Jennifer sandström

Den osäkra företagshösten

Jag har jobbat lite hela sommaren. Det bara blev så (eller ja, det var ju typ enligt plan). Men inte särskilt mycket. Någon timma här och där. För att det behövdes. Det finns tider i livet då man inte bara kan (eller vill) checka ut från allt och säga hejdå vi hörs om fyra veckor. Och det är okej.

De två senaste veckorna till exempel. Hängde 20 timmar i bil och det finns inget bättre sätt att få tiden att gå än att jobba. Tips. Om det inte är du som kör bilen förstås. Plus att det var deadline för att skicka in offert för ett uppdrag, sånna deadlines bryr sig inte om din semester.

Oavsett känns det inte som om jag gått miste om någon sorts total ledighet eller sommar. Har fått så mycket sommar i sommar. Och en lugn göra-absolut-ingenting-sommar är inte precis vad kroppen min trenger efter våren som var.

Från och med idag jobbar jag i alla fall mer eller mindre som vanligt.

Och jag känner lite sånna där superklyschiga höstpepp-känslor i mig. Avsaknaden av totalt ledig och osäkerheten denna höst till trots.

För osäkerheten som hösten innebär kommer också med en känsla av spänning. Att inte veta hur det blir, eller vad som ska dra in pengar. Osäkerheten grundar sig i att jag inte har någon större återkommande kund längre. Jag har lite mindre grejer, men det är det.

Visserligen planerar jag för årets andra omgång av kursen i sökoptimering. Men det är också osäkert. Jag hoppas det finns ett nytt gäng som är sugna på att gå den i september. Men garantier är det ont om.

Och så är ju det här livet. Det självvalda livet som företagare. Men, det är också ett löfte om att vad som helst kan hända! Större fasta uppdrag är tryggt, men det kan bli tråkigt. Ibland kan det till och med göra en lite för bekväm.

Vad som lyckas ge mig lite lugn dock, är alla de där planerna. Min egna kurs. Offerter som ligger ute. För att inte tala om alla idéer det jobbas på. Höstens viktigaste plan är en orimligt snygg och bra företagshemsida för mina tjänster. (Man kan faktiskt inte klaga på att man inte har tillräckligt med uppdrag utan att ha en ordentlig sida där man berättar vad man kan och villa jobba med, ju! Eller som mantrat vi predikar: går det slow i företaget har du inte jobbat tillräckligt med försäljning!)

Den som stöttar mig absolut mest är Kugge. Så med henne vid min sida känns det som om allt faktiskt är möjligt.

Pengar är förstås också makt. Ett fuck off-kapital är INTE att underskatta. Det ger en alldeles särskild sorts trygghet. Modet att våga. Så varje månad tänker jag åh hur ska det bli nu varifrån kommer pengarna tur att jag har sparpengar. Och varje månad dyker uppdragen upp på olika håll (inte i någon sorts hokus pokus-anda utan bara för att det är så det funkar förstås) och sparpengarna himlar med ögonen åt mig.

Hur ser din företagar- eller jobbhöst ut?

Gissar att vi är många som fortsätter med hemmakontor. Hur känner ni inför det? Jag börjar ärligt talat bli ganska less.

FÖLJ:

10 svar

 1. Just nu känner jag att vad som helst kan hända i höst och det är så sjukt roligt och spännande. Tänk liksom vilka uppdrag som kanske väntar runt hörnet??! Och så kul att få pusha dig och stötta dig och ser hur du tar tag i saker och sen producerar fantastiska grejer!

  1. Bomber och granater höll jag på att säga, men menar något mer i stil med bubbel och konfetti! 🥳

 2. Gud vad du är positiv och så olik mig. Önskar jag hade lite av ditt mindset, livet skulle vara enklare då :)

  Som lärare lever jag hyfsat som vanligt i arbetsvardagen. “vi är begränsade till våra tider och lokaler” sa chefen när jag klagade på att mitt jobb gör det omöjligt för mig att hålla folkhälsomyndighetens rekommendationer. Träffar ju hundratals personer (ofrivilligt) och det är ju en risk exempelvis om jag träffar mina föräldrar. Mentalt är det förstås skönt med en hyfsat vanlig vardag. Tror det är bra för Sveriges unga.

  Som mamma blir det säkert mer vab. Helt okej med småbarn (äcen om min chef klagade, vilket jag irriterat tänkte att de inte ens har rätt att göra).

  Avundsjuk på alla som jobbar hemifrån. Många har mist jobbet, de har det förstås illa. Men vi träffar inte min sambo alls på vardagar för corona gav honom sämst arbetstider, så det är en stor orsak till att vara ledsen.

  Oj vad långa kommentarer haha. Märks det att jag vabbat Idag och inte pratat med vuxna 😂

  1. Haha jag vet inte vad jag ska “skylla på”. Att när man ska skriva blogg så tvingas man reflektera och vända på saker och ting för att inte låta totalt bitter? 😉 Eller kanske på Friday Lab som betytt mycket för att generellt få ordning på saker och ting i både liv och företag.

   Vad tufft att det är i princip omöjligt att följa rekommendationerna 😔 Tänker extra mycket på de som inte kan välja att jobba hemifrån just och hur det måste kännas. Ni är så viktiga. Vet du förresten att lärare egentligen var mitt drömyrke? Det skulle nog ha en helt annan dimension av “betydelsefullt jobb” än vad jag ibland känner att mitt jobb har idag.

   Och nej, som chef har man ingen rätt att yttra sig vad gäller vabbande eller föräldrarledighet. Dåligt!

   Gillar dina långa kommentarer ❤️

 3. Hemmakontor året ut var senaste beskedet. Jag investerade i en sadelstol för timmarna på köksstolen börjar bli många. Jobbar också en del från stugan och det är nice men dålig uppkoppling. Men eftersom pendlingstiden annars är 2 timmar om dagen när vi bor här är det skönt att slippa timmarna i bil, bara kliva upp och starta datorn.

  Och så himla lugnande att jobba på stort statligt verk, det ska nog mycket till för att vi ska börja behöva skära ner. Men visst, det ÄR kämpigt med distans, värre för mina kollegor än för mig ändå, men absolut, det börjar bli jobbigt.

  1. Det verkar som om det är rekommendationen även i Finland till viss del. Lösningen här blir kanske att hitta ett eget kontorsutrymme nånstans… Blir galen av att bara vara hemma.

   OCH känner också att behovet för en ordentlig stol behövs… Intressant med sadelstolen. Är det något du testat tidigare?

   1. Ja, jag har sadelstol på kontoret och jag skulle väl iofs få ta hem den men jag har ingen annan stol på kontoret så när jag hittade en på marketplace för 70 kr slog jag till. Jag kan liksom inte sitta på en vanlig stol mer än typ en kvart. Tack och lov har jag ett babord som köksbord som är ganska lagom att stå vid, men det är skönt att kunna sitta ner ibland med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.