Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Mitt restips: Kerala i södra Indien

För ett år sedan, vi snackar alltså exakt ett år sedan, kom jag hem till Sverige efter drygt sex månader i Indien. Det är helgalet att tänka tillbaka på, hur livet var då känns overkligt med tanke på hur livet ser ut idag. Allt man upplever i nutiden är liksom så självklart och när man ser tillbaka på något kan man undra… hur var det möjligt? Jag var fortfarande tillsammans med mitt ex då och idag är jag kär i någon annan, någon som känns helt självklar. Det är märkligt det där, med kärlekar blir det extra tydligt, förändringarna man genomgår.

Men nu var det Indien som resmål som jag ville prata om. Det kändes lämpligt att snacka resor idag när jag kommer befinna mig på Matkas resemässa. Och jag vill gärna att skriva om Kerala som är den delstaten jag bodde i när jag jobbade i Indien. Under jul och nyår reste jag även runt till olika delar i Kerala, så som Munnar, Thekkady och Varkala. Det är ett fantastiskt vackert land! Läs mina restips och lilla rese-guide här:

Kerala i södra Indien

Indien Munnar

Planera resan och börja i Kochi

Om ni är ett par stycken som reser kan jag rekommendera att ta hjälp av en resebyrå som skräddarsyr er resa. Det finns svenska resebyråer som hjälper med detta och det kan kännas tryggt att boka genom en svensk organisation.

Flyger gör ni till Kochi (Cochin) och här finns några sevärdheter ni inte får missa! Runt i staden tar ni er enkelt och billigt med rickshaw – det är lite skumpigt men en häftig upplevelse.

Bild: Enkelt att ta sig runt med en rickshaw

Fort Kochi är turistområdet – känt för sina Kinesiska fiskenät. Det är gemytligt och jag skulle rekommendera att hitta boende här. Så kallade homestay är en bra idé om man har en lägre budget. I Fort Kochi rekommenderar jag restaurangen Old Lighthouse Bristow som också är ett hotell. Man bör även passa på att köpa fisk vid vattnet och sedan gå till de små restaurangerna med plaststolar som tillagar den enligt önskemål! Någon bar kan man också hitta i området och ett mysigt fik är Kashi Art Café, faktiskt det mysigaste i hela Kochi.

Casino Hotel på Willington Island, ön efter Fort Kochi innan själva fastlandet, har en fiskrestaurang som serverar otroligt god mat. De kommer fram med en kärra där alla fiskar för kvällen ligger bland is och så får ni välja vad ni vill äta och hur det ska tillagas.

Vill man uppleva riktiga Indien kan jag rekommendera hotell som Renai, som är av ok standard och mer centralt eller Holiday Inn som är av lite bättre standard (vi gick ofta dit och åt av deras fantastiska buffé eller på den italienska restaurangen de hade), ligger även närmare själva Kochi city.

Bild: Ett ögonblick fångat i Kochi

Något som inte klassas som särskilt turistig upplevelse men som jag tycker kan vara lite häftigt är att besöka LuLu Mall som är det största köpcentret i Indien (och det är inte så stort jämfört med vad vi är vana vid).

Du måste också besöka Marine Drive och strosa längs med vattnet samt promenera genom MG Road och spana in det indiska utbudet av butiker.

Hyr bil och åk på roadtrip!

I Kerala finns flera pärlor som är värda ett besök och att sig runt till de olika platserna gör man på bästa sätt med bil. Eftersom Indien är ett billigt land för oss västlänningar är det en god idé att hyra en bil med chaufför för ändamålet. Att ge sig in i den indiska vänstertrafiken är inget jag rekommenderar någon som inte är van vid det. Själv körde jag lite moped efter att jag suttit ett par månader bakom min dåvarande pojkvän på hans motorcykel – det var ändå det läskigaste jag har gjort. Det är relativt billigt att hyra bil med en chaufför som följer med er under hela resan.

Teplantager, djungeln & en natt i husbåt

En bra rutt att utgå ifrån börjar i Kochi och fortsätter till Munnar där de fantastiska teodlingarna finns uppe i bergen, sedan vidare till djungeln i Periyar/Thekkady och slutligen en eller två nätter på en mysig husbåtstur på Backwaters i Alleppey.

