Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Lära sig språk med en app

Reklamsamarbete med WordDive

Nyckeln för att lära sig ett språk, vilket som helst, är kontinuitet. Antingen kan du gå en kurs en-två gånger i veckan, bestämma en dag då pluggar på egen hand (om du är disciplinerad), befinna dig i landet där språket du vill lära dig pratas – eller så kan du få in på rutin att använda en app så fort du har lite tid över. Jag har nu bott i Finland i 3 år och jag har hittills läst två kortare och väldigt basic finskakurser – och någon app har jag inte testat. Förrän nu.

» Läs också: tips för att lära sig ett nytt språk

Jag testar appen WordDive för att plugga finska

För ett tag sedan mötte jag upp några andra svenskar i Helsingfors och blev rekommenderad WordDive – som är en av de appar som alltså har finska! Det är faktiskt ett finskt företag men erbjuder idag många fler språk i sin app. Jag har nu bestämt mig för att testa WordDive under 6 månader och göra mitt bästa för att avancera i min finska – med mottot hur svårt kan det vara? 

Min finskainlärning har varit mestadels passiv under tiden jag bott i Finland. Men jag försöker lära mig och snappa upp nya grejer hela tiden. Jag har dock insett att det är ett väldigt långsamt sätt att lära sig och jag har aldrig varit så lycklig som efter de två finskakurserna jag genomfört (om det är för att de äntligen var över eller för att jag tyckte att jag hade lärt mig något kan man ju fundera på, hehe). Känslan när man förstår något, eller lyckas säga något själv, är visserligen oslagbar.

Varför lära sig språk med en app?

Det finns såklart några fördelar med att använda en app. Här är några som jag har upptäckt:

 • Kontinuitet. Det blir väldigt lätt att plugga lite varje dag eller så ofta det passar dig. Hemma, på bussen, under lunchen, eller kanske innan du ska sova.
 • Du kan gå framåt i ditt egna tempo. Tillskillnad från en kurs får du här utrymme att avancera i din egna takt.
 • Appar som WordDive använder sig av AI-teknik och förstår alltså när du börjar kunna något, och när du behöver öva mer.
 • Det är också ett perfekt komplement till att gå en kurs. Att variera sin språkinlärning tycker jag gör att det blir roligare och mer motiverande.

» Signa upp här och prova WordDive 2 veckor gratis

Det här gillar jag med WordDive:

* Det finns olika nivåer: nybörjare, avancerad eller med fokus på att resa, immigration eller jobb.

* Du får först se ordet och välja bland flera, och i nästa steg får du själv skriva ordet (men med några givna bokstäver att välja bland).

* De sätter in varje ord i en mening – så det dels får ett sammanhang och du ser hur det böjs på olika sätt.

* Det finns avsnitt som även går in mer på grammatiken. Som du ser illustrerat i dessa printscreens:

Inte bara ord och meningar, utan också avsnitt som tar upp grammatiken.

* Du kan sätta upp mål och det är förstås motiverande att se om man fixar sitt mål eller bara att se hur många minuter man pluggat. Du väljer hur många dagar i veckan du vill plugga och hur länge per dag.

* Hög kvalité på exempelmeningar såväl som bildexempel och ljud.

Första bilden, hur det ser ut när man gått igenom 5 ord. Den blåa fisken är första nivån, den rosa andra nivån och när man kan ordet bättre når man den gula fisken som är tredje nivån. Målet är att få alla ord till gula fiskar! Sista bilden visar att jag nått målet om att plugga 15 minuter varje dag tre dagar den här veckan, och har tre dagar kvar.

* Man får ett certifikat vid avslutad “modul”! Det står till och med: Jenn has an excellent ability to learn Finnish and the course was completed much faster than average. Hehe, kanske de säger så till alla??

» Här kan du skapa ett konto och testa WordDive

Tips när du använder WordDive:

Du kan börja från början och gå igenom kategori för kategori. Men jag gillar att hoppa lite mellan de olika kategorierna. Dels för att de är ganska långa och det känns som att man inte kommer framåt så snabbt och dels för att det på så sätt blir mer djupinlärning och inte bara något du lär dig känna igen och sen glömmer bort. Det blir mer varierande och motiverande om man blandar de olika områdena.

Här kan du läsa mer om hur WordDive fungerar.

Feedback till WordDive:

Det borde finns en möjlighet att markera de ord som jag redan kan och som är väldigt enkla till exempel kaffe, post och andra basics. Å andra sidan är det bra att få se dem i meningar jag kanske inte sett innan, samt att det är motiverande att inte allt är nytt utan att jag kan känna mig duktig med de ord jag redan kan. Eller så kunde man markera om ett ord är bekant eller helt nytt, så appen har lite bättre koll.

