Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Jobbvisit på Åland – föreläsning & radiointervju

Så många gånger jag passerat Mariehamn med båten mellan Sverige och Finland, men oftast sovandes och mitt i natten eller tidigt på morgonen – så jag har aldrig riktigt fått en skymt av Åland. Nyfikenheten har dock hunnit växa sig stark och därför var jobberbjudandet som trillade in i början på året extra intressant – att få komma till Åland och föreläsa, såklart vi tackade ja!

Glad över att få kalla Kugge min kollega och vän.

En känsla av Åland

Vad är det här Åland? Hur är de där ålänningarna? Under 15 timmar i Mariehamn hann jag lära mig en del, men jag inser att jag måste återvända och utforska mer av den här platsen på jorden. Jag är fascinerad av den lilla regionen, med de många öarna och sina 29 000 invånare. Känslan är att man vill utbrista SÅ GULLIGT om cirka allt (alltifrån registreringsskyltarna på bilarna till radiohuset) – och det är givetvis en komplimang.

Jag avundas dem lite, de som fått växa upp här och som får bo här. Nära till allt och en gemenskap där man samarbetar för att överleva och leva. Eftersom kollektivtrafiken är en utmaning bland alla öar där alla bor så utspritt är det till exempel vanligt att man ställer upp och skjutsar varandra.

Det är mycket tack vare sjönäringen som Åland frodas – och flera av de stora företagen som idag finns här uppkom från början för att supporta den industrin, till exempel Ålandsbanken.

En typisk sommardestination men ganska ljuvligt även i vinterskrud. 

Regionens två tidningar. Ändå cred att ha två tidningar på 29 000 människor? 

En av de bästa sakerna med att besöka nya länder (eller ja, ni vet) är att gå i matbutikerna och se vad för spännande som finns. Det åländska utbudet påminde mycket om Finland, med svenska men också lokala inslag.

 

Men nu var ju inte Åland egentligen det centrala för denna jobbvisit i Mariehamn – även om jag inte kunde låta bli att suga åt mig av allt. Vi var ju där för att berätta allt vi kan om bloggande och frilansande.

Föreläsning & radiointervju

Jag och Kugge var inbjudna avÅlands Näringsliv för att prata om bloggande (jag) och frilansande (Kugge), precis som vi gjort tidigare. Vår största publik hittills med över 30 stycken entreprenöriella och nyfikna själar.

Med uppstigning 06.00 för att hinna med morgonflyget till Åland blev det en ganska lång dag. Vi hade dagen i Mariehamn att ägna åt jobb så jag hade mitt fotokursmöte över Skype klockan 11, sen ett möte med ett lokalt företag på Åland efter lunch (bäst att passa på när man ändå är på besök).

Spontant bjöd även Ålands radio in mig för en intervju på eftermiddagen. Jag pratar om bloggande och vågar faktiskt inte lyssna igenom det själv – men om man är nyfiken kan man höra på det här. Precis efter Fredrik Lindström fick jag kliva in i studion. Åland är inte större än så att vi givetvis träffade honom på färjeterminalen senare under kvällen och tog samma båt till Helsingfors. Vi hann prata lite i morse, ni vet – så som man gör när två svenskar råkar stöta på varandra på finska marker, eller när man är båda superstars som varit och uppträtt på Åland, eller när ens kompis är ett stort fan. Låter det förbli osagt vad som kan ha varit den största orsaken.

Det blev en bra uppvärmning inför kvällens föreläsning. Frågor som – kan man leva på bloggen? Hur tjänar du dina pengar? kom upp, och det kommer nog alltid vara det som folk tycker är mest intressant.

Mellan 18-21 föreläste vi och ålänningarna var så duktiga på att komma med intressanta och bra frågor. Det är alltid trevligt och uppskattat – och också det som kanske är största utmaningen. Föreläsningen kan man vara hur förberedd som helst inför – men frågorna, där vet man aldrig vad som kan dyka upp.

Vilken händelserik dag det blev. 01.00 slocknade vi som två trötta men väldigt tacksamma sälar på Silja-båten. Färjeturerna från Mariehamn är kanske inte de skönaste, men det får vara värt det.

Nu ser jag fram emot att få turista och upptäcka Åland på riktigt en dag! Och förstås, var någonstans nästa föreläsning kan tänkas bli?

FÖLJ:

11 svar

 1. Kul att få se Åland ur dina ögon även om vi inte hann ses! (Vilket jag fattar helt förstås, du verkar haft det späckat! vet precis hur det är när man bara är någonstans över dagen, blir inte så mycket rum).
  Det där med tidningarna tycker jag som också ser Åland lite utifrån (även om jag bor här nu) är rätt symptomatiskt. Otroligt mycket här är väldigt utbyggt för att ha så liten befolkning. Allt från att det finns båda egna radiokanaler och egen tevestation till att sjukhuset har väldigt mycket specialistläkare i relation till befolkning (man kan liksom inte flyga bort eller skicka allt med färjan).

  Och vad härligt för dig att föreläsningen gick bra! Är grymt imponerad av att du vågar satsa och hejar liksom på dig, blir glad när det blir som du vill!

  1. Jaa, jättesynd att du inte hade tid att komma! Och att jag inte heller hade tid över. Vore så kul att ses. Nästa gång – jag får se till att ta mig tillbaka hit ;)

   Det var jättespännande att höra om allt som finns och hur allting fungerar, trots den förhållandevis lilla befolkningen.

   Tusen tack Ulrika för fina ord också, de värmer <3

 2. Åland täckt i snö kan vara nästan lika vackert som Åland sommartid. Vi brukar vara över några gånger på år då vi har släklt på ön, men jag har ännu massor kvar att utforska. Håller dessutom helt med dig om matbutiker, det är alltid intressant att se vad som finns när man har lämnat Sverige. :)

  1. Ja, och notera att allt är VITT!!! Inte den här jäkla gråbruna saltsörjan som de roar sig med åtminstone i Linköping (där jag ju bor numera).

     1. Ploga? Det är något som de behöver lära sig här i stan. De kör mer på konceptet att packad snö tar mindre plats, så kör man tillräckligt många gånger fram och tillbaka så syns den inte längre. Sammanfattning, de är lite för rädda om sina skoppor har omkring. :P

      1. Haha… Vi har faktiskt haft en hel del snö här i Helsingfors, men glashalt senaste dagarna pga blev plötsligt plusgrader/minusgrader om vartannat. Och nu faller det vita fluffiga snöflingor ner från himlen igen. Önskar mig ingen gråbrun sörja under min Stockholms-visit i helgen, så håller tummarna att den trollas bort :O (Synen när de små traktorerna rullar på rad genom Stockholm är dock både gullig och lite roande…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.