Jennifer sandström

Lucka 12: Hur säljer man in en jul på Bali till barnen?

24 travel stories jul i Bali

I dagens lucka träffar vi resefantasten och bloggaren Lisa som dessutom är trebarnsmamma och aldrig låtit småbarnen vara ett hinder för resorna. De förbereder sig just nu för en jul på Bali, ett resmål som dock inte hela familjen var lika övertygade om.


Jag heter Lisa, driver resebloggen Livet från den ljusa sidan – som är en personlig reseblogg om resor och aktiva dagar med guldkant, och rese-podcasten Att resa-podden (om att uppleva världen) ihop med Resfredag/Annika (som gästade lucka 3 i adventskalendern, reds. anm.). Hos mig hänger man om man gillar öppet och ärligt, en blandning av personligt och resigt – och ett aktivt liv liksom dito resor, gärna med lite guldkant med god mat, vin och annan vardagslyx.

Lisa Livet från den ljusa sidan

Att planera en julresa till Bali, med familjen

”Nej!” säger mina barn bestämt – de två som är 6 och 8, för hon som är 12 månader har inte talet ännu – ”Vi vill inte vara borta på julafton!”.

De är rädda att vår resa till Bali ska innebära färre julklappar, och jag förstår dem men samtidigt förstår jag inte helt hur de tänker. Vi har aldrig öst julklappar över dem, och vad gäller både jularna som livet i stort så försöker vi låta dem förstå att det finns annat i livet än saker som är viktigt. Det kan bli svårt att sälja in kanske, för det är inte utan att jag själv ofta faller i ”vill ha”-träsket och inte kompromissar med varken boende eller skidutrustningen – men innerst inne är jag övertygad och jag vill så förbannat gärna att de ska förstå. Livet går inte ut på saker, eller julklappar eller ens en stämning som förknippas med hemma på julafton – för livet går ut på att vara med de man tycker om.

ökentur Dubai

Bild från en ökentur i Dubai.

Jag tänker ofta på att tid är det som är allra mest bristvara i mitt liv, liksom hos de flesta människor som jag har i min omgivning. Jag försöker hinna prata, landa, umgås, vara närvarande – vilket inte är så lätt i en tillvaro som snurrar fort. Det är där resorna fyller ett stort syfte för mig. Jag älskar att uppleva nya ställen och kulturer, och kan inte sluta längta efter ställen jag aldrig varit till såväl som att få återuppleva ställen jag varit till och fastnat för – men äventyret i all ära så är det tiden jag vill åt allra mest.

Så jag svarar dem ärligt och uppriktigt, med det som jag längtar efter allra mest. ”Det är inte ett dugg synd om er! Ni får kanske färre klappar, men ni får tiden. Och den är allt.”

Vi ger varandra tiden – och det är det bästa de kan få. Det bästa vi kan få och ge dem och oss själva – jag, min man och våra barn.

Resa till Jordanien

Lisa-resa till Jordanien

Bilder från en resa i Jordanien.

Att ge barnen – och mig själv – en längre resa är det lyxigaste jag kan tänka mig. Som reseälskare ser jag så oändligt mycket fram emot att uppleva fantastiska risfält, vidsträckta stränder, färgglada fiskar och korallrev, dånande vattenfall, mäktiga tempel, häftiga surfvågor, lugnande yogaklasser, fräsch ekologisk mat, vajande palmer, vänliga människor, en ny kultur, vacker natur och sand mellan tårna – men allra mest ser jag fram emot att ha tid med de jag tycker allra mest om. Det där som livet går ut på.

Om några dagar drar vi till Bali i 3,5 veckor, och i planen ligger sex olika ställen att bo på och upptäcka. Kommande resor under första halvan av 2017 består i allt från kompissemester i Kapstaden till familjeskidåkning i svenska fjäll, en parweekend i New York och helger i Dalarna och hemma i Stockholmsförorten.

Välkommen till min reseblogg för att läsa om allt! Och missa inte podden för ännu mer reseinspiration; Att resa-podden.

livetfrandenljusasidan-kullaberg


Det är inte svårt att känna Lisas energi och livsglädje genom hennes ord. Jag tror inte heller barnen kommer ångra sig när de väl är där i värmen, på en sandstrand, även om det är på självaste julafton – och jag ser fram emot att följa familjens resa på bloggen!

FÖLJ:

6 svar

  1. Det där med julklappar är knepigt för samtidigt som det är oundvikligt att det blir en centerpunkt i ett i-land så finns det så mycket annat som är viktigt. Som att vara tillsammans. När barnen är så små så tror jag inte att de ser det på samma sätt som om de vore äldre. För ett litet barn innebär ju julen just allt som hör till. Julklappar, Kalle Ankas Jul, snö, julmust etc etc. De kommer säkert uppskatta det när de inser att många barn i Sverige aldrig skulle kunna åka på semester till andra sidan jordklotet över julen :) Säger som Jennifer, att det ska bli kul att följa med på resan!

    1. Vi har firat jul utomlands flera gånger tidigare, men de har aldrig reagerat så starkt innan – men det är väl en åldersgrej. Okej som mindre, jobbigt just nu och så större förståelse sedan när de blir äldre. Jag har försökt få kläm på vad det är de egentligen vill “särk”a, så att vi ska kunna göra så bra som möjligt när vi är borta – men det är ärligt talat inte så mycket substans. Mysfaktorn rent allmänt, tror jag (utöver julklapparna och tomten). Den ska vi nog kunna fixa! Och ja.. julklappar är med. Fina sådana dessutom.
      Alltså. De är så jäkla privilegierade, våra ungar. Att få dem att förstå det kan vara min absolut viktigaste uppgift som förälder, så att jag kan uppfostra sköna små världsmedborgare istället för bortskämda kids. Och då menar jag inte just för att de kan åka bort under jul – utan i livet i stort.

      Härligt att du vill följa med på vår resa i bloggen! :)

  2. Att som liten få upptäcka “andra” nya världar och framför allt få ögon och öron för andra språk och kulturer kommer de små en vacker dag förstå hur privilegierade de var med sådana föräldrar. Undrar just om Tomten hittar till Bali? Det blir spännande att följa! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.