Jennifer sandström

Mina förväntningar på november

På bara en vecka förändrades allt. Luften är kristallklar, känns ren. Och på träden hänger knappt några löv alls kvar. Att vi ställt om klockorna hjälper inte, mörkret är snabbare än någonsin. Först är det dag, en sol som lyser in genom fönstren, en blå himmel. Men snart förvandlas allt till rosa, innan det blir, mörkt och nattsvart.

Och hur det känns? Som om det är först nu vi kan ta riktigt djupa andetag. Vi kan hänga ut sängkläder på balkongen. Öppna fönstren och få in kall luft. Allting blir friskare och samtidigt så väldigt mycket mysigare. Det känns som om jag är ensam om att faktiskt gilla vintern, som om dess motståndare är betydligt fler. Vintern är en så naturlig del av mig, av livet, kanske det blir så när man växer upp på en plats som Gällivare.

Inne i den här boken just nu, av en indisk författare som jag fick från min tyskindiska vän jag träffade förra veckan.

Dessutom – hur oerhört lyxigt är det inte att få uppleva soluppgångarna, varje dag? Det känns som vinterhalvårets absolut största win, att solen går upp när vi är vakna. För vem älskar inte en soluppgång? Och vinterns andra win är förstås att ljusstakarna kan vara tända nästan hela tiden.

Jag har kanske inte sett på mig själv som en total vinterentusiast förut, men jag inser att det är kanske just det jag är. Däremot har jag varit extremt skeptisk till vintrarna söder om, kanske inte så högt upp som polcirkeln men åtminstone Umeå/Vasa, någonstans där? Här blir det ju liksom aldrig vinter på riktigt. Fast, om vi har tur blir det faktiskt några veckors snö.

Har dock lovat mig själv att göra det bästa av detta trots avsaknaden av snö, och lite som jag gjorde med hösten i oktober vill jag liksom maximera vintern i vinter.

Men för att börja med november så tänker jag så här:

 • Snittblommor. Jämt. Ja. Det är fantastiskt. Får överväga att haka på trenden om en torkad bukett, om man vill vara snäll och tänka på klimatet (och det vill man ju)
 • Middagar vid köksbordet (vi äter nästan alltid i soffan) och med goda sallader till (T lagar ju all mat, så jag kan gott fixa en bra sallad som tillbehör)
 • Fundera på hur vårt sovrum ska bli lite mer ombonat och sovmysigt, det är lite för kalt
 • Mitt största mål för november är: jobba när jag ska jobba och vara ledig när jag är ledig + fyra helt jobbfriga helgdagar (lyckades med den första igår)
 • Planera in träningen och testa minst en morgon med gymträning
 • Spela badminton med T
 • Bjuda på middagar (förra helgen kom Kugge och hennes kille på mexikansk middag, se nedan, drömmat och drömsällskap) och gå på bruncher med vänner
 • Springa i mörkret
 • Fler kontorsdagar, testar dessutom ett nytt kontor den här månaden så det passar bra + att man måste ta sig ut och se folk när det är så här mörkt

Kanske också att många stunder kan bli så som på första bilderna, i soffan, med en bok. Det har ärligt talat inte funnits tillräckligt med plats för avkopplande nöjesläsning i mitt liv den här hösten.

Och med det har jag alltså höga förväntningar på att det här kan bli en fin månad.

Hur känner du? Fler förslag på hur vi kan göra november lika härlig som alla andra månader på året?

FÖLJ:

11 svar

 1. Åhh, älskar din lista! Älskar listor annars också :-D Är kanske inte världens största fan av vintern, men gillar när det blir mörkt och man kan mysa inomhus. November har ett alldeles oförtjänt dåligt rykte – en underskattad månad enligt min mening. Precis som du skriver, luften är klar och dessutom brukar solen visst lysa. Och när det är mörka dagar så kan man med gott samvete mysa in, ta det lite lugnare och ha levande ljus. Det är meningen att vi här i Norr ska gå i ide, sedan vet jag ju att det är svårare att genomföra i praktiken. Men det här med att mysa hemma och ordna middagar för vänner är ju perfekt i November!
  Köp du snitt blommor tycker jag! Levande är bättre än dött och torkade blommor samlar damm medan levande blir till kompost, och det är ju en bra sak :-)

  Alltså, nu bara måste jag skriva en Novemberlista jag med!

  1. Jag bara väntar på att du ska börja blogga igen… ;) Skrev du din lista för dig själv? BLir ju nyfiken på vad du har med, hehe.

   Och ja, exakt det där kan man passa på att ta tillvara på just nu.

 2. Bra att ha målsättningar som både är realistiska och lite utmanande.
  Också är det som sagt bra att koppla av och mysa ibland, t.ex. i ett varmt bad eller med tända ljus.

  1. En svår balans, men tycker man blir bättre på det 👍 och ja, här är det dock bastu som gäller framför bad, men är absolut bland de bästa sätten att slappna av!

    1. JA! Mycket bra idé. Upptäckte igår när vi hälsade på en 1-åring att till och med barnsångerna i Finland handlar om att basta… :)

 3. Jag fick värsta köldchocken när jag först kom tillbaka från Thailand 1a november, men nu några dagar senare börjar jag tycka att den krispiga luften är rätt ok ändå, och mörkret är mysigt, nästan så jag fått lust att stiga upp om morgnarna innan det blivit ljust, fast jag kunnat (och slutligen också valt) att sova längre :)

  1. Haha åh stackare det kan jag tänka mig. Skönt att du lyckats acklimatisera dig tillbaka till det här vinterlandet och hoppas du behåller lite av solen från Thailand hela långa mörka vintern 🌞

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.