Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Mormor Ellen fyller 80

I lördags fyllde min mormor år. 80 år. Det är också den främst anledningen till att jag tog mig upp hit till Gällivare den här gången, första gången sommartid på 6 år. Det var det värt. Om det är något jag lärt mig av att bo utomlands så är det att prioritera familj och släkt när tillfälle ges.

Så hela dagen hängde vi ute i Tjautjas och firade henne. Dukade upp med massor av mat, tog emot massor av gäster och det blev tydligen en sen kväll.

Mormor har haft ett spännande liv och hon har alltid en historia att berätta.

Som ung var hon VD över ett byggföretag de drev som ett familjeföretag. Hon förhandlade på byggarbetsplatserna och tog hand om de anställda. Senast idag träffade jag pappas kompis Jerry som jobbat för Byggmästarna som de hette då. Han berättade om hur min mormor Ellen kunde säga i morgon behöver ni inte ta med lunch, då blir det renkok och så dök hon upp nästa dag med en gigantisk gryta med mat för alla. Eller på julen när hon knackade på och gav fruktkorgar till de anställda. Det är bara en liten bit av hennes liv. Hon har varit med om kriget som barn och säger att hennes bästa år har varit efter 50. Tror inte det finns någon 80-åring som besitter samma glädje och energi. Hon blir förbannad om saker inte går rätt till, men tar ändå det mesta lättsamt och med ett skratt.

Och hon vet min mormor, hur man dukar upp till fest.

Ni kan nog gissa vilka dessa två är. Jag ser ju ut ungefär som dem.

Mormor är född i norra Finland, så finska flaggan och Sverigefinska flaggan var såklart med.

Allting hembakat. Från bröd och pajer till bakverk och tårtor.

Piffigaste mormorn. När jag blir lika många år ska jag vara lika piffig.

Hon är en sån mormor som bakar allt – de godaste bullarna, kakorna, tårtan, brödet. Lagar tjälknöl, gravar lax, och det finns ingen risk att maten skulle ta slut. Min moster hade bakat pajer och min mamma ordnat en stooor potatissallad. Jag fixade lite extra pynt till partytältet.

Min bror Jesper var också med, han bor i Göteborg men är mycket bättre på att vara här uppe och hälsa på. Jesper Sandström heter han, om du inte har stött på honom i SvD så har du förmodligen sett någon av hans virala grejer på Facebook.

Han har också en väldigt mycket bättre kamera än vad jag har. Och ett gäng olika objektiv.

Min present till mormor. I kuvertet låg också det brev som jag skrivit helt på finska och läste upp för henne.

Jag gav henne ett DNA-kit, tillsammans med min bror. Hehe, tänkte att det var en ung, modern present som passar perfekt till någon som fyller 80. Ska berätta mer om detta senare.

Min moster.

Mamma och hennes kompis när mormors alla hattar åkte fram.

Min pappa kom också.

Mormor överöstes i blommor, presenter och kramar.

Kusin Simon i kvällssolen. Han som var så liten och nu snart fyller 15.

Mammas kusin Lisa som alltid har kameran redo, precis som jag.

Grannens hundvalp kom också på besök. Att fota valpar måste vara bland det svåraste insåg jag då.

Och på uppfarten växte det åkerbär.

Grattis mormor. Du är en av mina förebilder i livet.

FÖLJ:

6 svar

 1. Godmorgon ☕️
  Vilken underbar fest det verkar ha varit med din underbara mormor🌹🙌🏼🙌🏼🙌🏼🔝

  1. Gomorron! Eller ja, gokväll… :) Det var det verkligen. Så glad för hennes skull att det blev så lyckat också.

 2. Vilken underbar fest ni verkar ha haft, din mormor verkar såååå häftig <3 Galet också hur lika ni är i släkten :D Jag liknar knappt mina föräldrar men på er syns det verkligen :) Fina bilder också, känns som att du utvecklas i ditt fotograferande hela tiden!

  1. Åh hon är one of a kind!
   Och ja vi är nog ganska lika?? Men blir nyfiken nu på hur dina föräldrar ser ut. Lite lika är ni säkert också ;)

   Och tack!! Så roligt att höra. Eller så är det bara att det blev sommar nu och alla bilder blir finare då, haha!

 3. Stort grattis till din mormor! Vilken fantastisk kvinna och vilket härligt firande. Det var en mycket spännande present du hittat på, får jag säga. :)

  Min mormor (född vid förra sekelskiftet) var också en fena på att laga mat och baka – och att sy! Hon jobbade som sömmerska (körde eget) och kunde sy vad som helst, så min mamma gick klädd i läckra Parismodekläder som ung.

  1. Tack Anna! Det ska bli väldigt spännande att få se resultatet :)

   Åh de där äldre generationerna, med sin matlagning och hantverkskunskaper. Vilken häftig grej att kunna sy så!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.