Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Lucka 23: Ett annorlunda julfirande på Koh Lanta

24 travel stories jul på Koh Lanta

Lucka nummer 23 i adventskalendern och vi ska än en gång bege oss till Thailand. Det har blivit ett omtyckt resmål för svenskar och julfiranden, och när vi läser den här reseberättelsen med tillhörande bilder är det inte svårt att förstå varför. Det är Alexander som berättar, som vanligtvis är heltidsresenär och känd i resebloggsvärlden som Swedish Nomad – varsågoda!


Har du någonsin drömt om att fira jul i solen i takt med havets brus och svajande palmer?

Det var precis det som jag och min flickvän Christine gjorde förra året när vi backpackade i Sydostasien. Till skillnad från andra flydde vi dock inte det traditionella julfirandet (bara kylan). Båda älskar julen och även om vi älskar stränder och sol, så är det något alldeles särskilt med att fira jul hemma i Sverige, med all den goda maten, Kalle Anka, snö och allt som hör därtill.

Men så blev det inte, och det var heller ingen som hängde läpp när vi vaknade upp på julafton. På schemat stod nämligen ett annorlunda julfirande. Dagen började med julmusik, mopedhyrning och sol och bad på de finaste stränderna. Efter det så var det så klart dags för en smarrig kokosnötsdrink och Pad Thai.

fira-jul-utomlands

Koh Lanta är förövrigt en ö i södra Thailand och en ständigt återkommande favorit bland svenskar. Detta märks inte minst genom alla restauranger som serverar svensk mat och att man hör svenska lite titt som tätt.

Det var faktiskt därför som vi valde att vara just här på julafton. Eftersom att vi var sugna på svensk julmat. Men det fanns ett litet dilemma. Ett svenskt julbord kostade omkring 500-600 kronor per person. Hemma i Sverige är det väl inget särskilt att betala, men i Thailand kan man få en god maträtt för så lite som 5-10 kronor. Som backpacker på budget kan man dessutom göra mycket annat för pengarna. Ett stort beslut som funderades på samtidigt som vi avnjöt en iskall Chang på stranden.

Skulle vi välja svensk julmat eller inte?

jul Koh Lanta

Ett par dagar innan hittade vi en mysig grekisk restaurang, precis på stranden med utsikt över havet och solnedgången. Om det är någon annan mat som jag älskar förutom julmat är det grekisk mat, närmare bestämt gyros och tzatsiki.

Efter två Chang var valet egentligen inte särskilt svårt längre. Efter en härlig dag med underbara stränder, mopedåkning, julmusik, kokosnötsdrinkar, Chang, palmer, vit sand och kristallklart vatten var det äntligen dags för vår julmiddag.

En stor gyros med tzatsiki kostade ungefär 40 kronor, så självklart gick vi tillbaka till den mysiga strandrestaurangen. Efter en god måltid och vin (man måste ju lyxa till det lite grann på julafton) så började solen att gå ner. Och vilken solnedgång, magiskt vacker! Det var bara till att njuta. Visserligen fick vi inte äta svensk julmat, men vad gör det när man haft en alldeles underbar dag i paradiset tillsammans med den man älskar. För det är ju faktiskt det som julen handlar om, att spendera tid med sina nära och kära.

solnedgang-koh-lanta

När solen gått ner traskade vi sakta hemåt längs stranden som lystes upp av alla restauranger. Väl hemma på hotellet avslutade vi kvällen med svenskt lösgodis och julfilmen Grinchen.

Just då och där var detta en perfekt julafton och med det sagt vill jag önska alla en riktigt god jul. Glöm heller inte bort vad julen faktiskt handlar om och ta hand om er.

Må väl och var inte rädda för att prova ett annorlunda julfirande!


Visst är Alexanders bilder alldeles förtrollande? Även om Thailand är extremt turistigt så är det otroligt vackert – och för den som vill ha det exotiska klimatet men fortfarande njuta lite av den svenska julen låter detta som en ganska bra deal, eller hur? Jag skulle nog dock också valt bort det där julbordet för flera hundra kronor…

FÖLJ:

2 svar

  1. Jag skulle också valt bort “svenska” julbordet men samtidigt himla nyfiken på hur “svenskt” var det? Ja, håller med, var inte rädd för att fira annorlunda jul eller annat som är annorlunda. God Jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.