver själv företag sen 2015. Men jag växte också upp i ett litet samhälle, med en bror som alltid varit beroende av sin rullstol, med föräldrar som jobbat inom statlig och kommunal verksamhet. Så, ungefär det är vad som har format mig, om det nu spelar någon roll.

Vad jag landat i att jag ligger närmast och därför röstar på i år är Centerpartiet.

Samtidigt som jag tror på liberalismen, kan jag tyckas ha en framtoning som är mer åt vänster (inte mina ord). Den generella uppfattningen är att vänstern är mer känslosam medan högern är iskall och hjärtlös (stort draget och generaliserat förstås, men jag ser det här överallt).

Men jag tror också att ja, jag har ett hjärta. Jag tror på att vi kan påverka. Jag gillar egentligen inte stora kedjor och företag som exploaterar länderna som har det sämre (samtidigt förtjänar de sin egna ekonomiska utveckling precis som alla andra länder gått igenom?). Tycker att vi kan flyga mindre. Välja miljövänligare alternativ. Sluta shoppa nya kläder och prylar jämt. Jag bryr mig också så otroligt mycket om andra människor. Tycker att vi ska ta emot alla flyktingar, låta folk tro på vad de vill om de vill (och utan att det skadar någon annan), hjälpa så gott vi kan – hjälpa de som har de sämre än vi. Tycker att alla med en funktionsnedsättningen förtjänar den hjälp de behöver för en rimlig vardag. För att inte tala om vilka förbättringar äldrevården skulle må bra av.

Men bland alla känslor är det lätt att tappa bort sig själv och även om man vill hjälpa måste man våga se till problemen/verkligheten, och fakta. Jag lyssnar just nu på Hans Rosling Hur jag lärde mig förstå världen och vilken bok! Han reste bland annat till Moçambique för att arbeta som läkare och tvingades inse att han aldrig skulle kunna ge svensk standard på sjukvården där. Det var inte realistiskt, inte för att han inte brydde sig om människorna, utan för att sådan var verkligheten. Han insåg också att vad som faktiskt kommer ha en påverkan är att utbilda i folkhälsa och på så sätt förhindra bränder istället för att bara ägna sig åt att släcka bränderna väl på sjukhuset.

Vad har det med politik att göra? Jo, jag tycker att politiken ofta brister i att se till helheten och verkligheten. Det är jättefint att säga att man bryr sig, men vad som är intressant är det faktiska resultatet och vad insatserna gör för folket. Jag tror exempelvis på privatiseringar inte för att någon ska kunna “tjäna pengar på det”, utan för att jag tror att företag som måste se till intäkter/utgifter har möjlighet att göra en lönsam och bättre verksamhet än de där skattepengarna försvinner i bottenlösa hål.

“Vänstern pratar högt och gärna om hur ”Sverige har blivit kallt” och ”nånting har gått sönder”. Bullshit. Vi har mer välfärdsresurser än någonsin – och vi har klarat finanskriser bättre än alla de länder som istället valde vänsterpolitik.” – citat Jesper Sandström, förra valet

Jag frågar Jesper, som inte har någon särskild partipolitisk tillhörighet, vad som har hänt nu sen förra valet då vi bytte regering. Han svarar “Det offentligas utgifter har ökat, skatterna har ökat, utan att kvaliteten på de tjänster som erbjuds ökat på motsvarande sätt. Vårdköerna är dubbelt så långa idag som 2014.”

Han tillägger också, på temat höger och hjärtlös att “Jag är, tvärtemot vad folk längre vänsterut ibland försökt ge sken av, inte liberal för att jag är egoist och inte vill hjälpa andra människor. Jag är liberal därför att vänstern alldeles för ofta kommer undan med att lova allt åt alla och sedan slösar bort skattepengar utan att någon får någonting för det. Det drabbar hela samhället och det drabbar samhällets mest utsatta allra värst.”


