Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Lucka 14: Jul på franska

24 travel stories jul på franska

Låt oss öppna lucka 14 där en reseberättelse om en jul på franska gömmer sig. Det är Christine's Stories som delar med sig av den, hon har nämligen tidigare bott i Paris och upplevt Frankrike på nära håll. För bara några veckor sedan gav hon sig dock iväg till Sydafrika och Kapstaden för nya äventyr.


Julen 2010. Första året i mitt 25-åriga liv jag inte skulle fira denna högtid på svensk mark. Faktum var att jag varken skulle se på Kalle Ankas jul klockan tre eller sjunga snapsvisor. Jag hade några månader tidigare flyttat tillbaka till Sverige efter ett år i Frankrike, men problemet var att jag under det året lyckades bli kär i en fransman. Att endast träffas var fjärde till var sjätte vecka tärde på förhållandet så jag bestämde mig för att ta vara på jullovet från studierna, tillbringa tre veckor i Paris och således fira jul på franskt vis.

jul i Paris

Avenue des Champs Elysées i december med vackra dekorationer och ljusbeklädda träd.

Mina dåvarande svärföräldrar var otroligt generösa och såg verkligen fram emot att introducera sina franska traditioner och seder för mig. Den 24:e är en vanlig arbetsdag för de flesta fransmän. Däremot så äter de ofta en middag på kvällen och enligt gammal tradition så går man sedan på midnattsmässa. Dagen efter samlas hela familjen för en jullunch. Det serveras bland annat ostron, ost, roti de canard (eller kalkon), choklad, fois gras m.m. Självklart dricks det champagne och vin till maten.

fransk julmat

Fyra-fem timmar senare avslutas lunchen och många av den yngre generationen åker vidare för att spendera kvällen tillsammans med vänner.

fransk jul

Ingen julklappsutdelning kring granen och tomten lyste med sin frånvaro, men jag blev inte mindre bortskämd för det.

Även om jag föredrar de svenska jultraditionerna så värderar jag att ha fått uppleva en högtid från ett annat perspektiv. Det är inte mycket som slår mammas julskinka, men däremot känns champagne lite lyxigare än O.P Andersson Aquavit.

Läs gärna:

Julen i Paris 2010
Paris Winter Tips


En fransk kärlek och en jul i Paris – låter så otroligt romantiskt. Och att få fira jul på så nära håll hemma hos locals i ett annat land är en värdefull upplevelse bara det. Ser fram emot att få följa Christines blogg och läsa om hennes jul i år, på någon strand längs Syfadrikas östkust.

FÖLJ:

4 svar

  1. Vilken jullunch – “Ostron, ost, roti de canard (eller kalkon), choklad, fois gras m.m. Självklart dricks det champagne och vin till maten.”
    Låter som ett helt fantastiskt och perfekt julbord, för min del. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.