Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Lucka 4: Jul-roadtrip i Spaniens vindistrikt

24 travel stories jul i Spanien

Lucka nummer 4 gästas av frilansskribenten och resebloggaren Sanna Rosell. Sanna tar oss med på en liten resa till Spanien, på vägar som jag själv passerade en sommar under en roadtrip där vi besökte de norra delarna Bilbao och San Sebastian innan vi fortsatte ner till Madrid.


Spirande slott, söta spädgrisar och sagor utan slut

Det var en gång en familj som firade jul på hjul. Familjen bilade backe upp och backe ner hela julen lång. De reste i ett land, inte långt bort, men långt nog för att utomlandspirret killar i magen. Familjen la den bullrande huvudstaden bakom sig och följde de spanska landsvägarna. De lämnade trafikkaos och avgasdimma för vintervilande vinrankor och frostnupna rapsfält.

roadtrip Spanien

Familjen körde norrut, där de kalla nätterna lämnat isrosor på fönstren och fick byborna att dra sjalarna tätt omkring sina kroppar. De passerade byar med sagonamn, som Aranda de Duero, Santo Domingo och Pineda de la Sierra. De lät fantasin skena och skymtade sägnernas Don Quijote, med sin lans och blänkande rustning, på stäppen La Mancha.

Familjen stannade i Segovia, en stad känd för sagoslottet som gett Disneyloggan dess form med sina spiror och spiraler. Det var självaste julafton och enligt spansk tradition ska inget annat än spädgris och söta kringlor ätas. Sagt och gjort, en späd julmåltid senare, kände familjen sig trindare än själva grisen.

Segovia Spanien

Bilresan fortsatte med sikte på de snötäckta bergen. Familjen körde mil efter mil till området med samma namn som landets kända viner – La Rioja. Lycka kan inte köpas för pengar, men den kan sannerligen tappas på flaska, gnolade familjen när de lämnade en av alla vingårdar som de hittat bland bergsbyarna.

Snipp, snapp, snut, så var sagan slut – för den här gången. För även om sagan var slut, var inte roadtrippen det. Fortsättningen kan du läsa här… 


FÖLJ:

5 svar

  1. Tack Jennifer! Skoj att vara med i din påhittiga julkalender! Just nu singlar snöflingorna ner här i Örebro, julstämningen är på gång och glöggen står och puttrar på spisen. Önskar dig en fin andra advent!

    1. Tack själv Sanna! Hoppas julstämningen fortfarande ligger kvar över Örebro. Här i Göteborg är det några plusgrader och isande vind, med planerat regn för julafton – men vad gör väl det när man får fira med nära och kära? ;)

  2. Tänker, spännande tema till kommande tv julkalender, varvat med historia, verklighet och lite fantasi. Tänker också hur mer spännande Slott kan bli när historien lyfts fram som du skriver och beskriver. Har själv inte, direkt, haft något intresse av att besöka dessa märkliga vackra byggnader men efter besöket hos Tjolöholms slottet och nu efter din berättelse blir det ändring, tänker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.