Lucka 3: Utlandsjular i en annan tappning

24 travel stories jul utomlands

I 3:e luckan hittar vi Annika som ligger bakom bloggen Resfredag och hon delar med sig av en berättelse som kanske lyckas så ett litet frö hos några av oss? Förutom resebloggen är hon också med och driver en podd på samma tema: Att resa-podden.


Jag är en juljunkie – har alltid varit och kommer alltid att vara. I samma sekund som vi packade upp flyttkartongerna med julpynt hemma i föräldrahemmet började min bästa tid på hela året. Tända adventsljusstakar, hemmagjorda garntomtar, prasslet av julklappspapper och doften av nybakade lussekatter. För mig är traditioner viktiga. Men. För det finns ett men! Jag tror också att traditioner mår bra av att ändra mönster, modifieras och utvidgas. Att få blanda svenska jular med utländska influenser ger mig det bästa av alla världar, bokstavligt talat.

jul utomlands

När jag fick frågan av Jennifer om att skriva ett inlägg till hennes julkalender började jag genast fundera på vilken av mina utlandsjular jag skulle skriva om. Costa Rica, Australien, Thailand – eller kanske Skottland? Idag bjuder jag dock på begreppet ”utlandsjular” i en annan tappning.

julmarknad Tyskland

Har du någon gång tänkt tanken på att bjuda hem en person som inte kommer från Sverige över julen? En person som kanske kan få dina traditioner att ändra mönster, modifieras och utvidgas? Jag är uppvuxen i ett hem där det var mer regel än undantag att bjuda hem personer från någon annan kultur än vår egen under julhelgerna. Kanske är just det orsaken till min nyfikenhet på att själv ge mig ut i världen och uppleva alla de där spännande platserna jag fick höra talas om under jularna när jag växte upp? Jag är tacksam över att min mamma gång på gång ställde frågan och hoppas att fler vågar göra detsamma. Vill du/ni komma hem till vår familj och fira jul i år?

tysk julmarknad

De magiska julbilderna är tagna av Annika, från en julmarknad i Nürnberg i förra helgen.


En jättefin idé och tanke, tack! Har du haft någon utländsk på besök hemma hos dig i Sverige över en jul – eller är det du som bjuder in en utlandsbekant redan nästa jul?

Följ:
0
Jennifer Sandström
Jennifer Sandström

Jag hjälper jag dig öka din trafik med SEO. I bloggen får du läsa om marknadsföring, företagande, foto, skrivande, böcker och resor. Gällivare är min hemstad/favoritplats, bor i Helsingfors pga kärleken.

12 Kommentarer

 1. Mami dear
  3 december, 2016 / 11:00

  Ja hur svårt kan det vara att bjuda in utländska? Har själv funderat på varför en del är låsta vid att julafton är ”släktens” dag! Att resa och ’våga” möta andra kulturer är befriande. Tack för tänkvärt inlägg.?

  • jennifer
   Författare
   22 december, 2016 / 08:00

   Eller hur mamma! Vem ska du bjuda in nästa år??

 2. 3 december, 2016 / 13:14

  Fint och eftertänksamt inlägg. Har själv inte bjudit hem någon okänd men däremot firat jul utomlands. Efter att jag bröt upp mitt strikta julfirande för ett par-tre år sedan har insett att julen är mer än att bara se Kalle Anka och äta hutlösa mängder mat. Det var en bra väckarklocka.

  • jennifer
   Författare
   22 december, 2016 / 08:01

   Bra poäng… Jag har själv glömt bort Kalle Anka efter 3 jular i annat land nu, så nu måste jag ta ikapp här på lördag och även visa min finska pojkvän hur vi firar jul i Sverige ;)

 3. 3 december, 2016 / 20:29

  Det här är jag så dålig på, att bjuda in folk på jul, hoppas jag får möjlighet att vidga mina vyer och våga bjuda in. Inspirerande!

  • jennifer
   Författare
   22 december, 2016 / 08:02

   Jaa, sen får man hoppas att den man bjuder in vill/vågar tacka ja och inte känner sig bunden till sina traditioner där hemma! :)

 4. 4 december, 2016 / 11:50

  Tack för att jag fick vara med i din adventskalender – så himla fin idé att köra travel stories!

  • jennifer
   Författare
   22 december, 2016 / 08:02

   Tack själv du för ett så bra inlägg! <3

 5. 6 december, 2016 / 22:30

  Så fina och kloka tankar, Annika! Det är ju precis det här som julen handlar om egentligen. Tack för att du inspirerar till goda gärningar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Looking for Something?