Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Koll på privatekonomin?

Min pappa är ekonom och jag har pluggat företagsekonomi, men det var egentligen alltid marknadsföringen som intresserade mig mer. Dock tycker jag att ekonomi är både intressant och viktigt att ha koll på – dels för min egen skull men också för feminismen, eftersom det är ett område män ofta har bättre koll på och styr.

När jag flyttade hemifrån och började plugga så hade jag en deal med min far, varje månad skickade jag månadens budget och utfall till honom för avstämning. Jag höll under 2 års tid stenkoll på min privatekonomi och visste exakt hur mycket och vart pengarna gick. På den tiden fanns ingen app som visade sådant, utan jag skrev ner varenda kostnad – alltifrån kaffen för 5 kronor till mascaran för 149. Jag lärde mig ganska snabbt att “onödig” shopping av kläder och skönhetsprylar, snabbt drog iväg med budgeten. Det var på den tiden då jag sminkade mig såhär mycket och ägde alldeles för mycket kläder som aldrig användes. Så skönt att vara fri från det där idag. Och nu ska vi prata lite mer om pengar, jag har ju som bekant inte någon prestige gällande pengar.

privatekonomi

Privatekonomi & sparade pengar

Det var en nyttig läxa att studera sin egna ekonomi på så nära håll, men också att vara student och att leva med en begränsad budget. Jag levde så i 3 år och fortsatte sedan med 2 internships som innebar minimal lön. Utmaningen har varit att börja tjäna pengar och att behålla det ekonomiska tänket och inte låta utgifterna sväva iväg bara för att man kan. Om man är sambo och lever med relativt låga utgifter och utan lån – alltså som jag gör, då är det väldigt enkelt att spara pengar. 3000 kr går rakt in på mitt sparkonto varje månad när lönen kommer in och utöver det försöker jag spara lite extra. Sen hjälper det såklart att jag tjänar lite extra pengar på bloggen.

Nu har jag kommit till en punkt där jag börjat fundera på vad ska jag göra med mina sparade pengar? Att ha pengarna i madrassen, alltså på banken, är sällan särskilt smart – men vad sjutton ska man göra med dem då? Det är som med allting, det känns svårt eller rentav omöjligt innan man har någon kunskap om det – något som idag är väldigt lätt att hämta.

Investera i aktier, eller?

Snart hoppas jag kunna bli något bättre på att handla med aktier och förvalta mina sparade pengar. Detta kan man ju också göra på väldigt olika nivåer, jag tänker mig nog trygga placeringar som inte behöver så mycket omtanke.

Nackdelen är att det alltid finns risker med allt sånt här och det är kanske just därför som jag känner att jag vill ha bra koll på hur det fungerar innan jag ger mig in i något. Jag gillar ett tips som Blondinbella pratar en del om, att till exempel köpa aktier i en business som man själv tror på och liksom tänka logiskt – är det här något som går bra just nu och förmodligen kommer göra framöver?

Sparar du pengar varje månad?

Och investerar du på något sätt, i aktier eller fonder?

FÖLJ:

10 svar

 1. Har jobbar sedan i juni när jg blev klar med skolan. Satte så upp två större sparmål för 2016, en till en resa till Sydafrika i februari och ett till bröllopet i slutet v juli. I min bankapp, Swedbank som jag har, kan mn sätta upp hur man vill spara fram till ett visst datum så räknas det ur hur mkt man måste spara.

  Tack vare det kunde vi åka till Kapstaden oxh ändå spara till bröllopet. Och nu efter resan fortsätter vi samma sparande, fast allt till bröllopet.

  Har även det vid sidan av sparat lite själv, till mitt egna sparkonto vilket gjort att nu kan jag leva på de pengarna tills min sjukpenning kommer. Jag tror ser alltid är bra att ha en-tre månadslöner på sitt sparande ifall der händer nått, spec om man bor i hus/har bil/barn etc. Jag har enbart bil och bor i hyresrätt. Men utan inkomst sen i januari då försäkringskassan tar tid. Men det har löst sig helt ok hittills..:)

 2. Bra och intressant inlägg! Jag är rätt sparsam av naturen och vi har rätt låga boendekostnader just nu, men sen reser jag ju en hel del och där går det åt mycket pengar.

