Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Lucka 10: Att resa som privilegierad

24 travel stories medveten jul

I dagens lucka nummer 10 befinner sig Linda som resebloggar på 155cm.se. Hennes blogg tar dig inte bara till nya platser utan ger dig dessutom nya perspektiv. I den här reseberättelsen från Peru ger hon oss lite nya perspektiv med sina tankar om att resa som privilegierad skandinav.


Jag sitter i en välgjord halmbåt på världens högst belägna segelbara sjö, Titicacasjön i Peru. Jag har betalt för att få en guidad tur till Urufolkets flytande öar. En liten flicka sjunger spanska sånger för allt vad hon är värd. Söt som socker, med rosiga kinder och färgglad mössa. Vi ritar djur i mitt block och hon lär mig några ord på spanska. Hon sjunger en omgång till och håller fram sin mössa. En kvinna i sällskapet muttrar över att känna sig pressad. Jag ger henne en slant och tankarna spinner.

155cm-g3251420_red

Kontrasterna mot mitt rika liv som turist blir smärtsamt påtagligt. Min nyfikenhet driver mig att betala för att bli insläppt i en okänd familjs hem. Exploaterade är förnamnet. De använder sin USP (uniqe selling point) för att tjänar pengar som alla andra. Eller?

Tankarna samlar sig. Jag betalar inte bara för att jag kan utan för att jag vill. Jag vill visa uppskattning. Jag är tacksam för att de delar med sig av sitt liv och så att jag kan bilda mig, bli än mer ödmjuk och få fler referenspunkter att förhålla mig till.

155cm-g3171412_red

Hur jag ska förhålla mig till mitt privilegierade liv som skandinav som älskar att resa och dessutom vill få inblick i hur olika människor lever är bara en av många frågor jag funderar mycket på. Så mycket att jag driver resebloggen 155cm.se som handlar om att resa medvetet. Alltså att reflektera och ta medvetna beslut även om det innebär att jag utnyttja en ursprungsbefolknings situation för mitt eget nöje.

Vi tar alla de beslut vi själv tycker är bäst och det är helt okej, bara vi är medvetna om effekterna.

Här kan du läsa hela inlägget.


Tack, Linda! Jag vill också rekommendera hennes inlägg med 24 julklappstips på medvetna julklappar – där kan ni låta er inspireras!

FÖLJ:

5 svar

  1. Så sant skrivet. Att bli inbjuden till urufolket och visa respekt med uppskattning borde vara en självklarhet. De gäller att överleva och det kan kosta på. Får hoppas att övervägande av besökarna beter sig som du!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.