Jennifer sandström

Lucka 7: Att fira jul när man bor utomlands

24 travel stories fira jul när man bor utomlands

Bakom lucka 7 hittar vi tjejen som lever lite av ett drömliv i Frankrike. Sandra är modedesigner och bor och jobbar i Paris inom modebranschen. Hon delar idag med sig av sina tankar kring det här med att fira jul när man bor utomlands.


Hej fina läsare! Jag heter Sandra och jag bloggar vanligtvis på sandranicole.se. Idag är det min tur att berätta om ett reseminne i juletid och jag säger det direkt – jag älskar julen. Jag tänkte använda ett beprövat julgrepp och berätta om de jular som varit, om den jul som är och de jular som komma skall (någon som blir sugen på att se Mupparnas julsaga nu?!):

Jularna som var

Eftersom jag älskar julen firar jag den helst hemma, med familjens tjocka disneygran, röda dukar i varje rum och massvis med adventsljusstakar. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att resa till ett varmt land över jul, ja helst inte resa bort alls alltså. Vi gjorde det en gång med familjen när jag var 18 år gammal. Vi reste tvärs över atlanten till Kanada för att fira jul med vår släkt där – och även om de hade massa snö, tomteparad och blinkande julgranar så kändes det inte som en riktig jul. Julen består ju av så många traditioner och minnen (som ibland kan te sig lite banala för jo, jag älskar julen men jag orkar faktiskt inte se Ferdinand sticka sig på biet en gång till) och utan dem blir det ju bara en vanlig vardag.

sandranicole-p1140820

Julen som är

Nu bor jag dock utomlands permanent och har börjat få göra egna traditioner. I år är andra julen som jag kommer att bo i Paris och i år kommer jag till och med att jobba på självaste julafton – hemska tanke! Men så kan det gå när man befinner sig i ett annat land som inte firar på samma dag som Sverige. Som tur är hinner jag med ett flyg hem till Sverige på kvällen den 24:e och får fira en sen julafton med min kille och hans familj i Göteborg. Och vi har bestämt oss för att ösa på ordentligt med julstämning här i vår lilla lägenhet för att inte gå miste om några julkänslor. I lägenheten sprids just nu en ljuvlig doft av hyacint, kaneldoftljus och granbarr från vår lilla minigran vi köpte hos blomsterhandeln längre ner på gatan. Att tillsammans köpa vår första gran var ett väldigt fint ögonblick jag kommer att minnas länge.

sandranicole-image1

sandranicole-p1140704

Jularna som komma skall

Nästa år, och i framtiden, hoppas jag kunna ha ett så pass flexibelt jobb att jag kan ta en vecka eller två ledigt över jul och åka hem för att mysa med familjen.

Det blir så tydligt när man bor utomlands att det är väldigt viktigt att få umgås med sina nära och kära, speciellt på julen. Kom ihåg det och se till att krama dina nära en extra gång i jul!


Visst är julen en bra tid för att passa på att åka hem till nära och kära när man bor utomlands. Efter två jular i Finland kommer jag faktiskt äntligen att få fira jul i Sverige igen, hemma hos mamma i Göteborg.

FÖLJ:

3 svar

  1. Uppskattningen till högtider och familj överlag blir väldigt hög när man bor utomlands.

    Tips till Sandra och andra läsare som bor i Paris så har Svenska Kyrkan Luciakonsert varje år. Brukar vara riktigt poppis så biljetterna ska nog köpas i god tid :)

  2. Jag vill också helst fira min jul hemma. Har firat en i Australien och det var en utav de värsta dagarna i mitt liv trots att jag var där med min bästa vän som jag känt hela livet. Nyår däremot firar jag mer än gärna på annan ort.

  3. Kommer också satsa på “riktig” gran i år efter några års uppehåll. Tack för inspirationen från dagens inlägg och även från din bloggsida. Har annars erfarenhet från en jul på Kanarieöarna och en i Gambia, som tonåring med familjen. Minns bara att det var helt ok med långbord och överraskande julklappar. Att få vara i värmen, solen och bada i havet samt uppleva allt nytt som det innebar, att vara i ett annat land, betydde nog mer än själva julen, då. Men under 80-talet har det också hunnits med några julfirandet utomlands, Kanarieöarna. Har även erfarenhet från en Jul i Indien men den kan Jennifer själv berätta mer om vid tillfälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.