Lär dig andra språk med WordDive

Förutom finska finns också dessa språk hos WordDive: engelska, tyska, spanska, franska, italienska, svenska, japanska (bara i webbversionen), estniska och ryska.

Instagram är vanligtvis min mest använda app och de senaste veckorna har WordDive placerat sig på nummer 2 på den listan! Önska mig lycka till med mitt finska-pluggande i sommar.

Tävla om presentkort till WordDive!


I det här samarbetet har jag också fått chans att tävla ut tre stycken presentkort som ger 3 månaders användning vardera (kostar annars 9,99€ per månad). Så ta chansen och tävla! Medan du väntar kan du dessutom passa på att testa WordDive gratis under 14 dagar.

Vilket språk skulle du vilja plugga med WordDive och varför?


Tävlingen avslutad.

FÖLJ:

14 svar

 1. Tävlar! Jag skulle vilja vinna åt min sambo så att han fortsätter utvecklas efter sin numera avslutade finskakurs. Han skulle läsa finska så han förstår mer vad släktingarna säger och så att han kan hjälpa mig att hålla våra barns finska vid liv. Jag skulle också kika i appen för helt ärligt blir min egen finska bara sämre och sämre och det är supersvårt att ha levande samtal med min dotter för det blir mest enkla vardagliga saker. Sådana appar är super, jag har haft mesmerize på engelska :) Min sambo tröttnar lätt på saker, så app-formatet vore perfekt så han kan träna finska när och vart som helst :)

 2. Jag skulle vilja plugga spanska. Jag är 71 år, en svår ålder att lära nya språk.
  Efter pensionen blev jag skriv i missionsarbete i kolumbien o det tänker jag fortsätta med några år. Det skulle vara ännu roligare om jag kunde prata med patienterna. Kanske är denna app vad som kan hjälpa en åldring.

 3. Jag skulle vilja fortätta lära mig tyska och bli bättre på det, för att kanske en dag kunna jobba som översättare, och för att kunna resa förstås!
  Jag har precis hittat till din blogg och tycker mycket om den, önskar dej en skön sommar!

  1. Åh kul att du vill jobba som översättare. Önska dig lycka till!! :)

   och tack – vad trevligt att höra!

 4. Skulle gärna fortsätta lära mig italienska som jag började med i någon basic Arbis-kurs för många många år sedan!
  *fingers crossed*

 5. Jag skulle dels vilja repetera min finska. Jag känner att grammatiken rostar och är väldigt osäker då jag pratar. Känner även att ordförrådet är svagt. Använder väldigt lite finska i min vardag just nu och när jag väl behöver den känner jag en slags skam över att jag inte kan bättre.

  Har även det senaste året börjat ångra att jag inte läste tyska i skolan! Tyska är ett språk jag gärna skulle vilja lära åtminstone grunderna i. Dels så att det skulle underlätta resandet i vissa länder men också för att språket skulle vara en fördel att kunna i branschen jag jobbar i.

  1. Undra om appen når upp till din nivå av finska, tänker att du nog redan kan väldigt bra? Men det kan vara värt att testa!

   Och blir nyfiken vad det är för bransch du jobbar i där tyska är till hands! :) Där är fördelen är att åtminstone lite påminner om svenskan ;)

 6. Jag och min fästman ska i höst läsa italienska på distans tillsammans för att vi planerar en flytt till Italien när han läst färdigt sin utbildning om ett år. Jag planerar att arbeta som lärare och att ha italienska i bakfickan trots att en kanske jobbar på internationell skola vore ju alldeles topp! Andplusalso; italienska är det vackrare språket! Denna app är mao kanske det bästa som kan hända oss (ish 😉)

 7. Jag undrar om jag kan ha nytta av appen med finskan? Jag kan flytande finska, men efter elva år i Sverige märker jag att jag i bland blir osäker på grammatiken. Har du koll på hur avancerad avancerad-nivån är?

  Annars vill jag gärna vinna för att hålla igång tyskan. Tyska var ett av mina favoritämnen i gymnasiet och har även varit på utbyte och semester där flera gånger, men känner att jag håller på att glömma bort det när jag inte använder språket regelbundet. Och det känns supertråkigt. Hoppas därför på vinst, och i så fall ska jag prova både finskan och tyskan i appen!

  1. Misstänker att appen är lite för basic för dina finska kunskaper faktiskt, tyvärr. Men för tyskan är det nog perfekt! ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.