Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Lucka 15: Jul i Thailand, mer än bara “sällskapsresan”

24 travel stories jul i Thailand

Bakom lucka 15 hittar vi Towe som driver resebloggen Come fly with me och även är en av grundarna till Svenska Resebloggar. Towe reser gärna till Thailand och idag ska vi få höra om de jular hon firat där. Kanske behöver inte en jul i Thailand vara exakt som sällskapsresan…


Jag har firat jul i Thailand fyra gånger. På mycket olika sätt.

Många tänker nog på sällskapsresan när man säger att man ska fira jul i Thailand, det vill säga julgran i poolen, importerade köttbullar och långbord av svenskar som dricker snaps. Mina julupplevelser ser helt annorlunda ut.

Det är märkligt att fira jul i ett land där invånarna själva inte firar jul men som går all in på juldekorationer. Thailand är ett buddhistisk land men det hindrar ingen från att pynta varuhus, gator, hus och restauranger med lampor i alla färger, blinkande granar, stora tomtar och det spelas julmusik i varje hörn. Här gäller inte less is more och jag älskar det! Det har inget med jul, Jesus eller Advent att göra utan de gör det för att det är fint och man blir glad utav det.

comeflywithme-bangkokjul

Vår första jul i Thailand kan vara den mest bisarra. Vi tog bussen från Chiang Mai till Chiang Rai där vi checkade in på ett utav Thailands märkligaste hotell, nämligen Red Rose. Det är ett temahotell där varje rum har ett unikt tema, de flesta rum är helt utan fönster. Star Wars-rum, prinsessrum, djungelrum i två plan med lianer och thaiboxningsrum. Man kan tänka sig att detta är ett paradis för barn men det är liksom ingen resort eller familjehotell. Hotellet ligger precis vid vägen och det finns inget omkring. Ingen pool, ingen lekplats, ingen restaurang – inget.

Hit åker vuxna personer för att ha semester och skoja till det. Jag vet inte hur många hoppkort och selfies det togs men kameror smattrade dygnet runt. Vi bodde i ett godisrum där allt såg ut som godis, till och med sängen och TV:n var formade som en karameller. På kvällen cyklade vi in till Chiang Rai, det var fullkomligt dött, vi cyklade tillbaka igen för att äta på den lokala marknaden och så hade ännu en julafton passerat.

comeflywithme-jul-i-thailand

Ett år firade vi jul på Koh Phayam som är en liten ö utanför Ranong. På julafton hyrde vi en moppe och åkte runt ön och sedan grillade vi fisk över öppen eld på stranden.

En annan jul firade vi på Koh Samet med vår 1-åring och vänner. Det blev några julklappar, skypesamtal hem till Sverige och grillbuffé på stranden framåt kvällen. Julfirande i Bangkok har det också blivit då med finrestaurang, drinkar nära himlen med vänner som också valde att stanna i storstaden.

comeflywithme-kohpayam

comeflywithme-samet1

När vi firar jul utomlands lämnar vi julen hemma. Vi tar inte med oss köttbullar, paket eller gran utan vi reser bort från julen och till något annat.

Stress, press och skinka vinkar vi hej då till på Arlanda och istället njuter vi en ny kultur, nya smaker, nya äventyr och man glömmer ganska snabbt det där med julen när man befinner sig på en kritvit strand, ett godisformat hotellrum eller i en stad som aldrig sover.

Läs även gärna det här inlägget om varför vi återvänder till Thailand igen och igen.


Jag kan verkligen förstå att folk åker till Thailand, det är otroligt vackert och lätt att ta sig dit. Jag själv har “bara” varit i Krabi för många år sedan och även om Thailand inte står högst upp på min reselista just nu så skulle jag inte tacka nej till en resa dit.

FÖLJ:

11 svar

    1. Tack så mycket Ika, vad kul!! Och jag vet… Kommer stå med så många platser på reselistan inför 2017 ;)

  1. När jag inte hade barn i huset så åkte jag alltid och firade med familjen i andra änden av Sverige. Julstämning, paket och julmat – hela grejen. Nu, sedan jag fått “barn på köpet”, har jag insett att det där med jul egentligen är ganska… tradigt? För julen handlar plötsligt inte om att träffa familj och vänner utan om att det ska vara julklappsutdelning och that’s it. Jag har nästan helt tappat julkänslan och jag kan bli ganska trött på “ha:andet” när man redan har allt (bara grejen att barnen har svårt att komma på vad de önskar sig måste väl vara ett tydligt tecken på det?).

    Faktum är att jag just nu mest längtar efter en så julfri jul som bara går och minns förra årets firande utomlands med gott samvete. Repris på det får det dock bli först nästa år, när vi har en barnfri jul igen.

    Jag vill alltså inte låta bitter eller så utan jag är mer inne på att tänka på andra värden, som gått upp för mig bara de senaste åren. Förstår dock att barn inte riktigt har det tänket, och det kan jag så klart inte begära heller. Jag hade ju själv knappast de tankarna i deras ålder.

    1. Jag kan förstå lite vad du menar… Inte helt med tanke på att jag inte riktigt firat jul med småbarn som är galna efter julklapparna. Det kommer bli en utmaning den dagen det eventuellt blir dags, haha. Att liksom försöka införa några sorts traditioner där fokus inte ligger på konsumtionshets ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.