  Däremot vet jag INGET om att investera pengar. Det kom också ett önskemål att vi skulle prata om det i podden, men då måste vi nog bjuda in en expert. :D

 3. Viktigt ämne!

  Jobbat sedan jag var 15 och tyckte alltid pengarna tog slut väldigt fort, men min mamma förde visst över mellan mina konton så att jag sparade en hel del… Det plus att jag bodde hemma (utöver riktigt dyra utlandsperioder som jag dock inte ångrar!) gör att jag kunnat köpa lägenhet. Om 5 månader, efter 18 månaders väntan, är det dags för flytt :D

  Ekonomi har aaaalltid gett mig ångest. Har vägrat kolla på papper och haft noll koll. Den senaste månaden har jag gjort en rensning bland alla papper, plötsligt har jag äntligen koll. Istället för ångest känner jag det motsatta – kontroll. Sjukt att det tog 26 år och att nästan bli mamma innan jag blev vuxen på den punkten! Mamma ville ju bara hjälpa mig i tonåren, men jag borde fått ansvara för den biten själv…

  Har aldrig förresten varit en slösa, men däremot köper jag något “om jag verkligen vill ha det och behöver det”. Hittat en bra balans, men får skuldkänslor av dyra saker så dem undviker jag och det är tråkigt…även dyra upplevelser (som jag däremot unnar mig – dock inte nu som sjukskriven höggravid inför flytt = liten inkomst, hööööga utgifter) ger skuldkänslor, fast upplevelser aldrig kan mätas i pengar och därför gör jag sådant ändå!

  Ser fram emot att försöka lära mitt barn att bli klok ekonomiskt. Har massa åsikter kring hur jag ska förhålla mig till det, sen får vi ju se om det blir så i praktiken… Man blir ju tyvärr påverkad av omgivningen (jag vill inte att mitt barn ska bli så bortskämt som många barn idag, utan ha en syn på pengar som värdefullt och ha en respekt för pengar..tur att vi ofta hänger i förorten där barnet kan få perspektiv, mitt barn kommer att ha pengar, men långt ifrån alla har det…). Oj haha långt här som vanligt ;)

  Kul om du skriver mer! Har du och din sambo samma syn, exempelvis? Hur känner du inför dyra inköp?

  1. Haha du är för go – gillar dessa små noveller :D Vad bra att du äntligen fått koll i alla fall! Din mammas exempel låter som min kompis som fått låna pengar för bostad av sin mamma, och så började hon betala av det tills några månader senare när mamman säger “ja alltså egentligen fick du pengarna så allt du betalat tillbaka har jag nu sparat åt dig”, så kul!
   Och jaaa jag och T har ganska lika syn på ekonomi faktiskt. Dyra inköp är nog inte jättekul, vill så gärna ha en iPhone 6s men tänker aldrig betala 8000kr även om jag skulle kunna??? Det känns så fel på något vis. Och sen har T lite mer driv när det kommer till att tjäna pengar, det är något jag egentligen aldrig fokuserat på.

  2. Och herregud, 2 veckor senare får du ett svar… Blir i alla fall alltid så glad när du kommenterar! Trots att mina svar dröjer… :)

 4. Sparar i fonder åt min son som är tre månader. Vi gjorde så att jag och min sambo sparar åt honom i fonder, med mellanrisk. Och så har vi öppnat ett vanligt sparkonto där släktingar kan sätta in pengar vid jul, födelsedag osv. På så sätt vet vi att han har lite garanterat om 18 år, eftersom fonden kan ju gå käpprätt åt Helvete (inte så stor risk att man förlorar allt på 18 år). Men så.tänkte vi, då har man en backup i värsta fall.

 5. Dedikerade sparkonton är fina grejer. Jag och min sambo har några konton dit vi varje månad flyttar pengar. Resekonto så klart men också till mer “tråkiga” utgifter som för bilen till exempel. Men det är också fantastiskt skönt att veta att pengarna finns den dagen nya däck ska köpas eller en service på femsiffriga belopp ska göras. Eller boka en resa och kunna plocka från ett buffertkonto ämnat för just resor.

  Buffertkonton är grejen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.