Jennifer sandström

Kotka & Finlands östra skärgård

Tidigare i augusti, ett par dagar innan vi begav oss iväg norrut till Ruka, tog vi bilen en bit österut och hamnade i Kotka.

Och ni minns de känslor jag uttryckte rörande finska skärgården tidigare?

Här kommer ytterligare en dimension.

Följ kusten ett par timmar österut från Helsingfors. Välkommen till arbetarklassens skärgårdshav. Här hittas fabriker, pappersbruk och hamnindustrier. Bara en timma från ryska gränsen och här kan vi faktiskt känna Ryssland. 

Mina associationer kan förstås ha lite och göra med att jag kvällen innan besöket här, sett filmen Farväl till Sovjetunionen. Allt jag kan tänka på nu är att inte alls långt härifrån fanns en sjö som inte gick att bada i pga. förorenad av uran (tydligen finns fortfarande fler sånna sjöar där borta).

Men vacker är den ändå, kusten. På ett lite mer vildvuxet vis än Åbos skärgård.

De här bilderna ovan och nedan är från ön Tiutinen som ligger just utanför Kotka. Sjövägen inget långt avstånd, men 25 min med bil (går broar hela vägen ut).

Vad som finns här är mest hus och sommarstugor. Det är ganska litet. Och just den här dagen inte mycket folk i farten. Vi ser en man med två barn som ska ut med sin lilla båt.

Spår av Alvar Aalto – fabriksstadsdelen Bärnäs (Sunila)

När vi åker från ön in till Kotka passar vi på att stanna till i Bärnäs (Sunila på finska).

Här har den berömde och vår allas favorit Alvar Aalto lämnat avtryck. I vad som känns som mitt ute i ingenstans står dessa byggnader med hans så speciella arkitektur.

Yle har en artikel om kvarteren här.

Det var för arbetarna vid cellulosafabriken som husen byggdes på 30-talet.

En gång i tiden fanns ett café här, med namnet Aino (Alvars fru).

På besök i Kotka stad

Kotka som stad känns också som ett spännande besök. Vi hittar ett par vackra kvarter, promenerar förbi trashiga nattklubbar och de bästa restaurangerna är stängda denna söndag.

Men precis som jag gillar att upptäcka Sveriges hörn, gillar jag även att lära känna mer av Finland. Det fördjupar liksom känslan och förståelsen för landet man bor i. Att veta vad som finns bortom huvudstaden, bortom de platser som är så bekanta. På ställen där människor också bor och lever.

You are in Kotka National Urban Park :))

Kotkan tukkukauppa. Typ grossist.

Åt en halluomiburgare på Erkan Bistro & Restauranthelt okej gott, men lite snabbmatsställle-känsla.

Och så sist ut, lite graffiti of Kotka!

Faktum är att det säkert fanns lite mer att se och göra här. Men en dagstur, tillsammans med besöket i Lovisa, kändes ganska lagom.

Ps. Om du åker österut får du förstås inte missa Borgå eller ön Pellinge som också bjuder på sevärda platser och äventyr för den som vill.

FÖLJ:

4 svar

  1. Bilderna från ön ser ut som trävillorna från fiskesamhällen på USA:s östkust eller Kanada. Men så är ju dessa ungefär på samma breddgrader med liknande klimat antar jag. Härlig kustkänsla i vilket fall som helst.

  2. Fint har aldrig varit i Kotka, måste besöka det någon gång! Rekommenderar dig att besöka Villmanstrand, Imatra och Savonlinna någon gång, mycket historia finns och så har du såklart Saimen där som kan ta dig till otroliga platser! Rekommenderar starkt ett besök på Sommaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.