Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Lucka 13: Lucia på en liten ö i Indonesien

24 travel stories 13 Lucia

13:e luckan, Lucia och vi ska få drömma oss iväg till magiska öar. Idag får vi följa med Patrik från resesajten Ett annat liv (en sajt han startade när han sålde allt för att ge sig iväg med målet att resa resten av livet) på en speciell Luciamorgon på en liten ö någonstans mellan Stilla havet och Indiska oceanen.


Jag vaknar av det orangea ljuset som fyller hela himlen. Klockan är strax efter 05. Det är Lucia-morgon och solen är på väg upp. Det häftiga ljuset på himlavalvet känns bättre än alla Luciatåg och lussekatter i hela världen.

Jag ligger på en tunn madrass med en filt över mig på en liten träbåt. Vi befinner oss mitt ute på havet långt österut i Indonesien. Vi är tolv äventyrslystna turister som alla bokat in oss på en fyra dagar lång båttur till Komodo och vårt mål är att se Komodovaranerna.

Båtens motor puttrar mysigt bak i aktern och i fören slås vattnet undan så skummet yr. Jag klättrar ner från sovloftet via den smala stegen och gör italienaren Pepe sällskap. Han står redan i fören och blickar ut mot horisonten.

komodo

När solen börjar komma upp över öarna i horisonten börjar flera av de andra vakna till. De kommer ner på däck för att tappa upp hett vatten från behållaren och blanda sitt pulverkaffe.
Breakfast is ready, säger vår guide som heter Wadi.

Han vecklar ut ett blått, tunt tyg och lägger det på golvet. Sedan försvinner han iväg bak i aktern för att hämta de nygräddade bananpannkakorna. Han ställer också fram ett stort fat med färsk ananas som tar slut direkt. Att sjön suger – det stämmer.

När frukosten är uppäten stänger kaptenen av motorn och en av besättningsmännen kastar ankar. Vi har lagt till utanför en liten ö med ett bra rev för snorkling. Korallerna är stora, färgrika och har antagit de mest säregna former. En svärdfisk simmar nära ytan och tittar misstänksamt mot mig innan den med en kvick rörelse försvinner bort.

komodo1

komodo2

Jag vänder om och simmar på rygg, tittar upp på himlen och tänker att det här är den bästa Luciamorgon jag någonsin haft.

Här kan du fortsätta läsa hela historien om Komodo och mötet med varanerna.


Ja, vilken Lucia alltså. Drömmer mig gärna bort till en sådan plats och upplevelse just nu samtidigt som jag kämpar med att finna julkänslan här hemma i Finland.

FÖLJ:

5 svar

  1. Låter som en spännande plats. Lucia föredrar jag dock att fira hemma, med lussebulle och lucia morgon. Dock blev det inte så iår så det får bli ikväll.

    1. Visst är Lucia här hemma mysigt, jag har inte varit till ett lucia-tåg på ett par år nu och saknar det, det är så himla bra julstämning!!

  2. Låter helt underbart. Ska ta med mig detta när jag om drygt en månad får chansen att uppleva något liknande. Blev inte heller någon morgonlucia, tar det i kväll, förhoppningsvis. :)

  3. Så vackert och underbart det låter. Jag var själv där för något år sedan, så kan verkligen känna havet, doften, naturen och ivern inombords över vad som väntar. Och det var verkligen något visst att se världens största nu levande ödlor. Så coola! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.