Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Nattåget till Gällivare

18 timmar tar det att åka med nattåget från Göteborg till Gällivare.

En resa som såhär års innebär att landskapet utanför förvandlas från det urtråkiga trista gråa till ett magiskt vinterlandskap. Himlen som möter oss i Boden är en skiftning i mintgrönt och ljusrosa, en färg himlen söderöver inte visste fanns. Marken är snötäckt och kylan liksom på riktigt.

18 timmar i liggvagn är ingen höjdare. Men kanske går det när biljetten kostade 325 kr. Det blev dock en uppgradering till sovvagn, inte från SJ själva (även om nattågspersonalen är lika trevliga som på MTR express) utan tack vare att jag råkade resa i bra sällskap.

Hur mycket jag faktiskt sov den här gången är dock tveksamt. Men vad gör väl det. Tycker det är en fantastisk grej att man kan somna på en plats och vakna upp i ett helt annat land… skap.

Och jag tänker att alla som aldrig upplevt detta, dom vet inte vad vinter är.

Liggvagn är alltså en kupé med sex stycken bäddar, där du får bädda själv och standarden generellt är lite lägre. I en sovvagn finns bara tre bäddar, du har en rejäl dörr som du kommer in med nyckelkort genom och sängarna är bäddade och klara. I sovvagnskupén finns också ett litet tvättfat och ute i gången har du tillgång till dusch.

Så det var ganska skönt och få det senare alternativet och åka tillsammans med mamma och hennes sambo istället för ensam i en liggvagn med 5 främlingar. Vi åt mackor som vi hade med oss och drack sen te och spelade kort i restaurangvagnen. Just då känns tågstunden extremt mysig. För att inte tala om hur vacker morgonen var (eller ja, detta var ju vid lunchtid, sen blir det mörkt här uppe).

Och överlag gick det faktiskt bra. Kändes inte så segt som jag var rädd för att det skulle göra. Det var nämligen längesen jag åkte tåg hela vägen från Göteborg, oftast åker jag till/från Stockholm och den resvägen blir ju några timmar kortare.

När man inte åker med sällskap kan man förresten ha turen att träffa på alla möjliga trevliga människor. Det ska inte heller underskattas.

Nu ska jag vara här i Gällivare en vecka och njuta av vintern.

FÖLJ:

7 svar

 1. Jag har åkt sovvagn till Umeå men inte längre norrut. Fast det är länge sedan.

  Jag kom att tänka på alla märkliga ortsnamn som finns i övre Norrland när jag såg skylten med Murjek, Alltid lika roligt att kolla kartan eller köra runt med bil och upptäcka namn som Moskosel, Skaulo, Jutis, Voullerim, Satter, Soppero eller Tjautjas där din mormor visst bor. Bara några exempel. Nästan så att man inte tror att det är Sverige.

  Ha det fint däruppe nu under din vecka. Må vädret stå dig bi!

  1. Haha, nästan så man inte tror att det är Sverige, nu när du säger det så. De skiljer sig nog en del från söder :)
   Tack!

 2. Åker själv norrut nästa vecka. Fast jag måste nog säga att jag gillar det med liggvagn egentligen. Just det där med främlingar, människor man inte känner men som kanske blir nya bekantskap. Man vet ju aldrig. Eller så snarkar de sig genom hela natten medan man själv ligger och vrider på sig.

  1. Ja det är charmigt! Även i sovvagn finns den chansen. Den här gången var min liggvagn full av ganska tysta unga tjejer som alla satt med hörlurar i och knappt sa hej 🙈

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.