Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Lucka 9: Jul i Ukraina – bland glitter & guld

24 travel stories jul i Ukraina

Det är fredag och vad gömmer sig bakom lucka nummer 9? Ingen mindre än FreedomTravel, det härliga paret som lever livet i husbåt och husbil. De älskar att resa och för ett par år sedan gav de sig iväg på en resa med husbil runt i Europa under ett år. Men i den här berättelsen kommer Helena berätta om en jul de firade i Ukraina…


Jul i Ukraina – bland glitter och guld

Vi har alltid gillat att fira jul utomlands. År 2009 var inget undantag, men frågan var bara vart vi skulle resa? Helst inte för långt bort (eftersom vi hade begränsat med tid) och helst inte för dyrt, men gärna lite exotiskt. Vi bläddrade runt i kartböckerna hemma, och så kom vi på det – varför inte fira jul i Ukraina!?

Päls och glitter

Vi flög till Kiev och tog in på det maffiga ”Hotel Ukraina” som ligger centralt vid Majdan (Självständighetstorget). Det var säkert 20 minusgrader och massor av snö, och vi gav oss ut för att se oss omkring. Det första vi reagerade på var alla pälsar (jag tror att varenda ukrainsk kvinna har en päls) och de ukrainska kvinnornas skicklighet med stilettklackar – som de liksom använder som dubbar i isen.

freedomtravel-kiev-ukraina

Kiev, Ukraina

Sedan hittade vi ner under jord, där det finns ett tunnelsystem fullt av butiker. Jag tror aldrig att det har varit så roligt att shoppa i något land förut. Glöm foträta skor och yllemössor. Här är det päls, lack och glitter som gäller!

Temarestauranger och nattklubbar i guld

Vi hittade en hel del roliga restauranger i Kiev. På ”Tsarskoe Selo” fick vi uppleva traditionell ukrainsk musik (tillsammans med friskt snapsande) i ett stort julpyntat hus och på ”Pervak” serverades vi av personal utklädda till ukrainska bönder i ett rum som såg ut som ett gammalt bibliotek.

Bäst av allt var ändå restaurangen och nattklubben Avalon. När vi klev in hade vi svårt att tro att detta var på riktigt! Väggarna var dekorerade i koboltblått och guld, stolarna var formade som påfåglar, toaletterna var ett guldskimrande äventyr för sig och överallt rann små vattenfall, bubblade små fontäner och sprakade små brasor … Vi fick precis den jul vi önskade – inte så långt bort, inte så dyrt, men riktigt exotiskt!

freedomtravel-helena-kla%cc%88dd-i-ukrainska-shoppingfynd

Helena klädd i ukrainska shoppingfynd!


Och visst låter det väl exotiskt? Jag blev faktiskt sugen på att upptäcka Kiev och kanske särskilt under vintertid. Ett besök på nattklubben Avalon skulle jag inte heller tacka nej till!

FÖLJ:

10 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.