Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Lucka 6: Fräscha primörer och en naken finne

24 travel stories estnisk julsaga

Det har blivit dags för adventskalenderns 6:e lucka som gästas av resebloggen Äntligen vilse. Katarina heter kvinnan bakom bloggen och förutom hennes härlig reseberättelser är hon väldigt omtyckt för sina magiska bilder. Följ med på resan till Tallinn och läs berättelsen om mötet med den nakna finska mannen.


De bästa resorna är de resorna man genomför med nära vänner. Att få dela resan med någon är dubbel glädje. Så när jag fick möjligheten att ta en tur till Tallinn i samarbete med visitTallinn tog jag med mig en gammal barndomsvän, en vän som jag gjorde några av mina allra första resor med. Resan skulle visa sig bli ett annorlunda äventyr som i slutändan handlade mer om bara en stad, det kom att bli en historia om gamla vänner från universitetet, ubåtar, fräscha primörer och en naken finne.

jul i Tallinn

Min barndomsvän Linda, på väg till båten MS Romantika, Värtahamnen Stockholm

Mina barndomsresor

Mina barndomsresor har gått till diverse länder som Portugal, Grekland och Spanien med föräldrarna. Med Linda har jag rest till Tyskland, Polen, Kanarieöarna och Bulgarien som tonåring.

Linda och jag har erfarit skräniga vodkafulla män på ett nattåg genom Polen och skräckfyllt upplevt Sunny Beach tillsammans. Tagit den där tequila-snapsen för mycket och gud bevars mig motvilligt sett män genomföra någon slags dans och stripp-show kombinerat till James Bond tema. Tro mig när jag säger det om du ser en man på en plansch som liknar något taget ur en James Bond film, gå åt andra hållet.

Lindas dåliga lokalsinne har följt oss genom våra resor och ofta spelat henne ett spratt. När hon på cykel försökt att leta sig fram på Tysklands gator, helt övertygad om att hennes värdfamiljs son tagit olika vägar till skolan varje dag bara för att göra henne förvirrad. Enligt Linda ett verk av någon annan men vi som känner henne vet, lika gärna kan vara ett verk av hennes dåliga lokalsinne.

Äventyret tycks vara oändligt.

Tallinn jul

Vajande hår i vinden på väg ut ur Stockholms skärgård.

En weekend till Tallinn

Den senaste resan, en weekend på två dagar och tre nätter skulle visa sig att bli ett annorlunda äventyr som i slutändan handlade mer om bara en stad, det kom att bli en historia om gamla vänner från universitetet, ubåtar, fräscha primörer och en naken finne. En saga svår att sammanfatta på några rader men som kom att etsa sig fast i minnet på både mig och min barndomsvän.

Just Tallinn är ett ställe jag aldrig tidigare besökt. Sent på fredagkvällen den där helgen i oktober hoppade jag och Linda på båten i Stockhom för att åka två dagar till Tallinn i samarbete med VisitTallinn. Med en extra biljett var det självklara valet att ta med en barndomskamrat och så lagom blev det att Linda ändå skulle till att besöka mig samma helg. Dags för nya minnen, tänkte jag.

En kryssning är alltid en kryssning men man ska inte underskatta allt roligt som kan hända på dem. Ångande bastu, god mat och underhållande underhållning tillsammans med ett oväntat möte speglade vår kryssning.

barndomsvänner

Det är bara med barndomsvänner man skrattar åt en tavla på en hotellvägg. För var den verkligen så rolig?

En naken finne

Väl framme i Tallinn kliver vi in på Tallink Spa och Konferens och visst är det ett SPA-hotell. Med öppen pool bakom receptionen som inkluderar en bar nersänkt i poolen kan vi inte mer än längta till första chans att få hoppa i baddräkten och ner i vattnet.

Glada i hågen efter lunch på goda Komet byter om på hotellrummet och beger oss ner. Det visar sig snart att vi måste registrera våra kort på vägen så vi knallar tillbaka till hotellrummet för att hämta dem. Andra gången gilt är vi tillbaka och står snällt i kö i receptionen varpå en man kommer ut från männens omklädningsrum. Spritt språngande! Generad petar jag Linda i sidan som formligen tappar hakan. Mannen, som snart visar sig vara finne, verkar dock upptäcka misstaget, till vår glädje och beger sig tillbaka till omklädningsrummet.

gräddig pasta

Gräddig pasta med massor av smarrig hårdost och härliga primörer på restaurang Komet.

Tror vi ja.

Istället för att återvända går mannen in i omklädningsrummet, hämtar en stol, kommer tillbaka och sätter upp dörren till omklädningsrummet med stolen, fortfarande naken, innan han helt ogenerat promenerar fram till receptionen och ställer sig snällt och väntar på receptionisten.

Varför, är svårt att förklara, men kanske spelar den mängd alkohol finnar är kända för att konsumera en roll, eller kanske kändes det bara bra. En sak vet både jag och Linda. Det är inte troligt att vi någonsin glömmer denna resa, tack vare, en naken finne.

/ Katarina

Tallinn

Blickar ut över Tallinn.


Vilken fin vänskap! Jag har själv besökt Tallinn över en dag när jag följde med Mumin till Helsingfors första gången den där sommaren för ett par år sen.

Och vilket lustigt möte och passande med en finländare såhär på Finlands självständighets dag – grattis Finland! Undra om Finnair bjuder på bubbel under min flygning?  De gjorde det enligt min far 1996 i alla fall.

FÖLJ:

16 svar

    1. haha ja. om jag hade vågat att fota den nakna finnen då hade jag lätt använt bilden allså! Men, jag stod mest där paralyserad. Måste erkänna att jag inte finner mig i sådana situationer, alls. Och inte hade jag kameran heller..

      1. Haha jag förstår dig Katarina, nu kan jag tänka mig att du är mer van att plocka upp kameran i tid och otid (som man säkert tvingas bli för att ta de bästa bilderna??) – men i vissa stunder är det nog inte riktigt läge ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.