Jennifer sandström

Nu bor jag officiellt i Finland.

Ska du stanna här permanent?

Ja.

Waaaah. Det är alltså det man fyller i när man flyttar till ett annat land på obestämd tid. Det har jag ju inte riktigt gjort förut. Och det innebär inte att jag ska vara här för all evighet, sådant kan man ju aldrig veta, men på obestämd tid är det i alla fall.

Så nu är jag äntligen registrerad i Finland – bor alltså här officiellt nu, på pappret. Det krävdes att gå till Vero (finska Skatteverket) och sedan till Kela (3 besök pga gick fel och hade glömt papper osv), där man får något sorts sjukförsäkringkort så att man kan gå till sjukhuset som en vanlig finsk. Och slutligen Maistraati för slutgiltiga registreringen.

Solen färgar himlen lite rosa, det är väldigt vackert och krispigt ute – och jag, jag känner fan vad skönt att ha det här överstökat. Nu kan vi börja bo här på riktigt! 

 

FÖLJ:

7 svar

 1. Aaaahh! Tur man inte behöver göra sånt för att flytta tillbaka hem till Sverige ;) hehe! Då hade jag antagligen aldrig flyttat tillbaka på riktigt!

  Kul att du äntligen blivit finsk. Även om jag önskar du bodde lite närmre <3

  1. Hahaha, det kanske hade varit bättre det? :O ;) Blivit kvar på någon exotiskt plats…
   Tänk vad sjukt att vi ses nästa gång i Gällivare!!

   1. Aa antagligen. Nu gör jag ALLT för att gilla vintern. Längdskidor är först ut, och jag älskade det! Sen blir det Gällivare. jag längtar!!

 2. Vad roligt! Och skönt att få undan allt pappersarbete, det är det jobbigaste med att flytta till annat land. Minns att det tog ett tag för mig att få allt fixat också när jag flyttade till Stockholm för 9 år sedan, men stannade inte där för evigt, utan det blev bara 2 år. Den gången åtminstone. Det är ju det som är så bra – man behöver inte bestämma sig slutgiltigt, utan kan alltid känna efter nu som då och visar det sig att man inte trivs så går det alltid att flytta tillbaka, eller någon helt annanstans :)

  1. Ja precis, det finns nog ännu några länder bland drömmarna i mitt huvud, man får inte låta det här pappersarbetet hindra en ;)

 3. “Vad roligt! Och skönt att få undan allt pappersarbete, det är det jobbigaste med att flytta till annat land.”

  Ja, gud ja! Flyttar man inte genom jobbet och får allting ordnat är det ju ett sånt jädra jobb verkligen! Inte konstigt att så många anlitar en jurist för att hantera processen, så ingenting blir fel eller så. Ja, nu kanske det inte behövs för just Finland men för ex USA eller Mellanöstern är det ju lite kämpigare.

  1. Alla gånger jag har pluggat/sökt praktik utomlands har också varit lite besvärliga med pappersarbete så ja skulle vara guld att få “allting ordnat” av jobbet ;) Och ja kan tänka mig att de finns länder som är knepigare är att flytta från Sverige till Finland – får nästan ångest av att tänka på det, haha.
   Blir mer och mer nyfiken på dig Zoe efter dina kommentarer här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.