Jennifer sandström

Man blir lätt lite arg.

I varje diskussion jag deltar försöker jag lära mig någonting, jag försöker lyssna på de som har något att säga och förstå deras åsikter – hur ser andra på saken och varför? 

Idag ville jag först hålla med Anna i det här inlägget angående Dressmanns senaste reklam där unga män i kostym dansar med tjejer i korta klänningar. Först blev jag arg för att Dressmann gör en reklamfilm där fokus är lika mycket på tjejer i kortkort som det är på kostymerna som de vill sälja, eftersom det skulle vara sexistiskt och så kallat “sälj grej med tjej”. Men efter lite diskussion och motargument började jag tänka om… Kan vi verkligen reagera på allt, även om det inte är fel? Blir kvinnorna objektifierade i reklamen? Är det inte verkligheten svart på vitt som visas, den verklighet som inte gör någon skada? Det är så kvinnor och män dansar på dansgolv, kvinnorna är inte passiva.

Jag vet inte vart problemen ligger och jag vet inte om man kan dra en gräns för vad man kan/ska reagera på och inte. American Apparels reklamer är uppenbart sexistiska, men Dressmann reklamen, jag vet inte? Och vad är egentligen effekten av att sex säljer? Är det DÄRFÖR så många män våldtar? Är det DÄRFÖR löneskillnader mellan könen fortfarande existerar? Jag vet inte hörni, vad tycker ni om den här röran?

Jag frågade en kompis varför så många reagerar på tex Dressmannenreklamen och hen sa “för att det är inne, man “ska” göra det!” Och kanske ligger det något i det, feminism och jämställdhet i all ära, men ibland undrar jag om vi inte går för långt?

Som sagt, jag vet inte, jag besitter inte särskilt mycket kunskap inom ämnet och är därför mycket öppen för era synpunkter och era åsikter! Särskilt dina Emelie ;)

Och när vi ändå är inne på något viktigt, läs det här inlägget av Elaine där hon belyser en viktig poäng angående invandrarna VS polisen/brandmännen. 

FÖLJ:

8 svar

 1. Hahaha Jennifer, du är så go! Vill äta upp dig lite ;)

  Nä men jag funderar väl mest över varför scenerna är i reklamen. Jag undrar om försäljningen faktiskt ökar på grund av de där scenerna, om sex ska sälja. Vad vill man förmedla med just de där scenerna med koppling till kavajerna? Såklart svårt att veta. Jag är inte så duktig på det där heller egentligen. Har fått googla sexism för att läsa in mig på det hela. Det var då jag hittade länken med “vad är sexism?” och tyckte den förklarade ganska bra.

  Håller nog inte med att det gått för långt. För något år sen hade jag säkert också stått och undrat vad problemet är i filmen. Reklamen är långt ifrån ensam, och det är väl nog det som är problemet egentligen.

 2. Hej! Tycker att du sk tänka dig lite för.

  Invandrarna vs polisen.
  Vad är det som säger dig att människor som bor i en förort är invandrare. Är de invandrare fast de är födda i Sverige och deras förändrar kommer från ett annat land?

  En sak till. Feminism kan inte gå för långt försen vi lever jämställt. Alla människor, kvinnor som män.

  Tänk efter vilka ord du använder och sätt dig in i frågan innan du tycker är två tips.
  Tack och hej :)

  1. Hej Julia!
   Har du läst inlägget jag länkar till? Jag har inte sagt ett enda ord om det, bara nämnt vad inlägget handlar om. Jag tycker du kan tänka dig för innan du kommenterar.

   Min fundering är om det går för långt när vi börjar leta efter sexism precis överallt och glömmer vad det viktiga är, vad det nu är. Men min tanke är att just detta, just Dressmann reklamen kanske inte är så farlig? Men jag gör inget “statement” utan jag öppnar upp för diskussion!

   Och att sätta mig in i frågan är ganska precis vad jag jobbar med här. Därför jag till och med ber er som läser att komma med era synpunkter och åsikter. Jag vill dela med mig av exakt de tankarna som snurrar i mitt huvud, för att kunna lära mig ännu mer – för att någon som kanske är lite mer insatt kanske läser det här inlägget och kanske kommenterar med något konstruktivt som jag kan lära mig av.

   Så nej, jag tänker inte sätta mig in i frågan innan jag “tycker”, jag tänker inte gömma mina tankar innan jag är någon sorts expert på ämnet. Och jag har inte använt några olämpliga ord.

