Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Man’s search for meaning.

Varje dag trillar en intressant bok ner i min mejl, en bok som sammanfattats i 10 punkter med bokens huvudsakliga takeaways. De sammanfattar böcker som är rekommenderade för framgångsrika entreprenörer och mejlar alltså ut en om dagen. Sedan kan du klicka vidare för att lyssna på hela boken som ljudbok eller läsa en lite längre/15 minuters sammanfattning av boken. Vissa böcker är inte alls intressanta och ger kanske inte något alls av att läsa bara de 10 punkterna, men ibland så är det en bok man fastnar för, som idag då det var Man's search for meaning, av Viktor Frankl.

Det är ungefär exakt där jag befinner mig i livet, in search of a meaning, my purpose

Här är ett utdrag från boken:

Our success, and sometimes our very survival, is dependent upon our ability to find our life's meaning. This doesn't have to be something grand or existential – your own personal meaning depending on your immediate circumstances will do just fine.

Det finns såklart ingen one size fits all när det kommer till “meningen med livet”, det är väl just det som är poängen. Vi har alla olika förutsättningar, intressen och mål med vår existens – men jag tror verkligen på att känna meningsfullhet, det måste ju vara det allting handlar om. Boken ovan handlar alltså om detta och författaren pratar om en teori som jag inte hört innan, logoterapi, som bygger på att människan kan hitta mening även under hemska förhållanden. I boken pratar han också om hur fångarna i koncentrationslägrena under andra världskriget alltså gick igenom olika stadium och påstår att de som lyckades hitta eller behålla sin mening klarade sig bättre.

Jag tycker det är intressant och jag tror också att mycket handlar om att ge tillbaka till någon annan utifrån ens egna förutsättningar – något som kan ta uttryck i många olika former.

Det känns så jäkla djupt och svävande att vara inne i en sån här fas, men säkerligen en alldeles naturlig del av en människas utveckling. Och ibland tror jag att vi glömmer bort just det här, det kanske viktigaste av allt, i en värld som kretsar kring kapitalism och konsumtion, mellan stressen över karriär och pengar, jakten på det perfekta och en strävan efter att alltid vilja ha något mer.

Att då ibland fundera på What is your why? kan vara en fin idé.

FÖLJ:

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.