Landskapen i Munnar är otroligt vackra och när man kör längs de kringliga vägarna mellan de gröna fälten känns det nästan sagolikt. Jag hade varit 6 månader i Indien när jag åkte hit och det kändes som första gången jag fick andas frisk luft, uppfriskande. Här finns möjligheten att besöka en te-fabrik och se hur tillverkning av te egentligen går till. Vill du se något spektakulärt ska du besöka Munnar under 2018, då Neelakurunji-blommorna blommor och tapetserar hela bergssidorna, något de bara gör vart 12:e år.

Bild: Bland teplantorna i Munnar

I djungeln i Thekkady och nationalparken Periyar kan man ta en guidad tur, rida på elefanter, besöka en kryddplantage och gå matlagningskurs hemma hos en familj.

Bild: Elefantridning i Thekkady

Bild: Peppar på kryddplantagen

Backwaters är otroligt populärt bland utländska såväl som inhemska turister. Det är så vackert att färdas fram genom labyrinten av kanaler, sjöar och floder, en ganska romantisk tur. Ni får en egen husbåt med besättning som tar hand om er och fixar maten till er. Detta är höjden av njutning – luta er tillbaka och förundras över det vackra runt omkring er.

Husbåt Backwaters

Bild: Husbåt på Backwaters

Skippa Goa – Varkala is the real deal!

Många turister besöker Goa som ligger en bit norr om Kochi, jag har själv inte varit där, men däremot har jag besökt Varkala som ligger strax söderut. Och det är ett litet strand- och turistparadis som ni kan besöka i anslutning till er roadtrip. Vill man ha stranden och restaurangerna nästan för sig själv bör man komma hit i oktober-november. I december blir dock stranden längre och mer badvänlig, men det flockas också mer turister här.

När du besöker Varkala kan jag varmt rekommendera restaurangen Clafouti. De har även ett hotell och erbjuder den klassiska ayurveda-massagen.

Indien Kerala

Bild: Utsikt från en restaurang i Varkala

Här kan du också passa på att shoppa typiskt indiska souvenirer, i form av smycken och sjalar. Alla stånd följer längs en klippa ovanför havet tillsammans med restaurangerna – bara det känns väldigt unikt och exotiskt!

Varkala Indien

Bild: Solnedgång i Varkala

Dagsturer från Kochi

Om man har några dagar i Kochi kan man antingen göra en dagstur till en strand om man känner för att komma bort från stadslivet, eller ut till ett vackert vattenfall. Cherai Beach kan jag rekommendera och Athirapally Waterfalls. Passa er för aporna som härjar kring vattenfallen dock, de är snabba och stjäl all mat som är inom räckhåll för deras luktsinnen!

Bild: Vattenfall i Athirapally

Övriga Indien-tips

 • Ät din mag-medicin och ha med tabletter ifall olyckan är framme. Jag klarade mig bra tills min sista tid i Indien då jag och mitt sällskap blev fruktansvärt magsjuka under ett dygn.
 • Tabletter mot malaria sägs inte vara nödvändigt i de här delarna av Indien.
 • Att inte dricka kranvattnet är kanske inte något man behöver tala om, men som turist kan det vara bra att inte heller borsta tänderna med kranvattnet.
 • Tvätta händerna men bär också med handsprit.
 • Gör prutningen till din sport! Det var något jag hatade i början men jag blev rätt bra på det, se det som en match mellan dig och försäljaren.

Ni måste ju hålla med om att det är vackert?

Indien må vara ett, i mitt tycke, påfrestande land att bo i – med det är resmål jag skulle rekommendera alla att besöka. Dessutom vill jag åka dit igen och se fler delar av det enorma landet! Det är beundransvärt på många sätt, all misär och fattigdom skär i hjärtat men värmen och kärleken människorna emellan är något speciellt.

Som sagt, om ni funderar på att besöka Indien – gör det!

FÖLJ:

8 svar

  1. Ooooops. Ja alltså, jag blev ju matförgiftad och hade problem i nästan ett år….. :-) Hade kunnat vara utan det också!

 1. Droppar in här nästan ett år försent men kan inte understryka hur härligt Indien faktiskt är, ett kontrasternas land!

  Har inte varit i Kerala men väl i Goa som är en favorit. Synd bara på matförgiftningen, speciellt med tanke på maten som är både nyttig och god :)

  1. Tack för din kommentar Emanuel! Och ja, matförgiftning drabbade mig inte på de enklaste gatuköken, utan på en av de lyxigare restaurangerna jag besökte…

   Kul att du också gillar Indien – jag är påväg tillbaka dit nu om en vecka, men i norra delarna denna gång, ska bli spännande :) Har du varit på fler ställen i Indien? Goa har jag hört kallas Indien Light ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.