 3. Jennifer, det är bra att du står på dig och tar upp känsliga ämnen. Tycker det är ett bra tecken när folk lämnar arga och ogenomtänkta svar – då vet man att man tagit upp något viktigt. Även om det är lite otrevligt så får du se det som så. ;)

 4. just det där tänket “men det är väl inte så farligt” eller “men nu har det väl gått för långt med feminismen/jämnställdheten”
  är farligt, för just det tänket normaliserar sexismen och diskrimineringen av kvinnor (och andra)
  Feminismen kan inte gå för långt (och dom som hatar män och är extrema är egentligen inte feminister, dom har gått ut från den definitionen och blivit något annat, för feminism handlar inte om hat eller extremism) för allt feminismen vill skapa är jämnlikhet mellan könen, lika lön, att kvinnor inte ska sexualiseras och objektiviseras hela tiden, män inte ska ses som normen och att dom enbart kan vara på ett sätt (dominanta/maskulina/vältränade/tagande)
  feminismen vill skapa ett samhälle där ens kön inte ska vara en nackdel, eller fördel, utan bara ett biologiskt faktum (ett kön behöver inte avgöra om man är bra eller dålig på något!)
  könet spelar roll visst, men inte så stor som det gör idag!
  kvinnor är inte hjälplösa hela tiden och män är inte starka hela tiden
  kvinnor är inte bättre med barn hela tiden och män är inte sportiga hela tiden

  Individen spelar roll! och borde vara det avgörande när det gäller det mesta.

  eller kan kvinnor tjäna FÖR lika som män?
  kommer allt sex dö ut om kvinnan får ta plats och säga vad hon vill?
  kommer män försvinna om dom får visa svaghet?
  kommer världen bli en sämre plats om en människa värderas utifrån sina individuella egenskaper istället för vilka egenskaper som förknippas med dens kön?

  jag vet inte vad du tycker, men jag gillar inte att bli tafsad på och sen få höra att jag ska ta det som en komplimang och bli glad för att en man visar intresse, eller att jag kanske borde vara hemma med barn hela förälraledigheten, för det ska ju kvinnor göra, mannen kan ju inte ta hand om småbarn
  eller att jag borde sminka mig för att bli sexigare (alltså för omvärlden)
  eller att jag borde bete mig feminint, för det är inte charmigt med en kvinna som kan massa “killsaker” och tar för sig..

  just dressmans reklamen är visseligen bara en i mängden, men det gör det inte rätt, snarare ännu mer fel, och om inte dom kan stå för vad dom gör, och kan hantera kritiken, så ska dom nog kanske omvärdera vad dom håller på med (precis som alla offentliga varumärken och personer får göra ibland) Feminismen kommer finns så länge den behövs.

  1. Det jag menar med att “den gått för långt” är väl kanske att inte allting är att “objektifiera”? Men det känns som en ganska komplicerad fråga.

   Tack för din kommentar i alla fall Tess, betydligt mer pedagogisk och vettig än Julia! Tack :)

 5. Jag tror att väldigt många män våldtar för att dom vill känna makt och känner att dom har rätt till sex om dom vill ha det, om en kvinna råkar vara tillgänglig för att han ska kunna ta det han vill ha, så är det hennes fel

  tex. om hon följer med honom hem, så får hon skylla sig själv
  om hon är full och med en man, så får hon skylla sig själv
  klär hon sig så och är med en man, så får hon skylla sig själv
  går hon ut när det är mörkt och han är där, så får hon skylla sig själv
  om hon lägger sig i den sängen med honom, så får hon skylla sig själv
  ångrar hon sig och inte vill fortsätta eller inte vill det han vill, så får hon skylla sig själv (han har rätt att avsluta och få sin vilja igenom, oavsett vad hon vill)

  om han kan och vill ha sex med en kvinna så har han rätt att göra det verkar mantrat vara
  och kvinnor ska ju vilja bli påsatta, dom ska vara blyga och tveka men egentligen bara vilja bli påsatta, utan förspel och i alla hål..
  och en man som inte kan ta det han vill ha, är ingen riktig man..
  och en kvinna som har sex är en hora..

  jag har tyvärr själv vart med om det två gånger.. och boken “flickan och skulden” förklarar jättemycket när det handlar om våldtäkt, verkligen värd att läsa! men också väldigt läskig och hemsk.. TED Talks programmet “brottsoffret, språket och skulden” (tror jag den hette, annars var det annan ordning med dom orden) men det handlar mycket om hur språket och attityder lägger skulden på offret, men det är också relevant inom feminism diskussionen tycker jag.

  reklam som glorifierar sexism, diskriminering, obejktivisering och våld bidrar starkt till attityder mot kvinnor när det handlar om sex och övergrepp!
  kanske inte direkt gör så att män våldtar och begår övergrepp, men det hjälper dom att rättfärdiga det dom gör, så att dom inte känner någon skam eller skuld, dom gjorde ju bara det som förväntades av dom och vad dom ville, vilket dom har “rätt” till, då dom är män.. (samtidigt så smutskastar det alla män som inte gör eller tycker så! vilket också är fel! och förminskar problemen när det är en kvinnlig förövare! vilket gör problemen ännu större och diskussionen svårare)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.