Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

En helg i Savonlinna / Nyslott

Ett sommarminne från när vi besökte Finlands sjötätaste delar i Insjöfinland. I slutet hittar du mina rekommendationer för Savonlinna, eller Nyslott som är stadens svenska namn.

Det här var vårt mål, men vi började helgen lite utanför i en stuga i skogen.

Vi hoppade in i bilen på torsdagseftermiddagen och körde norrut och österut. Stannade till i St Michel och åt lite middag (och bråkade om vad/var vi skulle äta pga. båda trötta och hungriga), innan vi fortsatte till Savonlinna/Nyslott och men körde förbi ännu lite längre till den stuga vi skulle övernatta första natten i.

Här, typ mitt ute i ingenstans, i Kerimäki.

Spännande att besöka de finländska skogarna, och mindre samhällen här ute i öster.

Den lilla stugan vi sov i.

Här fanns massor av vackra björkar och en stor sjö. Fanns vedeldad bastu, en hund och barn som redan somnat.

Mumin gick in och kollade på fotboll med sin kompis och jag kröp ner under täcket ute i den lilla stuga där vi skulle sova. Såg också på fotboll och kunde inte riktigt finna ro där i min ensamhet (som vanligt). Somnade gott när T väl kom och gjorde mig sällskap.

Nästa dag körde vi tillbaka till Nyslott men stannade fortfarande en bit utanför där vårt boende för nästa natt fanns. En stund senare fick vi sällskap av mina släktingar från olika håll. Till exempel mamma, hennes sambo och mormor som bilat ända från Gällivare. Allting blev lite kaotiskt och det verkade som om vår bokning inte riktigt stämde. Fick slå på mina förhandlarskills och även om det var lite rörigt att försöka kommunicera med tre olika språk så ordnat det sig till slut.

Mami och jag på bryggan vid hotellet, vi bodde på Resort Hotel Norppa.

Savonlinna / Nyslott

Nyslott är en vacker och trevlig liten stad. Slottet, eller borgen, var särskilt fint i kvällssolen på lördagskvällen när vi åt middag inne i stan. Det förvirrande med den här platsen är att borgen inte heter Nyslott utan Olofsborg. Och jag undrar fortfarande varför?

Här har vi det – slottet/borgen i Nyslott. 

Påväg till restaurangen Sarastro för middag. Vi hade råkat boka bord på en restaurang som bara hade uteservering och det här var sommarens kanska kallaste vecka. Oops. Men vad gör man inte för trevlig utsikt? Restaurangen låg ju intill den tjusiga borgen.

Street Bar & Restaurant Sarastro.

Mormor ♥

Muikku, siklöja på svenska kanske? En finsk klassiker. Och en god vegoburgare.

Min fina släkt och familj. Egentligen var som sagt alldeles för kallt för att sitta utomhus men med värmelampor och filtar blev det både varmt och mysigt. 

Och det här stället var supermysig!

Som ni ser, jag njöt.

Mysiga kvarter i Nyslott.

Mina rekommendationer för Nyslott

* Bo på: Resort Hotel Norppa, om du har bil. Det ligger en liten bit utanför stan men väldigt mysigt vid en sjö och där finns också bastu.
* Ät på: Pizzeria Capero för en god men enklare middag och Street Bar & Restaurant Sarastro om vädret är fint då de endast har uteservering (de har bara öppet sommartid).
* Sevärdheter: Olofsborg är förstås möjligt att besöka och här går också en fyraveckors operafestival varje sommar om man vill vara med om en sådan upplevelse.
* Besök i närheten: Om du är med bil kan jag också rekommendera att besöka Punkaharju (30 min) och Parikkalan Patsaspuisto (60 min). Båda är bra alternativ att besöka om du till exempel bilar till/från Helsingfors.

» Här kan du läsa mer om Finland

FÖLJ:

6 svar

 1. Det var en fin presentation av Nyslott och Olofsborg! Jag har inte turistat mycket i Finland men detta vore jo faktiskt sevärt. Kanske nästa sommar får jag göra en road trip i östra Finland.

  På tal om namnet på Olofsborg så har borgen fått sitt namn efter Sankt Olof, kung av Norge 1015–1028 och Norges nationalhelgon. Detta visste inte heller jag men efter lite googlande fick jag fram det

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Olof_den_helige

  Fin mormor du har! Så skall en mormor med stil se ut.

  1. Tack PJ! Så du har inte varit här ännu alltså? Då tycker jag verkligen du ska ta dig hit, och ja sommaren är nog finast med alla sjöar och vägar som går igenom dem :)

   Ah se där, bara en googling bort. Tack!

   Och eller hur, mormor är så stilig!! Ska bli som en henne när jag blir pensionär.

  1. Det kändes som att resa tillbaka ett gäng år i tiden… :) Mysig upplevelse, men jag var glad att ha sällskap, haha.

 2. Hej,
  Jag kan bara instämma i det vackra Nyslott har att erbjuda.
  Jag har varit där varje sommar sen jag var 0 – 15, för att hälsa på släkt med mera.
  Efter det tog det några år innan jag var där igen men nu har jag ett sommarställe där och försöker
  uppleva allt Saimen har att erbjuda nästan varje år.

  Jag gillar speciellt att du lyfte fram Punkaharju, vackraste stället på jorden!
  Hoppas du fortsätter besöka Nyslott och omgivningen!
  Mvh,
  Jouni

  1. Tack så mycket för din kommentar Jouni! Håller med dig om att det var en riktigt fin plats. Återvänder säkert en dag igen :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.