Jennifer sandström

Office Dog för en dag.

Idag hände något fantastiskt! Vi kom tillbaka från lunchen in på kontoret och möttes av en bedårande liten räv! Eller ja, det var alltså en hund. Vilken liten buse han var. Hela kontoret lös upp av glädje och energi. Vems var han då, den lille hunden? Några kollegor hade åkt iväg på lunch och helt enkelt hittat honom, ensam och vilsen, någonstans på vägen. Så då gör man som man bör, tar hand om honom och letar upp ägaren! Särskilt när det är vinter och kallt ut!

Titta titta, så söt! Jag har börjat förstå det här med att folk har hundar och förälskar sig i dem. Det är så mycket kärlek det här med djur överlag. Hundar, katter, hästar, ja ni vet.

  

Svårt att fånga den livliga varelsen på bild. Han trippade runt hela kontoret och kände sig hemma och som en rockstjärna. Vilken egoboost att få så mycket uppmärksamhet och klappar.

Och så var det alltså att få prova på att ha en så kallad Office Dog. En kontorshund är nämligen något vi pratat om tidigare och som alla ba “åååh kan vi inte få det?” men av förklarliga skäl (allergier, och ja rent praktiskt lite svårt) så går det inte. Så vi njöt lite extra av detta moment.

Efter den uppiggande eftermiddagen på kontoret begav jag mig till skolan. Älskar att få plugga på universitet igen! Många mysiga och positiva känslor kring det. Känns dessutom extra spännande att få besöka Aalto Universitet här i Helsingfors.

Idag hade vi dessutom ett temporärt klassrum. Vi ska egentligen vara i ett annat klassrum varje gång men av någon anledning var vi tvungna att byta idag. Och det var som att färdas bakåt i tiden alltså! My god. Jag tyckte redan i tisdags när jag kom in i huvudbyggnad att det fanns en lite gammeldags touch över hela skolan. Idag fick jag det liksom bekräftat.

Här snackar vi alltså gröna griffeltavlor och stenhårda och små träbänkar med uppfällbara bord. Goddag magistern! Det känns rätt häftigt att få kliva in i detta rum. När såg man senast något liknande? Tror vi hade ett museum i Gällivare som visade gamla skolbänkar…


Dagens lektion på en och en halv timma gick lika snabbt som sist. Vi övade mest uttal, vokalerna (bakre/främre som de beskrevs) och pratade om hälsningsfraser och bokstaverade olika namn. Där har vi svenskar en fördel, alfabetet är så pass likt det svenska att det är en hyfsat enkel match.

Hemläxan till nästa vecka är att göra ett par övningar ur boken och öva på siffrorna. Jag kan räkna helt basic, så när jag kom hem började jag lite mer avancerad övning med Mumin. Frågade vad något kostade och så svarade han och tvärtom. När man säger ett pris kan man säga lite annorlunda osv. Det krävs så mycket tankeverksamhet det här med siffror på finska ännu, men övning ger färdighet :)

Yksi, kaksi, kolme… Moikka!

FÖLJ:

8 svar

  1. Jag tror absolut på en office dog men som sagt var är det inte lämpligt – fast å andra sidan har vi ju våra “schäfrar” hi hi :-)

  2. Sorry för att jag kommenterar så mycket men jag tycker språk är SÅ jädra intressant! Hur lägger de upp lektionerna? Talar de bara finska med er eller är det på engelska? Är det mest läraren som pratar eller gör ni mycket “konversationsövningar”? Kort sagt, har du lust att berätta lite mer om hur själva lektionerna ser ut? :)

    1. Sorry för ett sent svar!! Tycker som sagt det är kul att du kommenterar massor :) Läraren pratar faktiskt mycket engelska, vi är på en sådan grundnivå (minns in Tyskland när läraren från Ukraina inte kunde engelska och försökte lära oss allt på tyska, det var i princip hopplöst). Men vi får göra mycket talövningar. Repetera ALLT vi lär oss efter läraren och flera gånger. Sen också parövningar prata med varandra och i princip läsa innantill konversationer.

      Ska blogga mer om det allt eftersom :)

  3. Va grym du är! Nästa gång jag hälsar på i Finland så kanske du pratar finska ;) det ser jag fram emot

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.