Jag minns att det kändes mer självklart när jag röstade på Centerpartiet förra valet, men det är där jag landar i år igen och även om det inte känns självklart känns det okej.

Dessutom tyckte jag att Linda formulerat så bra varför hon också röstat på Centern. Håller med i alla tre punkterna: småföretagande, miljö och landsbygd.

Så, nu vet ni. Varsågod att komma med invändande tankar och åsikter!

FÖLJ:

21 svar

 1. Vilket välformulerat inlägg! Tummen upp åt dig <3
  Jag håller med dig om mycket. Fastän jag inte själv får rösta i Sverige har jag följt med valet rätt mycket och tycker att Centerpartiet verkar föra fram många bra åsikter!

  1. Åh tack Corinne, tog sin lilla tid att skriva ihop. Det krävs ju lite extra när man ska försöka formulera och förmedla åsikter. Intressant att höra din syn också!

 2. Det lutar åt samma för mig. Och bra skrivet. Jag håller med i det mesta!
  Jag skulle aldrig i mitt liv rösta på vänsterpartiet, just på grund av det du räknar upp. Sedan behöver vi självklart solidaritet och att ta hand om de som behöver det, men just som du säger så innebär ofta en privatisering ett större engagemang och högre kompetens.

  1. Tack Christine!
   Ja det finns onekligen väldigt delade meningar om hur man bör gå tillväga för ett bättre Sverige… :)

 3. Stående ovation på det här inlägget Jennifer, otroligt välformulerat! Du satte också ord på något jag också känner men haft svårt att formulera:

  “Jag tror exempelvis på privatiseringar inte för att någon ska kunna ”tjäna pengar på det”, utan för att jag tror att företag som måste se till intäkter/utgifter har möjlighet att göra en lönsam och bättre verksamhet än de där skattepengarna försvinner i bottenlösa hål.”

  Exakt så känner jag med. Man är helt enkelt mer aktsam med egna pengar än med de ansiktslösa skattebetalarnas pengar.

  1. Oj men tack Linda, att lyckas uttrycka sig välformulerat när det kommer till politik är en utmaning, så det är fint att höra <3

 4. Tycker det framför allt är allianspartierna och allra mest SD som pratar om Sverige som ett land som befinner sig i kris. Vänstern uppmärksammar rasism, löneklyftor och diskriminering när man pratar om att Sverige blivit kallt etc (ifs inte hört just detta nu i detta val), men det klart: Utsätts man inte för rasism har man ju svårt att se det kalla och jag antar att Jesper inte är med om särskilt mycket rasism.

  Problemet, som jag ser det med centerpartiet, är att man enbart är för invandring för att man ser dom som enkla arbetstagare. Det är lätt att utnyttja människor i utsatta positioner. Vänsterpartiet har en nyanserad syn på företagande och jämför oss småföretagare med vanliga knegare, vi arbetar ofta i princip dygnet runt och har ganska dåliga arbetsvillkor och låga löner. Tycker dom gör en vettig skillnad mellan enskilda småföretagare och storföretag som tjänar multum.

  Vad det gäller miljöfrågan så har Naturskyddsföreningen granskat alla riksdagspartier och Vänsterpartiet är det parti med bäst politik om man bryr sig om dessa frågor, alltså bättre än Centerpartiet och Miljöpartiet. Kan vara värt att ta i beaktande.

  1. Pratet om att Sverige blivit “kallt” handlade inte om rasism, utan att det blivit kallt på grund av att Alliansens skattesänkningar som påstods ha raserat välfärden. Vilket ju bevisligen var nonsens eftersom välfärdens resurser _ökade_ trots skattesänkningarna, som de ofta gör i ett land där skatterna redan är så höga att de hämmar investeringar och utveckling.

   Vänsterpartiet har inte en nyanserad syn på företagande, de vill förbjuda privat företagande, de vill att staten med våld ska upplösa stora företag och ta över dem (vilket Sjöstedt lite nervöst och svamlande fick stå till svars för i partiledarutfrågningen häromveckan).

