Jennifer sandström

En sommarstuga i Nådendal

Från en sommarstuga i Åbos skärgård till en annan.

Kanske har du hört talas om Nådendal? Att det är här den berömda Muminvärlden ligger? Ingenting jag besökt och det känns ganska mycket som att man bör ha ett barn med sig för att göra besöket fulländat (och kanske också värt det?)

Nådendal är inte lika mycket avlägsen skärgård då det går bilvägar ut hit, utan färjor alltså. Lättillgänglig. Och så känns det mer finskspråkigt än vad Pargas gör. 

Här hängde vi en helg i slutet på juli. I en primitiv (men mysig och SÅ idyllisk!) stuga högt uppe på en klippa med havet precis nedanför. En bastu vid stranden, och egen brygga. Vad mer kan du möjligen begära av en sommarstuga? Ja kanske möjligen lite rinnande vatten, det kunde vara trevligt.

Den ultimata sommarkänslan när det inte är FÖR varmt och man får tända en brasa.

Det var min vän Kathrin som bjöd med oss hit. De hade hyrt stugan under en hel vecka och ville ha sällskap ett par dagar.

Kathrin publicerar en hel massa inspirerande och vettigt material runt bland annat Finland i sin blogg och kommer även med fina tips på sin Instagram (t.ex. tips för den perfekta mökki-semestern!)

Mökki = stuga, på finska. Gillar det ordet. Mökkihöperö är möjligen ännu bättre. Att man håller på att bli lite stug-galen typ, när man hängt där ute ensam lite för länge. 

Första kvällen blev vi bjudna på ugnsfeta-pasta, fast som tillagats på grillen. Den otroligt simpla men fantastiskt goda rätten som för ett par år sedan tog internet med storm. Jag vet inte om den nådde till Sverige, gjorde den det? Är ni sugna så finns iaf ett recept på svenska här.

Omgivningarna runt stugan då? Ja som sagt, precis vid havet, och tjusigt uppe på en höjd.

Här nere vid havet låg bastun. Eftersom det inte finns rinnande vatten är det här man får passa på att tvätta sig. Men det känns egentligen bara rimligt när man är i sommarstugor. Vem behöver dusch?

Utedass är jag också ganska van vid. Och även om det inte supertrevligt så går det att leva med liksom.

Äsch, raka horisonter, vem bryr sig om sånt?

Och i övrigt var det här en fin plats. Inte helt ostört, men det är inte heller min sommarstugedröm. Jag har nog helst grannarna ganska tätt inpå. Tryggare så tänker hon som knappt vågar sova själv i en lägenhet.

Precis utanför stugan växte massor av blåbärsbuskar, såklart, vad annars? Så vi tog med oss ett gäng hem och frös in. Om de smakar bättre än köpta frysta blåbär? Japp! Vill åtminstone tro de. 

Vi plockade även blåbär en morgon jag och Kathrin som hennes kille gjorde rejäla frukostpannkakor på. Dröm!

Älskade förstås också porslinet som fanns här i stugan.

Vi njöt ungefär så här, läste böcker, pratade, spelade spel, promenerade, bastade och badade.

Och så köpte vi jordgubbar en bit bort. Sommarens godaste.

Perfektion.

Och ännu en middag blev massor av grillat och gott.

Ja, den här sommaren har varit tusen och åter tusen känslor. En evighet har passerat och ändå har tiden stått stilla. Men om det är något jag kan konstatera är det att det är en oerhörd lyx att få åka omkring till vänners sommarstugor. Och dessa spontana stunder, sommaren var så mycket sånt. Och de skulle jag inte vilja byta bort.

Mer från sommaren:

Sommaren – inte bara ett bottenlöst mörker
Besök ön Brännskär
Lahnajärvi
Båttur i Helsingfors
Nagu – Åbo skärgård
Lovisa
Rantolan Puoti i Sagu
Kotka & Finlands östra skärgård

FÖLJ:

2 svar

  1. Ja, man behöver nog ett barn för att uppskatta Muminvärlden, nästa sommar ska jag bjuda mina syskon och deras treåringar till Astrid Lindgrens värld, jag är lika pepp som de tror jag :D

    1. Åh… det minns jag från barnsben. 🥰 Skulle nog vara fantastiskt att få besöka igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.