Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Lars Winnerbäck.

Jag tror inte jag är ensam om att förknippa höst, mörker, depp men också mys med Lars Winnerbäck och hans magiska musik. Eftersom jag inte upplevt höst på tre år, så innebär det att jag inte lyssnat på Winnerbäck “på riktigt” under lika lång tid… Och just nu upplever jag en sorts nyförälskelse till denna man!

Det är lite knäppt ändå, att under våren gör vi spellistor med peppiga och uppiggande låtar. Och på hösten tillåter vi istället de mysiga och lugna låtarna ta plats. Nästan som att välkomna höstdepressionen. Men jag gillar det, höstmyset alltså. Åh, tända ljus. Te. Musiken. Det fattas bara en lägenhet som är på riktigt inredd och inte minimalistisk a la en tillfällig studentlägenhet…

winnerbäck
Från Pinterest.

Jag har sett honom ett par gånger, men bästa upplevelsen var den 25 november 2009 när jag var med mina två bästa vänner på hans konsert i Luleå. Den kvällen råkade jag springa in i Winnerbäck själv, har jag berättat om den kvällen? Halvgalen och ett sjukt fint minne, från livet som sjuttonåring.

Det här är några av mina Winnerbäck-favoriter:
Under månen
Inte för kärleks skull
Balladen om konsekvenser
Varning för ras
Tvivel
Du gamla, fria nord
Elden
Söndermarken
Timglas
Elegi
Jag har väntat på ett regn
Skolklockan

Och ni hittar de samlade i en Spotify-lista om ni vill!

Vilken er favorit?? Eller favoriter?

Slutligen skulle jag bli hur glad som helst om ni ville dela med er de mysigaste Spotify-listorna ni vet, som passar nu när hösten är som mest påtaglig!!

FÖLJ:

9 svar

 1. Gillar i stort sett alla Winnerbäcks låtar, men framför allt de tidigare albumen (1994-2001) eftersom det var då jag först fick upp ögonen för honom. I och med att jag är från Linköping och uppväxt inte långt från där han bodde så har det liksom inte varit något alternativ än att lyssna på honom :)

  Första konserten var i Katedralskolans aula 1994 (eller var det kanske 1995). Den var nog en av de bästa också, även om det blivit några stycken sen dess.

  Några favoritlåtar, som tillägg till de du listat upp:
  – När Berga blev för trångt (Påminner mig om hemma. Bor i Norge sen 6 år tillbaka och då behövs hemlängtan!). http://www.youtube.com/watch?v=5EpolabxYPg
  – Spöket (Söt och rolig liten visa). http://www.youtube.com/watch?v=BQ8o8YN_1-8
  – Lotteri, Det vackraste världen har sett.. http://www.youtube.com/watch?v=LovWMgzipeM&list=PL24BBC14407573035&index=6

  Äh, alla låtar är ju bra! Kan inte välja ut en favorit :)

  1. Åhh Malin – tack för tipsen! Jag är så bekväm att jag _aldrig_ lyssnar på musik om den inte finns på Spotify. Men det finns några undantag som är mödan värd. Kom också på låten “prinsessor” som inte finns på Spotify som jag äälskar.
   Själv upptäckte jag honom rätt sent, kanske runt 2006, och kan inte minnas att han var något särskilt populär just då. :)
   Och jag vet, så svårt att välja favoriterna!!

 2. Älskar “Tvivel”, minner mig om en Valborg i Lund då jag och en vänninna samt hennes pojkvän sprang runt i bara undisarna i en trädgård utanför ett korridorsboende =)

  “Elegi” har lite mörkare minnen, min finaste Mamma fick cancer och min bästa Pappa jobbade järnet för att glömma…

 3. Söndermarken. Faller. Elden. Röda läppar. Mareld.

  Där är några av mina favoriter. Älskar hösten för då är det mer okej att lyssna på Lasse än vad det är mitt i sommaren. Även om jag gör det så fort jag får chansen ändå. Jag har sett honom ett par gånger också, bästa var en sommarkväll vid fästningen i Varberg, 2006 kanske det va.

  PS. Jag är lite hemligt kär i honom, och han är den man jag skulle gifta mig med på stört om jag fick chansen. Haha!

  1. Haha, mer legitimt på hösten ja… Jag tycker det känns lite konstigt att lyssna på Winnerbäck när jag inte är i Sverige också, samma med Håkan. Men Finland är nästan som hemma så det går bra :)
   Man blir lätt lite kär i honom alltså, i alla intervjuer är han så go!

 4. Vad kul att läsa om andra som lyssnar på Winnerbäck. Man är ju rätt ensam om den saken tycker jag :)! Så svårt att välja favoritlåt – jag tycker alla är bra. Och önskar jag också sprang på herr winnerbäck nån dag :). Hoppas allt är bra! Kram

 5. Min absoluta favorit är Kom! Sen så gillar jag:
  Kom änglar
  Elegi
  Elden
  Balladen om konsekvenser
  Du gamla fria nord
  Åt samma håll
  Dunkla rum
  Hugger i sten
  Kom ihåg mig
  Jag vill bara gå hem med dig
  ochh ååh “Pacemaker”

  Åh var ett tag sen jag lyssnade på winnerbäck <3

 6. Som boende i Linköping har det nog blivit nån konsert om året sen jag flyttade hit även om jag missade sommarens :( Allt från större arenor till slottsgårdar och små intima konserter.

  Favoriter varierar med årstid (!) men Ingen soldat får jag rysningar av varje gång. För dig får mig att vilja göra något stort. Om du lämnade mig nu får mig att tänka på när mitt ex flyttade till Helsingfors för att jobba och vårt förhållande började gå mot slutet (även om det tog några år tills det verkligen tog slut). Tvivel får mig att tänka på samma förhållande… Röda läppar gör mig lycklig och Timglas måste vara den vackraste kärleksförklaring som någonsin skrivits.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.