   En syn de delar med alla andra socialistiska förtryckarstater, vilket alltid utmynnar i fattigdom och förtryck, vare sig det är i Venezuela, Kuba eller Angola, eftersom det raserar alla förutsättningar för långsiktigt ägande och seriöst, storskaligt företagande.

   Centerpartiet är för öppnare invandring på grund av en liberal övertygelse om människors rätt att röra sig fritt över landsgränser och inte av något annat skäl.

  2. Intressanta synpunkter Alejandra, tack! Som jag ser det är det viktigt för de människor vi tar emot att det finns möjlighet för dem att komma in inte bara samhället men också i arbetslivet – inte för att det är “enkel arbetskraft” utan för att det gynnar dem själva såklart.

 5. Jag läser med intresse i bloggar och mest på facebook om hur C lockar. Vi är många kvinnor i min närhet som säger att C är vårt bästa val. Jag håller med och kommer också rösta C, (gjort även förra valet) funderar nu på om det är en ökning jag ser eller om jag bara omger mig med likasinnade….

  1. Det här har jag också funderat över. Ser visserligen lika många som röstar åt andra hållet – så helt filtrerad åt ett håll är jag inte. Men ser fler C än någon annan på högersidan..

 6. Aldrig förstått de som inte är öppna med vad de röstar på (MEN om man inte skriver ut i sin blogg är förstås en annan sak)… kul att diskutera, även om man tänker olika. Känns dessutom som alla idag sittande partier är bra val så länge det inte är SD.

  Några blå partier tycker jag kan ha bra tankar om skola eller om frågor som rör föräldraförsäkring mm… men för mig är det helt självklart att rösta rött, så Socialdemokraterna fick min röst.

  Just när jag läste detta såg jag en kompis slm är väldigt engagerad skriva varför han inte röstar på Centern.. det var viktiga punkter, men jag är för amningsyr för att återge dem hehe. Meen hade inte velat återge dem för stt förändra någon annans tankar, mest för att det speglade varför jag röstar rött och aldrig skulle välja annat i dagsläget. Känns däremot som det kan gå bra för just Centern i år.

  Haha så luddigt, jag borde sova. God natt! Kul att du delade med dig av detta!

  1. Tusen tack för dina tankar Johanna, även om du är amningsyr så makes the sense ;) Skulle gärna läsa vad din kompis skrev om centern. Alltid lärorikt att se åsikter som går emot varandra.

 7. Då hade jag fel i min gissning men jag utgick från rent lokala förhållanden i Gällivare. Å andra sidan är jag inte förvånad över att det blev C, Annie Lööf har haft stor framgång. Speciellt att hon tagit så klart avstånd från SD uppskattar jag. Det är nästan så att jag håller med någon som tidigare skrev att alla röster på annat än SD är bra. Roligt att du hittat Hans Rosling. Tyvärr dog han alltför tidigt; han hade haft mycket kvar att göra.

  När det gäller privatiseringar så är inte jag säker på att det alltid är till det bättre. Jämfört med offentlig verksamhet skall en privat aktör sänka kostnaderna, förbättra verksamheten och ändå skapa vinst. Skulle offentlig verksamhet vara så mycket sämre att det finns utrymme för allt detta och ingen behöver betala ett pris? Inom vården tänker jag på patienter och personal.

  1. Ja, jag var nog aldrig en särskild typisk Gällivarebo när jag bodde där heller, haha.

   Usch ja, har du läst båda hans böcker? Tar mig igenom tiden i Mocambique just nu och det är riktigt tungt. Men han var en fantastisk berättare!

   Om en privat aktör är bristfällig kan nya aktörer komma upp och utmana, om du sänker kostnader och drar ned på allt så att kvalitén försämras får du kanske inte heller så många kunder.

  1. Tack för din kommentar Sara, vad intressant att höra. Tänker också att det därför är bra att dela vad man tycker och hur man röstar :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.