Jennifer sandström

Lucka 1: Julkänslor i ett somrigt New York

24 travel stories jul i New York

Först ut i adventskalendern kommer New York-experten Anna med bloggen New York – My Bite of the Big Apple att dela med sig av julkänslor från vår allas älskade New York. Själv har jag firat in nyåret 2012 där och vet exakt hur drömmig staden kan vara just under denna årstid.


Sommar och vinter samtidigt i New York

Runt, runt åker de. Någon som ett hockeyproffs och någon som en isprinsessa. Men de flesta sådär lite lagom stapplande, som det lätt blir på årets första tur. Skridskobanan är på plats i Bryant Park, samtidigt som det är 24 grader varmt!

Jag väntar på flygbussen, efter två fantastiska veckor i New York. Men det är inte slut än. Ända in i det sista njuter jag och min kompis, och platsen är perfekt. Vi befinner oss i Bryant Park, en oas bland skyskrapor.

Med skridskobana i mitten byggs den upp varje år: Bryant Park Winter Village. Det är New Yorks egen julmarknad, ett myller av mat, hantverk och konst. Snart ska den inledas på allvar, The Holiday Season, när julgranen tänds vid Rockefeller Center.

Bryant Park Winter Village

jul i New York Bryant Park skridskor

skridskor i New York

Men något gör synen speciell, som om naturens lagar är satta ur spel. Medan en besökare drar åt halsduken solar nämligen en annan med bar överkropp. Den lurar oss, termometern, och träden gäckar sommargrönt.

Luften fylls av dofter, som bara är New York: pretzels, kaffe, kastanjer och bagels. Och ljuden, de som är så kända att de är som musik. Det är signalhorn och sirener, men också skratt och all världens språk. ”Love your cardigan”, hojtar en man när jag tar av mig den i hettan. Bara en enkel komplimang.

Så kommer den, den ultimata New York-sången. Den som sjungits i snart 40 år av alla som drömt sig hit, alla som lyckats och misslyckats, eller – som jag – ständigt återvänder. ”I want to be a part of it, New York, New York”, sjunger han, Frank Sinatra, över den glimrande isen. En sång som förenar oss alla, skridskoåkare med solbadare, turister med bofasta och sommar med vinter.

jul Bryant Park NYC

Det är New York i ett nötskal. Det är New York, min bit av det stora äpplet. Flygbussen lämnar, men ett vet jag: Jag kommer tillbaka – alltid.

Anna Ström Åhlén


Läs också gärna Annas intervju med The Rockefeller Christmas Tree i New York. En rolig intervju och ganska kaxig gran!

FÖLJ:

25 svar

 1. Jag har bara varit där på våren, nu fick jag en häftig längtan efter att fira jul och nyår där någon gång, med någon speciell…

 2. Världens bästa start på en grå 1 december :) älskade New York. Skulle gärna åka dit minst en gång om året för att få uppleva nya guldkorn the Big Apple har att erbjuda :)

  Tusen tack Anna för att du delar med dig <3

  1. Tack så mycket, Tina! (Om svaret var till mig? Kanske Jennifer, sorry i så fall.) Härligt att du längtar till NYC under The Holiday Season. Hoppas du kommer dit snart!

   Jag älskar att resa men har min bas i Sverige. Det blir flera resor varje år men inte på heltid. Jag är inte någon som räknar länder, utan återkommer ofta till mina favoriter. Men jag gillar också att upptäcka nya ställen. I vinter blir det Malaysiapremiär!

   Jag ska spana in din blogg också!

 3. Åh vad roligt med den här julkalendern! Jättefin start! (Nu minns jag att Anna skrivit ett inlägg om huruvida det heter julkalender eller adventskalender men jag har tyvärr inte läst det än, så nu kanske det blev fel…? ;))

  1. Haha oj…. Det borde jag också läsa. Hade skrivit julkalender överallt men i sista sekund ändrade jag till adventskalender pga tycker det låter lite typ lyxigare ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.