Jennifer sandström

Hur mycket finska kan jag?

När jag berättar att jag bor i Finland finns det två saker folk frågar och undrar: “varför?” och “kan du finska?”

På frågan om jag kan finska så är svaret NEJ. Med en något längre uppföljning om att jag har pluggat lite eftersom min kille är helt finsk och hans familj pratar mycket finska och nej jag kan inte så bra finska men jag förstår en del och jag lär mig lite hela tiden (om än väldigt sakta) och jag förstår också mer än vad jag kan prata själv.

Men det är också otroligt svårt att bedöma sina egna språkkunskaper. Hur mycket finska kan jag? Det är det ingen som vet. Och det var en fråga jag ställde mig när min mormor fyllde år i helgen, min finska mormor. Jag ville nämligen skriva en lite längre grattishälsning helt på finska. Så jag letade bland mina finskakunskaper i huvudet och lyckades få ner detta på papper. Tog inte ens hjälp av min kille utan kollade bara upp på google translate vad njut och jag saknar dig hette.

Till mormor, på hennes 80-års dag.

Jag vet att det finns några fel och att jag låter som ett litet barn. Men vad gör väl det? Ingen förväntar sig att jag ska låta på något annat sätt, det finns inga förväntningar överhuvudtaget om att jag ens bör kunna finska. Allting jag kan är en bonus. Det är heller inte någon prestation för mig att lära mig finska – utan mer av en hobby. En kul grej. Så om jag säger fel är det inte hela världen.

Med finska är det också väldigt lätt att imponera på andra. Min kille tycker liksom allt jag säger är SÅ gulligt. Hehe.

Och gissa hur stolt mormor var när jag läste upp det här inför allihopa?

Majoriteten förstod såklart inte vad jag läste upp, men huvudsaken var att mormor förstod – och det gjorde hon.

Så, ungefär så mycket finska kan jag. + att jag förstår lite till.

Läs mer på ämnet: 
Lära sig språk med en app
Tips för att lära sig ett nytt språk

FÖLJ:

15 svar

 1. Alltså, hur bra som helst. Jag hade inte kunnat skriva bättre och jag hade också behövt kolla med Google Translate. Fast då hela brevet och inte bara två ord, he, he. Man får ju vara försiktig med att lite på Google Translate och då speciellt finskan, har jag märkt. Det kan bli hur galet som helst, och också roligt för den delen. Ditt brev hade inga större fel vad jag kunde se. Duktigt!

  1. Tack!! Vad snäll du är :) Och jaaa, haha, Google translate är inte att förlita sig på.

   1. Jag måste göra ytterligare en kommentar med anledning av följande inlägg där du ger en fyllig beskrivning av din mormors födelsedagsfest med många bilder. Ett verkligt präktigt kalas, må jag säga. Och vilken mormor du har!

    Jo, en sak till i detta aktuella inlägg och då bilden med dig och din mormor. Vad jag förstår är din mormor förtjust i hattar? Bilden i s/v visar henne med hatt men först när jag såg bilden förundrades jag över vilken väldig hatt hon bar tills jag förstod att det är ballonger bakom. He, he så galet man kan se. Sedan kom jag att tänka på att bilden är symbolisk och att denna väldiga “ballonghatt” egentligen visar vilken stor och äkta visdom hon måste ha samlat på sig under ett långt och intressant liv. En tolkning jag fick för mig.

    1. Åh, haha! Mormor skrattade gott åt liknelsen :) Och väldigt fint sagt, tack!

     Jag läste upp din kommentar för min familj i bilen och de gillar verkligen finlandssvenskans sätt att uttrycka sig! :)

 2. Måste nog hålla med din pojkvän, SÅ GULLIGT!! Ett tips med Google translate: Översätt från engelska till finska så brukar det bli mer rätt än om du översätter från svenskan, men med betonging på brukar hehe. Man kan ju aldrig lita på det till 100. sanakirja.org är också bra för enstaka ord.

  Kanske börjar kommentera dina inlägg på finska så får du lite ordförråd från social media världen på finska också? :D
  Så fint med en gest som denna till din mormor! Ha det bra!

  1. Ahh, bra tips! Tror ibland när jag är osäker att jag kollar både svenska och engelska som dubbelkoll typ. Men bra att veta att engelskan funkar bättre!! Och nej, har förstått att man ska vara lite försiktig och inte förlita sig helt på det… ;)

   Och jaaa. Du får kommentera på finska – men väääldigt basic då, haha! :D

 3. Haha, minns en gång när jag skulle skriva en uppsats på finska och min killes kompis skulle hjälpa mig att få den korrekt. En annan kompis var med när vi höll på och han bara “du kanske skulle ha skrivit den på finska från början”. Vilket jag hade gjort, men med så mycket fel att Andreas fick göra om typ alltihop. Då gick jag i nian, det är senast jag försökte lära mig finska…

  1. Haha åhneej. Vilken förnedring. Gav du upp efter det :O Men förstår du en del ännu?

   1. Jag gjorde ett strategiskt val när jag började gymnasiet och slutade med finskan. Visste att den skulle sänka mitt betyg. På Åland behövde man inte läsa finska på den tiden, man fick en typ av gymnasieexamen ändå. Ibland kan jag tycka att det är lite synd att jag slutade, men då var det helt rätt.

    Jag skulle nog inte säga att jag förstår, jag kan läsa typ kataloger och så :) Några enstaka ord kan jag förstå ur skriven text men talad finska alltså… Nu hör jag det ju nästan aldrig heller! När jag sommarjobbade på Åland kunde jag ofta reda ut vad personen ville och stapplande svara men nu klarar jag nog inte det längre. Jag jobbade i sjukhusreceptionen och lärde mig väl typ avdelningarna på finska så jag kunde visa folk rätt. Men det var ju Åland, vi var inte tvungna att ge service på finska där.

    1. Aha, då är jag med. Det är ju svårt att lära sig det när man inte heller riktigt har användning eller behov av det tror jag :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.